Segítség, ez már a változó kor?

Sok nő életét megkeseríti a menopauzát megelőző átmeneti időszak, ami akár tíz évig is tarthat és számos, különböző típusú és súlyosságú tünettel járhat.

Ezen átalakulás a nők jelentős részénél jár az életminőség romlásával, de sajnos a mai napig sokszor szembesülnek azzal, hogy kezelőorvosuk a leleteik és a tüneteik alapján nem ismeri fel, vagy veszi komolyan a panaszokat. Ezen tünetek felismerésében és a kezelési lehetőségek közül a megfelelő kiválasztásában nyújt segítséget ez az összefoglaló, melyet Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos gyűjtött össze részünkre.

 

A menopauzális átalakulás kellemetlen tünetei lehetnek

Ciklus hosszának változása

A menstruációs ciklus megváltozása a legelső tünetek egyike lehet, ez jelentheti a ciklus hosszának változását és a menstruáció idejének vagy mennyiségének változását is.

Foto:intima.hu

Hőhullámok

A hőhullámok a nők többségét érintik. A hőhullámok pár percig tartanak, általában a test felső részét érintik, miközben a testhőmérséklet érezhetően megemelkedik (ennek oka az erek kitágulása). Általában 4-5 évig jelentkeznek, de a nők negyedében akár 10 évig is megjelenhetnek. A hőhullámok oka a központi idegrendszerben bekövetkező változás, emiatt már az ösztrogén szint csökkenése előtt is előfordulhatnak.

Hüvelyszárazság

A hüvely és a szeméremtest szöveteinek sorvadása, hüvelyszárazság. Ezek szexuális együttlét alatti fájdalmat, hüvelyi vagy húgyúti fertőzéseket okozhatnak. Ezen tüneteknek az oka a csökkenő ösztrogén szint, mivel a hüvely hámja igen érzékeny erre a hormonra.

Hangulatváltozás

Depresszív hangulat, szorongás. Ezen tünetek gyakrabban fordulnak elő az átalakulás későbbi stádiumaiban. Fokozott kockázatnak van kitéve, akinek régebben is voltak ilyen problémái, de az esetek 16%-ában olyanoknál jelentkeznek, akiknek régebben ilyen panaszai nem voltak.

A mentális funkciók hanyatlása jelen tudásunk szerint inkább a kor előrehaladtának köszönhető, mintsem a menopauzális átalakulásnak.

Foto:123rf.com

Alvászavarok

Az alvászavarok a korai stádiumokban enyhébben, a későbbiekben komolyabban jelentkeznek, majd a menopauza beálltával sokszor állandósulnak. A nők 40%-a számol be a menopauzális átalakulás során jelentkező alvászavarról.

Foto:123rf.com

Libidócsökkenés

A libidó csökkenése a hölgyek 10%-ánál jelentkezik az átalakulás éveiben. Kezelése sajnos mind a mai napig nem teljesen megoldott. A libidó csökkenéséért az alacsony tesztoszteron szint tehető felelőssé. A tesztoszteron pótlásra jelenleg általánosan elfogadott gyógyszer sajnos nem létezik, bár a kezdeti eredmények több készítmény esetén is biztatóak.

A menopauza számtalan kellemetlen tünettel jár, amely nem csak az érintett, de annak családjának mindennapjaira is kihathat.

Ne tegye tönkre a házasságát a klimax

Csontritkulás

A csontritkulás az esetek 50%-ában bekövetkezik kellő kezelés nélkül 50 éves korra, ezért ez egy kiemelten fontos terület a kezelés szempontjából.

Ahogy fentebb már olvashatta, a menopauzális átmenet tünetei sok évvel a menzesz elmaradása előtt jelentkezhetnek és komoly életminőség-romlást okozhatnak. Emiatt a tüneteket komolyan kell venni és mindenképpen indokolt e kezelésük.

A változó kor előtt, alatt jelentkező tünetek kezelési lehetőségeiről itt olvashat bővebben >>

Kötelező link: https://www.intima.hu/betegtajekoztatok/valtozokor

Forrás: https://www.medscape.com/viewarticle/943599

Írta: Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos

Forrás: Intima


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.