Mit tehetünk az öregedés ellen?

Az öregedés senkit nem kímél, hiszen az örök fiatalság titkát még nem találták fel, de egyáltalán nem mindegy, hogy az idő előrehaladtával milyen az ember egészsége, milyen az izomzata, és hogy az öregedés milyen ütemben történik.

Az életkor előrehaladtával a szervezet energiaellátásában kulcsszerepet játszó NAD+ molekula szintje fokozatosan csökken, ami ezáltal hozzájárul az öregedés folyamatához, az idős korban kialakuló sorvadáshoz és számos betegség magasabb előfordulási gyakoriságához. De mit tehetünk, ha szeretnénk minél tovább megőrizni a fittségünket és egészségünket?

“Akiket foglalkoztat az öregedés, illetve az öregedési folyamatok lassítása, biztosan találkoztak már David Sinclair ausztrál genetikaprofesszor nevével, ő ugyanis az öregedés leállításának egyik legnagyobb kutatója jelenleg a világon. Sejt- és génszinten ható táplálékkiegészítőket fejleszt, melyeket egyébként ő maga is napi szinten alkalmaz, és a témában világsikerű könyvet is írt, valamint rendszeresen előadásokat tart és publikál. Kiemeli a rendszeres testmozgás, illetve a tudatos táplálkozás fontosságát is, de úgy véli, az egészség és fiatalság megőrzéséhez ezeknél többre lehet szükség” – hívja fel a figyelmet Dr. Széchenyi Kornél.

Foto:123rf.com

Hogyan hat a NAD+ az izomzatra?

Számos pozitív eredmény mutatja a hatékonyságot, többek közt egy olyan állatkísérlet, ami bizonyította, hogy a nikotinamid-mononukleotid (NMN) molekula növeli a szervezet NAD+ szintjét, ami ezáltal képes javítani egyes szív- és érrendszeri, neurodegeneratív és anyagcsere-betegségeket, valamint az izomfunkciót, ami rengeteg előnnyel jár az öregedési folyamatok lassítását nézve. A Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ vezetője egy olyan friss kutatásról is beszámolt, ami azt bizonyítja, hogy a 65 év feletti férfiaknál napi 250 mg NMN szedése jelentősen megnövelte szervezetük NAD+ szintjét, és javította izomteljesítményüket. A csoport tagjai 12 héten át szedték a kapszulát, az NMN-kiegészítés pedig jelentősen megnövelte a vér NAD+-szintjét, ami számos pozitív változással járt.

A kutatók megvizsgálták, hogy ez a NAD+-szint emelkedés a fizikai funkció javulását is eredményezi-e, és mint kiderült, az NMN jelentősen javította az izomerő és -teljesítmény több mutatóját: a járási sebességet, a fogóerőt és azt, hogy a résztvevők hányszor tudtak 30 másodperc alatt felállni egy székről. Eredményeik azt mutatták, hogy a 12 héten át szájon át történő NMN-kiegészítés javítja az izomerőt és a teljesítményt egészséges, idősebb férfiaknál. Az eredmények önmagukért beszélnek, de a kutatások jelenleg is tovább zajlanak, hogy a kutatók még biztosabbak legyenek az állításaikban, miszerint a hosszú távú NMN-kiegészítés elősegíti az általános izmok egészségét, ami javíthatja az emberek izomerejét és teljesítményét. A témával foglalkozó szakemberek véleménye szerint az NMN klinikailag bizonyítottan öregedésgátló szernek tekinthető, mivel ez a vizsgálat ígéretes jel arra, hogy az NMN rágcsálókban megfigyelt öregedésgátló hatásainak egy része az emberekre is érvényes, az embereken végzett kutatás pedig bizonyította, hogy az NMN javítja az izmok teljesítőképességét.

Olvasd el ezt is!

Ezek az öregedés evolúciós előnyei

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.