Miért szőrösödnek a nők? – férfihormon és osztályzás

Napjainkban a szinte teljesen szőrtelen nő test az ideális. De mi lehet az oka annak, hogy egyes nők sokkal szőrösebbek, mint társaik? Tudta, hogy a szőrösödés mértékét osztályozni szokták?

Férfias szőr – hol termelődik a nőkben a férfihormon és miért?

A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak. A tesztoszteronszint a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális.

A DEA, a dehidro-epi-androsztendion a mellékvese hormonja, melynek túltermelődésekor szintén észlelhetjük a nők szőrösödését. Ennek normál értéke: 700-3900 ng/ml vagy 0,24-6,37 umol/l. Van olyan beteg is, akinek mindkét fajta hormonja túlteng, ezért több hormonvizsgálattal tudunk meggyőződni a kezelés hatékonyságáról.

Foto:pixabay.com

Miért kell kezelni a tesztoszteron túltermelést?

Először kozmetikai, lelki okokból. Szabálytalan menstruációs ciklus esetén már nőgyógyászati okból is, a későbbi gyermekáldás miatt. Valamint a kóros evés miatti elhízásért, a kialakuló cukorbetegség miatt, majd a korai változókor, illetve a csontritkulás megelőzéséért.

Hogyan bizonyítható a férfihormonok által keltett zavar?

Először is ránézéssel. Jó kozmetikai kezelés után pedig tapintással: “borostás” comb, alhas, fenék, friss gyantázás esetén szőrtüszőgyulladás nagyon gyanús lehet. A kikérdezés során a hölgyek gyakran elmondják, hogy nem görcsölnek a menzesz előtt, s általában rendetlen a menstruációjuk: 3 hetes ciklustól a több hónapos kimaradásokig minden előfordulhat.

Igen jellemző, hogy a szexuális életet már a középiskolás korban elkezdték, mert a túl sok tesztoszteron erre készteti őket. De előfordul a másik véglet is: rá sem mernek nézni a fiúkra, mert olyan erős gátlásaik vannak a fiús testalkatuk, a sok szőr vagy csúnya pattanások miatt.

A szőrösödés mértékét osztályozni szoktuk

Hypertrichosis akkor áll fenn, ha normális helyeken kicsit több, kicsit sűrűbb, kicsit hosszabb szőrszálak vannak (alkar, láb). Hirsutismus során már férfias helyeken is felbukkannak felesleges szőrszálak.

Napjainkban a szinte teljesen szőrtelen nő test az ideális. De mi lehet az oka annak, hogy egyes nők sokkal szőrösebbek, mint társaik? Tudtátok, hogy a szőrösödés mértékét osztályozni szokták?

Miért szőrösödnek a nők? – szőr és nőgyógyász

A hirsutismusnak több fokozata van. Enyhe fokú, ha a has közepén, a köldöktől lefelé vannak szőrszálak, előfordul kis bajusz, mellbimbó körüli szőrök. Közepes foknál már az állon szakáll, illetve a comb elülső és hátsó felén is van sötét szőr. A harmadik fokozatban a szegycsont felett, a háton, a derékon és a fenéken is vannak zavaró szőrök, melyek a kihuzigálás után is visszanőnek.

Foto:pixabay.com

A virilizmus ezeken túl már férfiassá alakítja a nőt: elmarad a menstruáció, mélyül a hang, borotválható a bajusz, szakáll nő, megnő a csikló, melyhez a fejtetőn vagy homlokon kezdődő kopaszodás társulhat, a mellek igen kicsik. A virilizmushoz már extrém mértékű férfihormonnak kell termelődnie valahol: az agyalapi mirigyben, a mellékvesékben, vagy petefészekben. A nőgyógyászati vizsgálat során általában kicsi méhet és kis melleket tapintunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.