Mik is azok a menstruációs kelyhek? 

A menstruációs kehely egyfajta újra felhasználható női higiéniai termék, mely a betét és a tampon remek alternatívája menstruáció során.

Megkérdeztük Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát, vajon mi a véleménye róluk. 

 

Ez egy kicsi, rugalmas tölcsér alakú eszköz gumiból vagy szilikonból készül, melyet be kell helyezni a hüvelybe, és ott összegyűjti a távozó vért. Előnye, hogy több folyadékot tud tárolni, mint a többi menstruációs eszköz, így némileg hosszabb ideig lehet alkalmazni, ritkább cserét igényel.  

menstruaciso fajdalom1

Foto:pixabay.com

Még mielőtt megvesz egy kelyhet, érdemes lehet nőgyógyász véleményét is kikérni, hiszen különböző méretben lehet őket kapni, így nem mindegy, ki milyet is választ. Ebben hasznos segítségre lehet az orvos, hiszen célszerű figyelembe venni kort, hogy szült-e már, milyen erős szokott lenni a vérzése, illetve, hogy milyen a méhnyak hossza. Általánosságban viszont elmondható, hogy a kisebbeket általában 30 évesnél fiatalabb nők számára ajánlják, akik még nem szültek hüvelyi úton. A nagyobb méret főleg az olyan nők számára valók, akik már elmúltak 30 évesek, hüvelyi úton szültek, illetve erősebb a menstruációjuk.  

Mi az a toxikus stressz szindróma és hogyan védekezhetünk ellene?

Előnyök, hátrányok 

A menstruációs kehely sok előnnyel bír: mivel többször lehet használni, így pénztárcabarát megoldás, környezetkímélő, nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot, kényelmes, nincsenek kellemetlen szagok, sokáig fennmaradhat (akár több mint 8 órán át), ráadásul kisebb a fertőzés esélye, mivel nem szívja magába a vért (és a hüvelyváladékot), hanem csupán összegyűjti.  

Hátrányként főleg azt lehet megemlíteni, hogy a felhelyezés és a kivétel némi gyakorlatot igényel, valamint külön figyelmet kell fordítani a megfelelő tisztítása/sterilizálása, mivel, ha ez kimarad, úgy megnő különböző fertőzések esélye. 

A másik, amire figyelni kell a kehely használatakor az, hogy előfordulhat, hogy anatómia okok és bizonyos állapotok miatt (pl. Méhsüllyedés, rövid hüvely) az eszköz felhelyezésével, illetve kivételével elmozdulhat a helyéről a spirál. Így spirált használó nők esetén érdemes előtte nőgyógyásszal konzultálni– tanácsolja Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.