Mit jelent az első stádiumú melanoma?

Az első stádiumú melanoma diagnózist hallva sokan nem tudják pontosan elhelyezni ezt a kifejezést. 

Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus elmagyarázta, mit is jelent pontosan ez a megnevezés.

A melanoma első stádiuma

melanoma, bőrrákmelanoma veszélyes daganattípus, amellyel kapcsolatban az önellenőrzés, a rendszeres bőrgyógyászati szűrés és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bőrrák ezen fajtáját három stádiumra és azokon belül több alcsoportja osztja az American Joint Committee on Cancer (AJCC). Eszerint az első stádiumú melanoma nem nagyobb, mint 1 mm, a bőr felső rétegében található. Mivel nincs igazolható áttéte a nyirokcsomókban és más, távolabbi szervekben, lokális melanomának is nevezik. Az első stádiumú melanoma két alcsoportra osztható:

  • I/A csoport: 1 mm-nél kisebb kiterjedésű, mikroszkóp alatt látható, fekély jelenlétében vagy anélkül jelenlévő daganat.
  • I /B csoport: 1 mm-nél nagyobb, de 2 mm-nél kisebb tumor, fekély nélkül.

A korai stádiumú melanoma békés anyajegyhez hasonlít, ezért anyajegy szűrővizsgálat nélkül erre az esetek többségében már csak akkor kerül sor, ha a betegnek panaszai jelentkeznek és emiatt orvoshoz fordul. 

Melanoma – Évekig is időzített bomba lehet az anyajegy

Hogyan kell kezelni, mi a prognózis?

Az első stádiumú melanomát műtétileg kell kezelni. A széles kimetszéssel végzett eltávolítással általában megszüntethető ez a típusú bőrrák. Egyes esetekben őrszem nyirokcsomó biopsziára is sor kerülhet, de ez nem minden betegnél szükséges. Ennél a típusú bőrdaganatnál alacsony a kiújulás és az áttét kockázata, az ilyen lokális melanomáknál az 5 éves túlélési arány 98,4%-os.
Az egyes stádiumú melanoma diagnózisa és kezelése után még fontosabb a bőr és a nyirokcsomók havi önvizsgálata, mint korábban. Ezt egészíti ki az orvos által rendelt 6-12 havonta történő ellenőrzés az első öt évben. A kritikus öt év után az éves bőrrák szűrést szinte menetrendszerűen kell beiktatni a programba, ideális esetben mindig közel azonos időszakban. Különösen hasznos módszer a teljes testtérképes anyajegyszűrés, amivel a legnagyobb pontossággal nyomon követhetőek a változások – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Mit tehetünk magunkért?

melanoma, bőrrák, bőrrák szűrés, fényvédő, naptej

Akiknek már volt bármilyen típusú bőrrákjuk, fokozott figyelemmel kell, hogy legyenek a kockázati tényezők csökkentésére – bár ez azoknak is ajánlott, akik e tekintetben egészségesek. Védekezni kell tehát az erős ultraibolya sugárzás ellen, és a direkt napsütés kerülése mellett a megfelelő fényvédő termékek használata is erősen ajánlott. Mindent meg kell tenni a leégés elkerüléséért, a szolárium használat sem hasznos ebből a szempontból. Emellett fontos az általános jó egészségi állapot fenntartása – megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással, a túlsúly leküzdésével, a dohányzás kerülésével -, hiszen a meggyengült immunrendszer eleve teret nyithat a különböző, akár daganatos betegségek előtt.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.