Tényleg enyhítheti a menstruációs fájdalmakat a csokoládé?

Minden nő használta már alibiként a menstruációját arra az esetre, ha csokoládét kívánt. Sőt, legtöbben vésztartalékot halmozunk fel a lakásban, hogy ha beüt a ménkű, azonnal karnyújtásnyira legyen a fájdalmat enyhítő finomság. Hogy tényleg enyhíti-e a fájdalmat, az viszont kérdéses.

A válasz igen is, meg nem is. Abban igazunk van, hogy a testünk ilyenkor kíván valami édeset, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy attól jobb is lesz nekünk. Ami azt illeti, kálcium, cukor és szénhidrát kombinációját várja tőlünk a szervezetünk, ezek meg éppenséggel megtalálhatóak a csokoládéban is.

A menzesz első néhány napjában keringenek bennük a hormonok leginkább, melyek az inzulin megnövekedése miatt alacsony vércukrot produkálnak. Voilá, ezért érzed úgy, hogy bármit megtennél egy falat édességért. A helyzet viszont az, hogy ha nem megfelelő desszertet választunk, akár tovább is ronthatjuk az egyébként is megterhelő hasfájást.

csokigolyó

A teobromin, vagy xanteóz a kakaónövény által termelt keserű alkaloid minden csokoládés termékben megtalálható. Ennek az anyagnak a hatása a koffeinhez hasonlítható, de kevésbé van élénkítő hatása. Emiatt nem adhatunk csokit a háziállatainknak se, rájuk nézve ugyanis akár kis mennyiség is mérgezést, majd halált okozhat. A cukorral dúsított tejcsokoládékban még nagyobb mennyiségben található teobromin, ami az embereknél is képes hasfájást és erős diszkomfortérzetet kiváltani.

A szakértők azt javasolják, hogy ne temérdek édességgel próbáljuk meg átvészelni a nehéz napokat, de ha mégis úgy érezzük, hogy nem bírjuk tovább, válasszunk minőségi, fekete csokoládét.

Fotó: Pixabay / AlexanderStein CC0

Az érzelmi stressz csökkentésére és a hangulat feljavítására biztosan tökéletes, a legalább 70%-os kakaótartalmú csoki pedig tele van magnéziummal, omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, melyek cukor nélkül élénkítik majd a szellemedet. Egy kutatás szerint néhány kocka csokoládé képes rá, hogy három perc alatt felvidítsa és jobb hangulatba rázza az embert.

nuus.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.