Orrvérzés szénanátha miatt?

Az orrvérzésnek több kiváltó oka lehet, ezek egyike a szénanátha. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Orrnyálkahártya gyulladása

A legtöbb esetben az allergiával összefüggő orrvérzés kiváltó oka az orrnyálkahártyát bevonó és védő nyákréteg megváltozása. Az orrot, orrüreget belül nyálkahártya béleli, amely be- és kilégzéskor a levegőt párásítja és felmelegíti. Az orrnyálkahártya gazdag érhálózata biztosítja, hogy ezeket a feladatait el tudja látni. A szénanátha azonban gyulladást okoz az orrnyálkahártyán, ami emiatt sérülékennyé válik, így elég lehet egy tüsszögés vagy orrfújás és máris orrvérzés jelentkezik.

Allergia gyógyszerek

A túlzott orrspray használat is okozhat orrvérzést.Az allergia elleni gyógyszerek közül több készítmény, így a szteroid orrspray és az antihisztamin tabletta mellékhatása lehet az orrszárazság. Dr. Augusztinovicz Monika ezért minden szénanáthás számára ajánlja naponta több alkalommal a tengervizes orrspray használatát. Ezen kívül a reggel és este elvégzett sós vizes orrmosással tudjuk elősegíteni az orrnyálkahártya hidratálását.

3 eredményes alternatív módszer szénanátha ellen

Szezonális kiváltó okok

A nyári pollenszezonban a klímahasználat miatt szárazabb lehet a lakás, az iroda levegője. Érdemes erre is gondolni, ha orrszárazsággal küzdünk és a helyiséget párásítani, ahol sokat tartózkodunk. Emellett fontos a belső hidratálás is, ne feledkezzünk meg a nap folyamán a rendszeres folyadékfogyasztásról sem!

Gyakori orrfújás, orrviszketés

A szénanáthás betegnél már a gyakori tüsszögés és orrfújás miatt is megnő az orrvérzés kialakulásának esélye, emellett a pedig sokaknál okoz az allergia orrviszketést is. Ha ilyenkor sokat piszkáljuk, dörzsöljük az orrunkat, azzal felsérthetjük az orrnyálkahártyát és orrvérzést okozhatunk. Ezt jól beállított, az orrviszketés ellen is eredményes allergia elleni kezeléssel megelőzhetjük.

Foto: 123rf.com

Túlzásba vitt orrspray használat

Ha valaki a hosszú távon is biztonsággal használható szteroid orrspray helyett recept nélkül kapható, ún. lohasztó orrspray-t használ hosszabb ideig szénanátha ellen, akár súlyos károsodást is előidézhet az orrnyálkahártyán. A nátha esetén remek orrspray ugyanis csak általában 7-10 napig használható problémamentesen. Ennél hosszabb idő után mellékhatások jelentkezhetnek, ezek egyike lehet a gyakori orrvérzés is.

 

Dr. Augusztinovicz Monika ezért hangsúlyozza a személyre szabott, orvos által összeállított allergia kezelés fontosságát, nemcsak a tünetek eredményes kezelésében, de az olyan mellékhatások megelőzésében is, mint a visszatérő orrvérzés.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.