Mikor normális a hüvelyi folyás?

Az enyhe hüvelyfolyás – fluor vaginalis -, amely nem áraszt kellemetlen szagot, teljesen normális jelenségnek tekinthető.

A hüvelyt a nyálkahártya átlátszó váladéka tartja nedvesen. Az átlagosnál nagyobb mértékű váladék termelődik a nemi izgalom hatására, tüszőrepedéskor és terhesség idején.

A hüvelyváladék tejsavbaktériumai a hüvelybe bejutó mikroorganizmusok elszaporodását meggátolja. A váladék képződése, reakcióként akkor fokozódik, ha a természetes védettség ellenére fertőzés alakul ki.

A kellemetlen szagot árasztó, megváltozott összetételű és színű folyás mindig a hüvelyflóra zavara, a nyálkahártya irritációja.

Gyakori kiváltó ok a szeméremtest hiányos higiénéje, esetleg a fertőtlenítő oldattal való felesleges hüvelyöblítés. A hüvely bakteriális vagy gombás fertőzöttségét jelzi a fehéres folyás, mely többnyire hüvelyviszketegséggel, esetleg piros, gyulladt szeméremajakkal együtt járó tünet.

Orvoshoz kell vele fordulni ugyanúgy, mint a sárgásfehér, sárgászöld vagy világos barna, rossz szagot árasztó folyás és hüvelyviszketés esetén. Ez esetben felmerül az előbbi kiváltó okokon kívül a trichomonas-fertőzés vagy a tripper (gonorrhoea) lehetősége is. A szexuális úton terjedő baktériumok vagy egyéb kórokozók esetén a partnert is meg kell vizsgálni és szükség esetén kezelni kell őt is.

Enyhe folyás kísérő tüneteként megjelenő fájdalom – az alhasban, vagy közösüléskor – vizelési problémákkal együtt chlamydia- és ureaplasma-fertőzésre utal.

hüvelyfolyás

Az erős, szürkés színű folyás esetén baktériumok telepedtek meg a hüvelyben. Az ok lehet a hiányos higiéné – akár a nőnél, akár a vele élő férfinál.

A terhes nőknél, cukorbetegeknél ill. antibiotikum-kúra után jelentkező enyhe, fehéres-zöldes folyás gombás fertőzésre utal.

A pesszárium vagy gumióvszer okozta allergia híg, áttetsző váladékozást idézhet elő, de ez tulajdonképpen nem folyás.

A véres folyás többféle, mindenképpen orvosi beavatkozást igénylő betegség tünete!

Jelezhet petevezeték gyulladást (általában lázzal jár), méhsüllyedést vagy méhelőreesést, de lehet panasza a méh jóindulatú daganatának illetve méh- vagy méhnyakráknak is.

A pecsételő vérzés és heves fájdalmak az alhasban felvetik a méhen kívüli terhesség lehetőségét, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A fiatal lányoknál jelentkező fehéres hüvelyfolyás (fluor alba) oka rendszerint lelki természetű, hátterében erotikus vágy vagy konfliktus rejlik. A jelenség nem kóros, spontán elmúlik.

A nőgyógyászati szakrendelésen a leggyakoribb panasz a hüvelynyálkahártya gyulladása. Okozhatja fertőzés, idősebbeknél hormonhiány.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.