Nem leszek többé házisárkány!

Érdekes, hogy az emberek többsége a menzeszt tartja „havi bajnak”, holott általában az azt megelőző napok az igazán nehezek egy nő életében. Miért van ez? Mit lehet tenni ellene a családi béke érdekében?

Házisárkány viselkedés

Ingerlékenység, depresszió, sírós hangulat, falánkság, fáradság és puffadás – csak néhány kellemetlen tünet azok közül, amelyeket öt termékeny korban lévő nőből négy észlel magán a menstruációt megelőző időszakban. A nők mintegy 20-30 százaléka különösen nehezen éli meg a hormonváltozással járó testi-lelki tüneteket.

Az orvostudomány PMS-nek nevezi a jelenséget, mi egymás között maradjunk annyiban: szó sincs rejtélyes betegségről, a testünkben zajló természetes folyamat áll a háttérben. De ez nem jelenti azt, hogy tűrni kötelező, vagy, hogy tehetetlenek volnánk! Hogyan előzhetjük meg az életünket, no és – legyünk igazságosak – a környezetünkét is megnehezítő tünetek kialakulását?

Mi van, megjött?

Már az ókori görögök is… igen, már ők is észrevették, hogy a nők testét-lelkét megviseli a vérzést megelőző pár nap. A ciklussal összefüggő megfigyeléseket azonban csak 1931-ben írta le egy Robert Frank nevű tudósember „premenstruációs tenzió” néven. A ma használatos premenstruációs tünetegyüttes (PMS) elnevezés egy Katharina Dalton nevű orvosnőhöz köthető, aki saját magán figyelte meg a tüneteket, és kereste az összefüggést a szimptómák és a női nemi hormonok működése között.

Valószínűleg hallottál már efféle pikírt megjegyzést, ha nem a te hátad mögött tették is: „biztos menstruál”. Munkahelyeken divatos magyarázata ez a kollegina rossz kedvének, érzékenységének, dühének – holott az esetek nagy részében egészen más az ok. Már csak azért is, mert bizonyított, hogy egy nő életében leginkább nem a menstruáció a zűrös időszak, hanem az azt megelőző napok.

A vérzéssel járó görcsöket enyhítik a fájdalomcsillapítók vagy a népi praktikák, de a sokszor fel sem ismert PMS-t elhanyagoljuk. Holott nem kellene elviselni! Sem nekünk, sem a környezetünknek. Van ugyanis megoldás, mert amit érzel normális.

Cikkünk második felében a PMS négy jellegzetes csoportjáról és arról olvashatsz, hogy mit tehetsz azért, hogy ilyenkor is jó legyen nőnek lenni.

Mi segíthet a menzesz előtti tünetek enyhítésében?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.