Milyen tejtermék javasolt diabétesz esetén?

Mire kell odafigyelni a cukorbetegeknek?

Amennyiben valaki cukorbetegséggel küzd, annak megítélése, hogy milyen és mennyi tejtermék hasznos a számára, fejtörést okozhat. Egyes választások sokkal jobbak, mint mások – állítják a szakemberek.

Sokan szeretik és igénylik a tejtermékeket – akkor is, ha éppenséggel diabétesz vagy cukorbetegség áll fenn az esetükben. Aki azonban ezzel a problémával küzd, azt is észrevehette, hogy egymásnak ellentmondó tanácsokkal találkozhat, ha tejtermék–fogyasztásról van szó: vajon az alacsony zsírtartalmú vagy a zsírosabb változat a jó? Még a táplálkozási szakértők körében is vannak viták arról, mely tejtermékek a leginkább jótékonyak diabétesz esetén.

Hand on belly isolated on white

A javaslatok általában a tejet, joghurtot, sajtot ajánlják a mindennapi étrendhez, de ezeknek alacsony zsírtartalmúnak vagy zsírszegénynek kell lenniük.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy bizonyos formában érdemes beiktatniuk étrendjükbe a tejtermékeket a cukorbetegeknek is, mégpedig napi szinten.

1.Görög joghurt: a fermentált tejtermékek, így a joghurt is nagyszerű választás a természetes probiotikum-források miatt. Ezeknek pozitív hatásuk van a bél egészségére – jobb glükóz- és inzulinszintet eredményeznek a szervezetben.

Egy tanulmány szerint a probiotikumok képesek csökkenteni a glükóz és inzulinszintet preklinikai környezetben és az emberi vizsgálatokban is. A görög joghurt kiváló fehérje- és szénhidrát kombináció, önmagában, dióval vagy smoothie-ba keverve is tökéletes. Ezt a joghurtot akár süteménybe is belerakhatjuk, hogy csökkentsük a hozzáadott zsírok mennyiségét.

 

2.Sajtcsíkok: a sajt falatkák, amelyek kellő fehérjét tartalmaznak, megfelelő proteinforrások, mégis kevés zsírt visznek a szervezetbe. Ezzel a minimális szénhidrátbevitellel a sajt nem emeli jelentősen a vércukorszintet.

3.Fűvel etetett állatoktól származó tejtermékek: a tejtermék forrását is érdemes fontolóra venni – nemcsak a zsírtartalom miatt. A fűvel etetett tehenektől származó tejtermékek ugyanis alfa-linolénsavban gazdagabbak, amely egyfajta Omega-3 zsírsav számos egészségügyi előnnyel. Keressük az ilyen jellegű joghurtokat, sajtokat, akár a helyi fűszeresnél.

Cukorbetegség esetén érdemes azonban kerülni az alábbi tejtermék típusokat.

1.Zsírmentes tej: szakemberek szerint a zsírmentes tejet érdemesebb elkerülni – gyakran használatos hipoglikémia kezelésére, gyors felszívódása miatt és azért, mert gyorsabban váltja ki a vércukor választ. A nem édes mandulatej jobb alternatíva. Annak is van jelentősége, hogy miként fogyasztjuk ezt az italt –a vércukorszintre. A tej gyakran párosul szénhidrátban gazdag étellel, mint amilyen a zabpehely vagy a keksz – ezek kombinációja növelheti a vércukorszintet.

2.Édesített tejtermékek: a csokoládés tej, jégkrém, joghurtok hozzáadott cukorral nem tiltottak, de extra figyelmet igényelnek az étrendbe való beiktatáskor.  Ügyelni kell ugyanis arra, mennyi szénhidrátot tartalmaz az adott élelmiszer. Ritkábban és módjával fogyasszuk ezeket.

Forrás: Napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Anna

    Diabéteszeseknek tökéletesek probiotikumnak a Protexin probiotikumok.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.