Sokárnyalatú összefogás a mellrák ellen

Az Uránia moziban rendeztek figyelemfelhívó eseményt a mellrák elleni küzdelem jegyében. Az Egészség Hídja Összefogás ez évtől már az ügynek elkötelezett többi szervezet hálózatos összekapcsolását tekinti fő feladatának. A túlélők felemelő személyes történeteiket osztották meg az érdeklődőkkel, és a tapasztalataikról készült film bemutatójára is sor került. Az életfordító döntések jelentőségét és a hatékony terápiákkal megnyert többlet időt reménykeltő, felfelé pergő homokóra ünnepélyes elindítása szemléltette, az Uránia épülete pedig egy estére rózsaszín fénybe öltözött.

Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató helyettes főorvosa megnyitójában a civil szervezetek összefogásának fontosságát méltatta, mivel az idei figyelemfelhívó rendezvényt az Egészség Hídja Összefogás Egyesület két másik szervezettel, A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvánnyal és a Női Egészségmegőrző Programmal közösen szervezte. Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja elnöke örömmel állapította meg, hogy megerősödtek és megsokasodtak az emlőrákosokat segítő betegszervezetek. Az Egészség Hídja 2015-től új feladatot szabott magának: a rokon célokért küzdő szervezetek összekapcsolására törekszik.

A Susan G. Komen és az amerikai Joint által támogatott Női Egészségmegőrző Program vezetője Jó Mariann elmondta, hogy a Fordíts az életeden! üzenet összecseng a szervezet célkitűzésével. A betegséggel küzdők számára megváltozik az idő értéke, a prioritások más sorrendben állnak össze –újraértékeljük a fontos dolgokat, ahogyan azt az egészségeseknek is meg kellene tenni; így a rákot legyőzött nők tudják leghitelesebben átadni a mellrákról szóló nagy megmozdulások üzenetét.

Svastics Egon, a Rák ellen az Emberért a Holnapért! Társadalmi Alapítvány elnöke szintén a sokszínűséget hangsúlyozta az összefogáson belül, amelynek a nagyobb szervezetek tudnak a generátorai lenni.

mellrak kampany1

Ennek megfelelően a rendezvényen a mellrák elleni küzdelem sokféle formációja mutatta meg a rózsaszín „árnyalatait”: jelen volt a Mellrákinfó, a Mellrákfórum, a Pink Boleró, az Anita Hungária, a Magyar Rákellenes Liga és a betegekkel dolgozó önkéntesek képviselője is.

A szűrési mutatók változásáról Dr. Vass László, az Egészség Hídja főtitkára adott rövid áttekintést, méltatva a betegszervezetek figyelemfelhívó munkájának jelentőségét az időben kiszűrt daganatok arányának növekedésében.

Dr. Bittner Nóra, az Országos Onkológiai Intézet onkológus főorvosa, a Magyar Rákellenes Liga elnökségi tagja újabb mérföldkőről beszélt az emlőrák-terápiák evolúciójában: az innovatív hatásmechanizmusoknak köszönhetően az új terápiák eddig nem látott hosszúságú teljes túlélést biztosítanak a metasztatikus HER2-pozitív emlőrákos betegek körében.

Az eseményen különleges, felfelé pergő homokórát leplezett le Sebestyén Márta és Ungár Anikó, az Egészség hídja arcai, amely a hatékony terápiákkal megnyerhető többlet időt és az életfordító döntések jelentőségét jelképezi.

A túlélők kerekasztalbeszélgetésén az érintettek mondták el, hogyan találták meg, ami nekik a legfontosabb, hogyan fordítottak az életükön, és mit nyertek meg ebben a többlet időben. A hallgatóság a mellrákbetegségben érintett, Balassa Gabriella gondolataival az „Élni és nem félni” című dokumentumfilm bemutatóján is szembesülhetett. Földvári Barbara és Dr. Dallos Csaba kulturális antropológusok filmjében Gabi arról mesél, hogy halálának közeli lehetőségével szembesülve miként vont mérleget addigi életéből. Az alkotópáros sok beteggel és túlélővel készített interjút, filmjük sokszereplős, egész estés változatát, a Fontos vagyok c. filmet 2016-ban mutatják majd be.

A Remény szalagja – az élet záloga elnevezésű pályázat kiírói, az Anita Hungária Kft. és A rák ellen, az emberért, holnapért! Alapítvány arra kérték a nőket, hogy tervezzék meg a jövő mellrákellenes küzdelmének jelképét, amely kiemeli a női sérülékenység mögötti hitté érlelt szándékot és erős akaratot a betegség legyőzésére. A nyertes pályaműveket kiállították és díjazták is a rendezvényen.

Az Ed.Haas Hungaria Kft. harmadik éve támogatja az Egészség Hídja Összefogás munkáját. Minden rózsaszín szalaggal ellátott Haas limitált pezsgőtabletta után 5 Ft-ot ajánl fel a cég az Egyesületnek, idén ez az összeg több mint 2.200.000 Ft.

A kampány részeként idén az ország mellrákbeteg-segítő önkéntesét is keressük, és egy nyereményjátékot is indítottunk közösen a Haasal.

Forrás: https://napidoktor.hu/