Tüdőbetegségek nőkben – tüdőrák és a COPD

Számos olyan légúti betegség van, amely gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Egyes állapotok, mint a terhesség, a szoptatás vagy a fogamzásgátlás és a dohányzás, amely során a férfiakétól eltérő problémákkal szembesülnek a hölgyek.

A nőket érintő légúti betegségek közül kiemelten kell foglalkoznunk a tüdőrákkal, a COPD-vel és az asztmával.

Tüdőrák

A női egyenjogúság egyik szomorú vívmánya, hogy egyre több nő dohányzik. A fejlett országokban – e tekintetben sajnos Magyarország is ebbe a kategóriába tartozik – a fiatal felnőttek között ma már ugyanannyi nő dohányzik, mint férfi. A női dohányosok számának növekedésével együtt egyre több nőnél jelentkeznek a dohányzás okozta megbetegedések, így a tüdőrák is.

Míg a férfiaknál stagnálás, illetve mérsékelt csökkenés figyelhető meg a tüdőrákos megbetegedések számát illetően, addig a nőknél drasztikus emelkedés figyelhető meg. Hazánkban és az Egyesült Államokban is ma már a tüdőrák a leggyakoribb daganatos halálok a hölgyek körében.

Évente mintegy 10.000 új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint, és közülük várhatóan csak minden tizedik fog élni öt év múlva is.

Az Egyesült Államokban ma több nő hal meg tüdőrákban, mint ahányan mellrákban, petefészekrákban és méhnyakrákban együttvéve. Amerikában az elmúlt 20 évben 150%-kal, azaz a 2,5-szeresére nőtt a tüdőrákban meghalt nők száma, ugyanakkor a férfiaké csökkent.

Magyarországon 1990-hez képest 2008-ban valamivel kevesebb férfi betegedett meg tüdőrákban az Országos Korányi Intézet adatai szerint, míg a női tüdőrákos betegek száma 18 év alatt megduplázódott. Míg 1970-ben 6 tüdőrákos beteg közül 1 volt nő, addig ma már minden 3. tüdőrákos beteg nő Magyarországon.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy egy nőnek 1,5-szer nagyobb az esélye arra, hogy tüdőrákos lesz. A nemdohányzó nők között is gyakrabban alakul ki tüdőrák, mint a nemdohányzó férfiak körében. Mivel az idősebb férfiak körében még mindig sokkal több férfi dohányzik (vagy dohányzott), mint nő, ezért az idősebbek között jóval gyakoribb a férfi tüdőrákos, mint a fiatalabbak között.

COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

A tüdőrákhoz hasonlóan a dohányzás leggyakoribb oka a COPD-nek is. Magyarországon mintegy 500.000-re becsülik a COPD-sek számát, közülük azonban csak 120 ezren tudnak a betegségükről. Pedig a betegségek halálozási listáján a tüdőrák és a COPD fej-fej mellett nyomulva osztoznak a 3-4. helyen, és az előrejelzések szerint különösen a női COPD előretörésének “köszönhetően” a COPD néhány éven belül leszorítja a tüdőrákot a dobogóról.

Az Egyesült Államokban 7,2 millió COPD-s nő él, és évente 64.000 nő hal meg COPD-ben. Évente 2-szer annyi nőnél diagnosztizálnak krónikus bronchitiszt, mint férfinál. 2000 óta több nő hal meg COPD miatt az Egyesült Államokban, mint férfi.

Az emfizémás betegek eleinte tünetmentesek. A légzőfelület csökkenésével egyre kevésbé kapnak levegőt a betegek, és különösen terhelésre fulladnak. Az emfizémás típusú COPD tehát alattomosan fejlődik, és már jelentős, visszafordíthatatlan tüdőkárosodással fordulnak a betegek orvoshoz. Míg 2004 óta az emfizémával diagnosztizált férfiak száma 10%-kal csökkent, addig az emfizémás nőké 5%-kal emelkedett.A COPD-nek két, egymással gyakran keveredő típusa van. A bronchitiszes típusú beteg vezető tünete a köhögés, amely oly mértékben zavarhatja a pácienst és a környezetét, hogy ők viszonylag korán orvoshoz fordulnak. A COPD másik típusát a tüdőtágulat (emfizéma) jellemzi.

Az adatok arra utalnak, hogy a nőket sokkal jobban károsítja a cigarettafüst, mint a férfiakat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.