Segíthet a menopauza tünetein az akupunktúra?

Csökkenthetők a súlyos és közepes mértékű panaszok

Vajon az ősi kínai praktika valóban segíthet csökkenteni a nők panaszait, akik a menopauza tüneteivel küzdenek?

Segíthet mérsékelni a menopauza tüneteit az akupuntúra? Egy új, dán tanulmány szerint – egyes nőknél legalábbis – ez az ősi, kínai módszer enyhülést hozhat.

Az akupunktúra reális lehetőség azok számára, akik nem szeretnének hormon terápiával élni – mondta el a Kamma Sundgaard Lund, a Koppenhágai Egyetem közegészségügyi osztályának munkatársa által vezetett kutatócsoport.

Egy, az Egyesült Államokban élő szakember hozzátette, hogy az akupunktúra alkalmazása a menopauza tüneteire egyébként nem újdonság. „Szülész-nőgyógyászként több páciensemet utaltam be akupunktúrára különféle fájdalom szindrómák miatt. A dán tanulmány világosan demonstrálja, hogy sikerrel kezelhetők ezzel az ősi módszerrel a menopauza kapcsán jelentkező panaszok”- hangsúlyozta dr. Adi Davidod, a New York-i Staten Island Egyetemi Kórház dolgozója.

A tanulmány során Lund csapata 70 menopauzán átesett nőnél vizsgálta az eredményeket – részt vettek egy 5 hetes standard kezelésen, kaptak nyugati orvoslás által alkalmazott akupunktúrát, vagy nem biztosítottak számukra akupunktúrát egyáltalán.

Az akupunktúra alkalmazását családorvosok végezték, 9 különböző helyen – mindannyian szakképzettek voltak és átlagosan 14 éve művelték a módszert. Minden heti alkalom 15 percen át tartott.

Összehasonlítva az akupunktúra kezelést kapott hölgyeket azokkal, akik nem jutottak ilyen kezeléshez, a tanulmány szerint előbbieknél jelentős mértékben csökkentek a hőhullámok. A kezelést követően elmondásuk alapján kevésbé bizonyultak súlyosnak és gyakorinak a napközbeni és éjszakai izzadások, az általános izzadás, az alvásproblémák, érzelmi- és fizikai tünetek, a bőr- és hajproblémák.

A nők 80 százaléka, aki akupuktúrás kezelésen esett át, azt mondta: úgy érzi, ez segített csökkenteni a menopauza tüneteit.

Lund csapata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tanulmány rövid hossza miatt nem zárható ki a placebo-hatás. Hozzátették azt is: úgy tűnik, az akupunktúra leginkább azoknál a hölgyeknél bizonyul relevánsnak, akik közepes-súlyos menopauza tüneteket tapasztalnak.

Davidov kiemelte: ennek az ősi kínai módszernek számos alkalmazási lehetősége van a gyógyításban.

Sok orvos alkalmazza alternatív terápiás megoldásként különféle bajokra – az isiásszal küzdőknél is javasolt például, ha a hagyományos kezelés már nem válik be.

A tanulmányt a BMJ Open szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.