Mitől lehet fals pozitív a terhességi tesztünk?

Egy terhességi teszt elvégzése sok esetben nagy izgalmat okozhat. Ha babát szeretnénk azért, ha nem, akkor azért. Ám néha megtréfálhatnak ezek az eszközök és hamis pozitivitást mutathatnak.

 

Egy hamis pozitív terhességi teszt sem nagy mulatság, pláne ha nagyon szeretnénk már várandósok lenni, de valahogy nem sikerül. Nagy lelki teher ilyen esetben, amikor kiderül, hogy korán örültünk.
Bár a mostani eszközök, amelyeket bármely drogériában vagy patikában be lehet szerezni, ritkán “romlanak el” azért van rá példa. Több oka is lehet annak.

Fotó: 123rf

 

Például akkor nem mutatja a valós állapotunkat, ha az előírt időn túlpróbáljuk meg leolvasni róla az eredményt. Ilyenkor ugyanis már elpárolog róla a vizelet és annak nyomai láthatók. Így úgy tűnhet, hogy két vonal van rajta az egy helyett. Ezért érdemes pontosan követni a használati útmutatót.

Akkor is indokolatlanul lesz pozitív a teszt, ha már lejárt a szavatossága a terméknek. A vegyi anyag, ami a hCG hormont azonosítja, ilyenkorra már nem működik megbízhatóan. Tehát, nézzük meg a termék lejárati dátumát mielőtt megvesszük vagy használjuk.

Amennyiben a családalapításhoz már hormonális készítményekkel kezelnek valakit, akkor is hamis lehet a teszt végeredménye. Ilyenkor ugyanis abból a hormonból, amely alapján a teszt kimutatja a várandósságot, sokkal több van a szervezetünkben. Így azt érzékeli a teszt és nem a valódi terhességet.

Mikor és hogyan kell elvégezni a terhességi tesztet?

Akkor is fals lesz a teszt eredménye, ha hónapokkal a szülés vagy vetélés után használod. Ennek magyarázata az, hogy a hCG hormon ezen események után is még termelődik a szervezetünkben. Akkor is, ha nagyon korai volt a vetélés, vagyis akár még észre sem vetted.

Amennyiben gyanakszol arra, hogy a teszt alaptalanul lett pozitív minden esetben fordulj nőgyógyászodhoz, aki viszont meg tudja majd mondani neked a valós állapotod.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.