Mikor menthető és mikor nem a méh és a petefészek?

A méheltávolítás a leggyakoribb nőgyógyászati nagyműtétnek számít a rosszindulatú daganatok esetében. Dr. Hernádi Balázst, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati onkológiával is foglalkozó nőgyógyászát arról kérdeztük, mikor indokolt a műtét, miket vonhat maga után, illetve el lehet-e valahogy kerülni.

 

A méh eltávolítására irányuló műtét nagyműtétnek számít, és évről évre egyre több nőnél végzik el. A beavatkozásnak több fajtája is van-hogy melyiket választja az orvos az a rák típusától, méretétől, súlyosságától függ, valamint attól, hogy menopauza előtt vagy után áll a beteg.

A műtét során általában az orvos eltávolítja:

• a méhet (beleértve a méhnyakat is)

• minden szövetet, amely a helyén tartja a méhet

• a hüvely felső részét

• a méh körüli és kismedencei, esetenként az aorta körüli nyirokcsomókat

Ezt radikális hysterectomia-nak (vagy Wertheim/Piver/-féle méheltávolításnak is) nevezik. Néhány nagyon korai méhnyakrákban szenvedő nőnél csak a méhnyakat (collum amputatio) és a méhet távolítják el (egyszerű méheltávolítás).

A műtét során az orvos adott esetben eltávolítja a környező (1.őrszem) nyirokcsomókat a kismedencéből. A nyirokcsomók, mint a nyirokrendszer részei, az áttétképződés helyei, vagyis, ha a rákos sejtek elszakadnak a daganattól, az első hely, ahová eljuthatnak, azok a legközelebbi nyirokcsomók- ezért van szükség az eltávolításukra.

méheltávolítás

Foto:pixabay.com

“Vannak esetek, amikor a petefészkeket/petevezetőket is el kell távolítani. Ha még klimax előtt áll a páciens, úgy, ha az illető állapota megengedi, a petefészkeket megtartjuk, hiszen ezek eltávolításakorai menopauzát idézne elő, annak minden tünetével, veszélyeivel. Amennyiben nem elkerülhető az eltávolításuk, úgy hormonpótló terápiát (HRT) kell alkalmazni a klimax tüneteire, valamint a menopauza csontokra és más szervekre gyakorolt hatásainak megelőzése érdekében.”- mondja a nőgyógyász, aki hozzátette, hogy a döntés lényegesen egyszerűbb, ha az illető már túl van a menopauzán.

Méhtestrák – Vigyázz, mert kevésbé ismert, de gyakran előfordul

Milyen állapotok során lehet szükség méheltávolításra?

 

• Sok, nagyobb méretű, gyorsan növő mióma – nem rákos, jóindulatú daganat, amely a méh falában nő. Elhelyezkedése alapján 8 típusa ismert. Nagyon gyakori oka műtéteknek.

• Endometriózis/adenomiózis – akkor fordul elő, amikor a méhet bélelő szövet (endometrium) a méhen kívül is megjelenik a méhizomba terjed. Fájdalmat és rendellenes vérzést okoz.

• Méh előesés (prolapsus) – akkor fordul elő, amikor a méh lesüllyed a helyéről (tartó szalagok gyengesége) a hüvelybe, és fájdalmat, nyomást, kidudorodást, esetleg inkontinenciát okoz.

• Krónikus kismedencei fájdalom – méheltávolítással kezelhető, különösen, ha egyértelmű, hogy a fájdalom a méhből származik. Akutan kialakuló gyulladásos folyamat, régen fennlévő, elfelejtett spirál a klasszikus példa erre.

• Rák, általában.

Típusát tekintve a hüvelyi műtét a legmegfelelőbb, amennyiben lehetséges, ezt követi az endoszkópos és robot asszisztált műtétek.

Hasi méheltávolításra a rosszindulatú daganatok esetén általában szükség van: a méhnyak és a méh, a függelékek eltávolítása pl. a (méhnyálkahártya (endometrium) rák leggyakoribb kezelése. Gyakran a petefészkek és a kismedencei, valamint hasi nyirokcsomók eltávolítása is szükséges.

méh, petefészek

Fotó: 123rf.com

Petefészekrák esetén legtöbbször idősebb életkorban a méh és függelékei mellett minden daganatos területet szükséges eltávolítani. Egyes válogatott, a fertilitás megtartását célzó fiatalkori esetekben az egészséges ellenoldali szerv és a méh megtartható. Ennek kockázatát közösen mérlegelni kell.

Mikor menthető és mikor nem a méh és a petefészek?

Természetesen a méh/petefészkek eltávolítását csakis a legszükségesebb esetekben végzik-bár létezik megelőző műtét is, amikor nagy az esély a rák kialakulására, és ilyenkor a nő úgy dönthet, elejét veszi a problémának (BRCA 1/2 mutáció). Magukról korán jelet adó daganatok, mint a méhtestrák (vérzés), hormonkezeléssel vagy méhmegtartó, csak a nyálkahártya radikális eltávolításával is kezelhető.

Azokban a helyzetekben, amikor a méheltávolítást jóindulatú (nem rákos) állapotok miatt végzik, a petefészkeket a helyükön lehet hagyni, hogy megőrizzék a fontos hormonális funkcióikat és elkerüljék a menopauza hirtelen bekövetkezését.

Méhet csakis a petevezetőkkel együtt távolítjuk el, bármi is legyen az ok. Már bő 10 éve ismert, patológusok kutatása révén, hogy a hám eredetű petefészekrák nagyobb része valójában a petevezetőkben kezdődik, így azok áttéteit észleljük petefészek daganatként.

petefészek, orvos

Fotó: 123rf.com

Természetesen nincs általános szabály arra, hogy mikor menthetőek az említett szervek- ez mindig egyéni elbírálás függvénye. Érdemes lehet több szakember véleményét is kikérni, hiszen előfordulhat, – főleg nem rák esetén-, hogy más, korszerűbb terápiával a műtét elkerülhető. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati onkológiával is foglalkozó nőgyógyásza felhívja a figyelmet arra, hogy minél korábban fedeznek fel egy daganatot, annál jobbak a kevésbé radikális kezelési módszerek esélyei. Éppen ezért van szükség rendszeres nőgyógyászati szűrésekre, fiatal/középkorúaknál főleg méhnyakrák esetén, menopauzában jelentkező vérzés esetén, valamint ismert magasabb rizikó/ családban halmozódó nőgyógyászati daganatok esetén, és menopauza után ezt kiegészítve a petefészekrák,méhtestrák, hüvelyrák szűrésével.

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.