Petefészekrákot okozhat a babahintőpor?

Meghökkentő – A jól ismert Johnson & Johnson cég elleni, többmillió dolláros kártérítéssel végződött ítéletek rávilágítottak egy hosszú ideje levegőben lógó tudományos kérdésre: okozhat petefészekrákot a babahintőpor?

A St. Louis-i bíróságnak komolyan el kellett gondolkodnia a fenti lehetőségen – azon, vajon okozhat-e petefészekrákot a babahintőpor. Több mint 70 millió dollárt ítéltek meg ugyanis egy nőnek, aki állította, hogy évtizedeken át a Johnson’s babahintőport használta, petefészekrák diagnózisát megelőzően.

Az ügyet két korábbi előzte meg, hasonló összegekkel. Jelenleg közel 1700 állami- és szövetségi per állítja: a Johnson & Johnson cég nem figyelmeztette a fogyasztókat, hogy egy kutatás szerint a talkum-tartalmú porok összefüggésbe hozhatók a petefészekrákkal.

„Mélyen együttérzünk azokkal a nőkkel és családjukkal, akiket érint a petefészekrák problémája” – mondta el Carol Goodrich, a cég fogyasztói szóvivője sajtóközleményében, hozzátette azonban, hogy a Johnson & Johnson fenntartja: termékük biztonságos és mindhárom határozat ellen fellebbezni kívánnak.

Goodrich felhívta a figyelmet, hogy két keresetet New Jersey-ben elutasítottak. Az állami bíróság bírója kimondta, hogy a felperesek tudományos szakértői nem tudták kielégítően alátámasztani és bizonyítani állításukat, miszerint a talkum (hintő)por petefészekrákot okoz.

Vajon azok a nők, akik alkalmazzák ezeket a babahintőpor termékeket a nemi higiéniára, valóban kockázatnak teszik ki magukat? A női egészséggel és rákkal foglalkozó szakemberek szerint ha van is megnövekedett kockázat, az valószínűleg kismértékű.

Foto:pixabay.com

„Az adatok nem meggyőzőek” – mondta dr. Don Dizon, a Massachusettsi Általános Kórház Onkológiai és Szexuális Egészségügyi Klinikájának vezetője. Hozzátette: prospektív tanulmányok, amelyek követik a nőket még a daganatos megbetegedés kialakulása előtt, nem találtak összefüggést a hintőpor és a petefészekrák között.

Más tanulmányok enyhén megnövekedett kockázatot mutatnak. Ezek azonban olyan felhasználók elmondásán alapulnak, akik a múltbeli hintőpor használatot idézték fel, s elfogultak is lehettek – hangsúlyozta Dizon.

Azoknál a nőknél, akik a BRCA1 jelű gén mutációját hordozzák, a petefészekrák kockázat háromszor akkora.

Háromszoros rizikó a petefészekrákra

Dr. Hal Lawrence, az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kongresszus vezérigazgatója sajtóközleményében elmondta: „Több évtizednyi orvosi kutatás áll mögöttünk, amelyek nem támasztják alá a hipotézist, miszerint a hintőpor petefészekrákot okozna.”

Ugyanakkor a szülész-nőgyógyászok nem ajánlják a tusfürdő, a hüvely spray vagy a hintőpor alkalmazását a lehetséges kényelmetlenség vagy fájdalom miatt – tette hozzá.

De mi is a hintőpor?

A talkum egy, bányászott kőzetből származó ásvány. Ha porrá törik, segít felszívni a nedvességet, valamint csökkenteni a súrlódást a bőr felületén. Számos nő használt évtizedeken át talkum tartalmú babahintőport a nemi szervek területén, a száraz és friss érzés érdekében.

„Higiénikus és kényelmes megoldás volt – mondta dr. Don Dizon. – De volt-e tudományos vagy bármilyen egészségjavító oka annak, hogy használják ezeket a porokat? Nem hinném” – tette hozzá.

Foto:pixabay.com

Az Egyesült Államokban több mint 20 ezer nőt diagnosztizálnak petefészekrákkal évente. Az említett esetekben a felperes ügyvédje minden alkalommal azt állította, hogy a talkum képes átvándorolni a petefészkekbe. Ez pedig gyulladásos választ hoz létre s olyan feltételeket teremt, melyek között megnő a rák esélye.

A rákkutatók szerint azonban semmilyen határozott bizonyíték nincs az ok-okozati összefüggésre. „Az egyedüli valós kockázati tényező a petefészekrák esetében, amelyben mindenki egyetért, a genetika – volt-e a családban rákbeteg, illetve rendelkezik-e az illető az ún. BRCA1 mutációval” – mondta dr. Steven Narod, a Torontói Női Kórház vezető kutatója, aki hozzátette: ha van is rizikó a hintőporral kapcsolatban, az igen kicsi és nehezen mérhető.

Dr. Don Dizon nem tud ebben a helyzetben egyebet tanácsolni, mint azt: aki aggódik a babahintőpor használata miatt, inkább ne alkalmazza.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.