Top 3 női betegség, melyet gyakran aluldiagnosztizálnak az orvosok

Egyikük az endometriózis

Nem mindig jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz a hölgyek – derült ki egy közelmúltban végzett kutatásból. Legalább három olyan női betegség vagy egészségügyi állapot van, melyet sűrűn diagnosztizálnak alul az esetükben. Melyek ezek és mi a probléma oka?

Az élet számos területén néznek szembe nagyobb kihívásokkal a nők, mint a férfiak – derült ki egy nemrég elvégzett kutatásból, s ebbe sajnos beletartozik a nem megfelelő orvosi ellátás is.

A hölgyek igen fontos szerepet töltöttek be az orvosi ellátás javításában világszerte – az olyan emberek, mint Dorothea Dix például hozzájárult a mentális egészségügyi ellátás megváltozásához, Rosalind Franklin az emberi DNS szerkezetének felfedezéséhez, dr. Virginia Apgar pedig összeállította az újszülött csecsemők egészségi állapotát értékelő kritériumokat, forradalmasítva az egészségügyet.

Ennek ellenére azonban számos nő és lány szembesül komoly gondokkal világszerte, beleértve a diszkriminációt az egészségügyi problémák, női betegségek terén. Páciensként orvosaik gyakran rosszul vagy aluldiagnosztizálják őket, következésképpen rossz kezelést kapnak.

Most abba nyerhetünk bepillantást, melyek a leggyakoribb női betegségek, egészségügyi állapotok, melyeket rendre aluldiagnosztizálnak a doktorok és miért.

endometriosis

1.Endometriózis

Egyike azon krónikus állapotoknak, mellyel nagyon sok nő küzd hosszú ideig, mielőtt megkapja a megfelelő diagnózist. Az endometriózis megállapítása zavaróan hosszú ideig tart. Progresszív nőgyógyászati ​​állapotról van szó, melyet az orvosok jelenleg gyógyíthatatlannak tartanak – akkor fordul elő, amikor a szövet, amely általában csak a méh vonalát képezi, a test más részein is növekedni kezd. Ide értendőek a petefészkek, a húgycső, de a bél, a vesék és más szervek is.

Az állapot tünetei közé tartozik a medencében tapasztalható, teljesen legyengítő fájdalom, amely a test más részein is jelentkezhet, a heves és tartós menstruációs vérzés, a menzeszek közötti pecsételő vérzés, fájdalom érzése szex közben a behatolás során, hányás és hányinger, súlyos fejfájás, tartós kimerültség.

Nem kérdés, hogy e női betegségnek súlyos hatása van az illető hölgy mindennapjaira – befolyásolja életminőségét, teljesítményét bármilyen téren, fizikai és mentális egészségét és kapcsolatait.

Becslések szerint a reproduktív korban levő hölgyek 10-15 százalékát érinti az endometriózis, s 70 százaléka azoknak a nőknek, akik krónikus medence fájdalomra panaszkodnak, szintén ettől a betegségtől szenvednek.

Ennek ellenére a legtöbbször 10-12 évbe telik, mire a korrekt dianózis megszületik – pedig a páciensek többsége már serdülőkorban érezte a tüneteket. Az is igaz, hogy sokan nem keresnek rögtön segítséget, ám ehhez képest is nagyon hosszú idő telik el az egészségügyi állapot pontos azonosításáig.

Jellemzően az orvosok csak laparoszkópiás vizsgálattal állapítják meg a helyes diagnózist, mely egy kisebb műtéti eljárás – ennek során miniatűr kamerát vezetnek a hasba, hogy a rendellenességeket feltérképezzék.

Mit lehet tenni ellene?

Az orvosok az endometriózisra általában fájdalomcsillapítót vagy hormonterápiát írnak fel, ám mivel az állapot progresszív, számos nőnél többszöri műtétre van szükség, hogy az abnormális szövetnövekedéseket eltávolítsák.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.