Mire jó a probiotikus tampon?

Létezik tampon, amely nemcsak menstruáció idején hasznos – de akkor mire jó, és miért érdemes használni?

Minek a tampon, amikor nem menstruál az ember lánya? – tehetnénk fel a kérdést.

Kétségtelenül jogos, ám bizonyos esetekben kifejezetten jól jöhet egy különleges tampon. A probiotikus tampon kapható a nagyobb drogériákban, de vajon tudjuk-e, mire használható?

Abból kell kiindulni, hogy az ún. jótékony baktériumok szükségesek szervezetünk számára. Ezeket tartalmazzák a probiotikumok, elsősorban tejsavbaktériumokat. A probiotikumok segítenek a női hüvelyflóra egyensúlyának fenntartásában és segítenek megelőzni különböző nőgyógyászati fertőzéseket is. Ezek leggyakoribb esetben gombás fertőzések.

A tejsavas környezet valamint az említett jótékony baktériumok együttesen gátolják, hogy elszaporodjanak a kórokozók. Ám akinél a savas kémhatású köpeny valami miatt nem úgy működik, ahogy kellene, gyakrabban alakulnak ki fertőzések – nekik főleg érdemes kipróbálniuk a probiotikus tamponok használatát.

Azokat a kutatásokat, melyek a betegségmegelőzésre is használható tamponok előállításához vezettek, a svéd Karolinska intézet kutatócsoportja fejlesztette ki, ám egy magyar származású feltaláló, Kvanta Endre is részt vett a kutatásban.

tampon

A probiotikus tampon rendelkezik azzal a gyógyhatással, melyet általában a hüvelyi panaszok kezelésére alkalmaznak, de emellett normális tamponként is működik. Amikor elérkezik a menstruáció időszaka, a hüvely védekezőképességét sajnos rontja a vér lúgos kémhatása és esélyesebbé válnak a fertőzések – a probiotikus tampon használatával éppen abban az időszakban vagyunk képesek több tejsavtermelő baktériumot teremteni, amikor arra nagy szükség van.

Ha normál helyett probiotikus tampont használunk, a vérzés ideje alatt megerősítjük a természetes hüvelyflórát, a kellemetlen hüvelyi panaszok csökkennek. Ilyen a viszketés, irritáció, hüvelyfolyás, égő érzés vagy a kellemetlen szag. A probiotikus tamponok megelőzik a fertőzések kialakulását is, melyek között említhetjük a hüvelygombát, hüvelygyulladást, a bakteriális hüvelyfertőzést.

Hogyan működik a probiotikus tampon? Amikor a hüvelybe helyezzük, 90 percen megolvad a hordozóanyag, kiszabadulnak a probiotikus baktériumok és visszaállítják a hüvelyflóra egyensúlyát. Érdemes tudni, hogy nem minden nőnél jelentkezik azonnal a jótékony hatás, előfordul, hogy csak a tampon használatának harmadik vagy negyedik hónapjában észleljük azokat.

Használatához semmilyen extra instrukció nem szükséges, ugyanúgy kell alkalmazni, mint egy hagyományos tampont. Többféle nedvszívó képességgel kaphatók. Ami az árát illeti, ez a termék drágább, 3000 forint körül mozog – a nagyobb nedvszívó képességű probiotikus tamponokból általában kevesebb található egy dobozban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index