Petegyilkos koffein

A koffein hatására csökken a petevezetékek csillószőreinek mozgási aktivitása, melynek hatására a petesejtek a petefészekből a méh üregébe vándorolnak.

Koffein és termékenység

Ez lehet a magyarázat arra, miért sikerülhet hamarabb teherbe esnünk, ha lemondunk a kávéról. „Vizsgálatainkat egereken végeztük, de ennek segítségével megérthetjük, hogy miért csökkenti a koffein a hölgyek termékenységét” – magyarázza Sean Ward, a Nevada Egyetem Orvosi Karának élettan és sejtbiológia professzora, aki a kísérleteket vezette. A közlemény a British Journal of Pharmacology c. lapban jelent meg.

A petefészek elégtelenség gyakran áll a meddőség hátterében, és egyre több nőt érint napjainkban. Sokan úgy gondolják, egyet jelent a klimax-szal, ám valójában nem ugyanazon állapotról van szó.

A petefészek elégtelenség nem egyenlő a klimax-szal

A petesejtek csak mikroszkóp segítségével láthatóak, de be kell jussanak a méh üregébe ahhoz, hogy a nők megtermékenyülhessenek. Annak ellenére, hogy a petesejtek vándorlása nélkülözhetetlen a teherbeeséshez, még nagyon keveset tudunk erről a folyamatról. Úgy gondoljuk, hogy a petevezetékek belfelszínének csillószőrei és a vezetékek izmainak összehúzódásai hatására továbbítódnak a petesejtek.

Fotó: 123rf.com

Egerekben a koffein hatására csökken azon speciális, a ritmust befolyásoló sejteknek az aktivitása, melyek a petevezeték falában helyezkednek el. Ezen sejtek hangolják össze e petevezetékek mozgását, enélkül a petesejt nem tud megfelelő ütemben előrejutni. Úgy tűnik, az izommozgásnak nagyobb szerepe van a petesejt mozgatásában, mint a csillószőröknek.

“Érdekes magyarázatot találtunk arra, hogy a sok koffeint fogyasztó hölgyek miért esnek csak hosszabb idő után teherbe – mondják a kutatók. A koffeinfogyasztás mérséklése révén a nők sokat tehetnek termékenységük fokozása érdekében. A petevezetékek működésének megértése segíthet a kismedencei gyulladások kezelése során éppúgy, mint a szexuális úton terjedő fertőző betegségek gyógyításában is. Segíthet megérteni a méhen kívüli terhességek kialakulását, mely egy fájdalmas, életveszélyes betegség. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt nem a méh üregében, hanem a petevezetőben tapad meg és ott kezd el növekedni a terhesség.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.