Rugót a méhbe

Egy új végleges születésszabályozási módszer érhető el nőknek, amely ugyanolyan hatékony, mint a vazektómia.

A végleges születésszabályozás eddig egy nagyobb műtéttel és számos kockázattal járt. A petevezeték elkötését kulcslyuk-sebészettel, altatásban végzik, és a műtét során a petevezetéket elzárják illetve átvágják. A beavatkozás egyhetes kórházi tartózkodással jár, és ami a legrosszabb, egyáltalán nem száz százalékosan megbízható.

Szövődményként előfordulhat nehéz vagy szabálytalan ciklus, ráadásul továbbra is egy a kétszázhoz a teherbe esés kockázata. Az így kialakuló terhesség gyakran méhen kívüli, ami az életveszélyes belső vérzés kockázatával járhat.

A kutatók most egy olyan altatás és vágás nélkül végezhető, mindössze húsz perces eljárást dolgoztak ki, melynek során két apró rugószerű implantátumot ültetnek be. A beavatkozás alternatívaként szolgálhat azoknak a nőknek, akik a sterilizálást fontolgatják. A kudarc aránya csupán egy az ezerhez, ami a férfiak esetében végzett vazektómiával egyenértékű.

Martin Farrugia, a londoni Cadogan Klinika szülész-nőgyógyásza elmondta, hogy az eljárás során egy vékony teleszkópot, ún. hiszteroszkópot vezetnek be a méhnyakba, amellyel figyelemmel követhetik a történteket. Amint a petevezetékek helyét azonosították, a sebész megnyom egy gombot a hiszteroszkópon, amely beülteti a rugókat. Az implantátumok körülbelül két centiméter mélységben megülnek a petevezetékekben. Az eszköz polietilén műanyagrostokat tartalmaz, amely fibrózis nevű reakciót vált ki, vagyis hegszövettel zárja el a petevezetékeket két-három hónap leforgása alatt.

Az Essure eljárás egyetlen hátránya az, hogy a petevezeték elkötéstől eltérően visszafordíthatatlan, tehát nincs lehetőség arra, hogy a páciens később meggondolja magát. Farrugia azonban úgy véli, hogy a többi módszerhez viszonyítva az új Essure eljárás hatékony, megbízható és összességében költségkímélő.

Sikerrel zárult az augusztusban zajló I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál első hétvégéje, melynek programja az augusztus 15-i Mária Mennybevétele ünnep alkalmából „A Napba öltözött asszony” – Mária-napok és szakrális művészeti kiállítás gyűjtőcímet viselte.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.