PCOS – Mit is jelent ez pontosan?

Itthon minden tizedik nőn PCOS -el küzd. Mi utánanéztünk, milyen okok állhatnak a háttérben, ebben Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti- nőgyógyászati részlegének vezetője volt segítségünkre.

PCOS – mit is jelent?

„Fél év alatt vagy 15 kilót felszedtem, borzalmas volt! A teljes ruhatáramat le kellett cserélni, mert egy bizonyos idő elteltével már semmi nem jött rám. S mintha ez nem lett volna elég, észrevettem, hogy az arcomon és a kezeimen erősödik a szőr, a karomon, a könyéknél, a bajuszomat pedig hetente szőkítettem – magamra mindig igényes nőként ezt az időszakot nagyon nehezen éltem meg. Volt két korán elhalt terhességem is, az egyiket a pozitív teszt után két nappal, a másikat pedig egy héttel vesztettem el spontán” – meséli Mónika, aki ma már boldog anyuka.

Háttere

A policisztás ovárium – szó szerint „petefészek sok cisztával” – szindróma (PCOS vagy PCO- szindróma) a szülőképes korú nők körében a leggyakoribb endokrin, azaz hormonrendszeri rendellenesség, mely kihat a petefészekre is. Napjaink egyik „népbetegsége”, a világon – még óvatos becslések szerint is – mintegy 5-10 millió, hazánkban pedig kb. félmillió nő érintett, akiknek életében sajnos számos, mind fizikai, mind érzelmi változást okoz.

Hihetetlen adat, mégis a meddőséggel küzdő nők 15-20%-ában igazolható. Ennek ellenére a nők körében mégis többnyire ismeretlen fogalomnak számít, s a tünetek zavarba ejtő sokfélesége miatt sajnos az is gyakran előfordul, hogy az orvosok sem diagnosztizálják azonnal.

A PCOS– t nem is igazán betegségnek, hanem általában szindrómának tekintik, sőt, sokkal inkább egyfajta állapotról beszélhetünk, mely egy életen át elkíséri az illetőt. Igen összetett „betegség”, amely egyfajta hormonális (ill. komplex anyagcsere-) zavar miatt alakul ki. Mivel azonban a tünetek igen széles skáláját mutathatja, nem szűkíthető le csupán egy – egy domináns tünethez vagy ismert okhoz.

pcos diéta

Honnan tudhatom, hogy PCO- szindrómám van?

Bár a tünetegyüttest Stein és Leventhal 1925. és 1935. között végzett kutatásai alapján már 77 éve leírták, pontos oka részben ismeretlen, de számos kóroki tényezővel, így például az inzulin-rezisztenciával, hiperinzulinémiával összefüggésbe hozható (az IR az inzulin érzékenység csökkenését jelenti, ami egy ördögi kör: csökkent inzulinhatás – több inzulin – éhségérzet, elhízás – még rosszabb inzulinhatás – tovább fokozódó inzulin rezisztencia), mely a PCOS túlsúllyal, elhízással társuló megnyilvánulási formájának áll hátterében.

Hogy mit is jelent ez pontosan?

Kissé leegyszerűsítve ezt az igen bonyolult hormonális folyamatot: a magas testsúly miatt, az inzulin nem képes megfelelő módon kifejteni hatását a célszervekre (izmokra, a májra és a zsírszövetre). Ahhoz, hogy a vérből a cukor felhasználódjon, nagy mennyiségű inzulinra van szükség, és ezért a szervezet erre a helyzetre mintegy megoldásként fokozott inzulintermeléssel reagál.

inzulinrezisztencia

A megemelkedett inzulinszint hatására azonban a petefészek működése is zavart szenved, mely végül a PCOS tüneteinek kialakulásához vezet: a petefészek túl sok androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt, ezáltal a ciklusonkénti tüszőérés sem megfelelően megy végbe.

A petefészekben sok ciszta keletkezik, a petesejtek különböző érési fázisokban megrekedve nem érik el a teljes érést, illetve a petefészek falának megvastagodása miatt a petesejtek a tüszőkből nem tudnak kijutni, így valódi peteérés nem történik. Ezen folyamatok tehát vérzési rendellenességet, az ovuláció hiányát és végső soron meddőséget eredményeznek.

A peteérés elmaradása mellett megnő a tesztoszteron- szint is, ami szembetűnő, s így nagyon is zavaró, kozmetikai jellegű panaszt eredményezhet: például férfias típusú szőrzete, fokozottan zsírosodó arca és rendkívül pattanásos bőre lesz a hölgynek, a haja hullani kezd, és nemegyszer súlyproblémával küzd – ez utóbbi a szindróma leggyakoribb megnyilvánulási formája.

A fokozott inzulintermelődés belgyógyászati problémák kialakulásához is vezethet, így például nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint a II-es típusú cukorbetegség gyakorisága.

A policisztás ovárium szindróma hátterében genetikai tényezők is szerepet játszhatnak – az érintett családjában gyakrabban fordul elő ez a rendellenesség, vérzési és ovulációs probléma, valamint meddőség.

A PCOS testileg és lelkileg is nagyon megterhelő egy nő számára: a férfias külleme egyrészt bántja az önérzetét, másrészt, mivel nem ovulál (vagyis a menstruáció is teljesen leáll) vagy rendszertelenül menstruál, nem tud teherbe sem esni.

elhízás

Pontos diagnózis

Dr. Illanitz Elemér szülész – nőgyógyász szerint a PCOS kezelése a jövő egyik nagy kihívása, hiszen az érintettek száma sajnos egyre nő. Mivel nem tekinthető kizárólag nőgyógyászati problémának és nem csupán a petefészek betegsége, a kezelését illetően azt is mondhatnánk, hogy a magányos szakemberek kora lejárt, szakmai összefogás nélkül ugyanis lehetetlen egy ilyen összetett problémát hatékonyan kezelni.

„Mint minden esetben, itt is a legfontosabb cél az, hogy a „hölgybeteg” egészségét helyrehozzuk, hiszen így lesz a legnagyobb az esélye annak, hogy egészséges gyermeke születhessen. Szülész– nőgyógyász és endoszkópos specialista, obezitológus- belgyógyász és endokrinológus szakorvos, illetve dietetikus szakértő összehangolt munkájával nagyon jól korrigálható és kezelhető ez az endokrin rendellenesség. Napjainkban a széles körű terápiás megoldások mellett, melyek magukba foglalják a diétás, a különböző gyógyszeres valamint sebészi beavatkozások (endoszkópos/ laparoszkópiás beavatkozások) által kínált lehetőségeket, számos policisztás ovárium szindrómában szenvedő nőnek lehet segíteni. A legfontosabb tehát a betegek tüzetes kivizsgálása”- hangsúlyozza Illanitz doktor.

Az első lépés minden esetben a PCOS pontos diagnózisa, mely akkor mondható ki, ha az alábbi három jellemző tünetből legalább kettő megmutatkozik a páciensnél: krónikus anovuláció (elmaradt peteérés, menstruációs zavar), hiperandrogenizmus klinikai és/vagy laboratóriumi jelei (fokozott, férfias típusú szőrnövekedés, mely az androgén jellegű hormonok, azaz androszténdion, DHEAS és tesztoszteron férfi nemi hormonok – vérvizsgálattal kimutatható – emelkedett szintjéből adódik), valamint a hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével egyértelműen igazolt sok apró ciszta a megnagyobbodott petefészkekben, amit úgy is hívnak, hogy Black Pearl Necklace Sign, szabad fordításban fekete gyöngysor.

A diagnózis alkotás egyik legfontosabb részét képezi az egyéb, emelkedett androgénszinttel járó rendellenességek (pl. a pajzsmirigy -, és mellékvesekéreg- működés valamint a prolaktintermelés zavarainak, mint lehetséges okoknak) a kizárása, melyhez szükség lehet kiegészítő hormonális vizsgálatokra is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.