Tűvel a vérzés ellen

Dél-Koreában kutatásokból azt a következtetést vonták le, hogy az akupunktúra hatásos lehet a súlyos menstruációs fájdalom enyhítésében.

A kutatók szerint "ígéretes bizonyíték" van arra, hogy az akupunktúrával kezelhetők a görcsök, de még további vizsgálatok szükségesek a hatás pontos tisztázása érdekében. A British Journal of Obstetrics and Gynaecology (BJOG) című folyóiratban megjegyezték, hogy két tanulmány is apró eltérést fedezett fel a valódi és az álszúrások fájdalomra gyakorolt hatása között. Az akupunktúra az alternatív gyógyászat egyik legkevésbé vitatott ága, de az értéke még mindig nem elfogadott sok szakmai fórumon.

Néhány nőnek a menstruáció komoly fájdalmakat okoz, kísérheti még hányinger, hasmenés, migrén és hátfájdalmak. A hagyományos terápia során fájdalomcsillapítást alkalmaznak, a kérdéses terület melegítését és gimnasztikát javasolnak, bár ez utóbbi hatékonyságát jelen tanulmány megkérdőjelezte.

A legutóbbi áttekintő munka 27 korábbi kutatást vett alapul, melyben közel 3 000 nő adatai szerepeltek. Az akupunktúra több fajtáját is alkalmazták náluk a klasszikus eljárástól kezdve az akupunktúrás injekcióig. A hagyományos akupunktúrás kezelés abból áll, hogy tűket szúrnak az általuk "energiameridiánoknak" nevezett pontokba, ám sok tudós cáfolja még ezek létezését is. Az álakupunktúra ezen pontoktól távol eső részeken helyez el tűket. Az még nem világos, hogy vajon mindkét eljárás a placebo hatáson alapul-e, vagy valóban változásokat idéz elő az idegrendszerben és az agy működésében, amely előnyös lehet.4758

A NICE támogatja a tűket

A Kyung Hee Kórház csapatának elemzése felfedte, hogy a súlyos menstruációs fájdalmakkal küzdő nők tünetei jobban csökkentek akkor, ha a hagyományos terápiát akupunktúrával egészítették ki. Azt azonban kihangsúlyozták, hogy néhány tanulmányban módszertani hibát fedeztek fel, ezért az eredményeiket fenntartásokkal kell kezelni. Ennek ellenére ígéretes bizonyítékokról számoltak be.

Az Egyesült Királyságban az Egészség és Klinikai Kiválóság Országos Intézete (NICE) támogatja az akupunktúra használatát például a deréktáji fájdalmak esetén is. Néhányan üdvözölték ezt a lépést, mások azonban úgy látják, kevés bizonyíték támasztja alá a hatékonyságát.

A BJOG főszerkesztője, Philip Steer professzor megjegyezte, hogy néhány nő teljesen használhatatlanná válik a menstruációs fájdalom, más néven elsődleges dysmenorrhea miatt. "Az elsődleges dysmenorrheában szenvedő nőknek fel kellene keresniük a háziorvosukat vagy nőgyógyászukat a lehető legjobb kezelés megállapítása céljából. Az alternatív gyógyászati módszereket nem lehet kizárólagosan használni, hacsak nem érnek el vele kimagasló eredményt, vagy az orvos kifejezetten nem javasolja."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.