Miért szőrösödnek a nők? – férfihormon és osztályzás

Napjainkban a szinte teljesen szőrtelen nő test az ideális. De mi lehet az oka annak, hogy egyes nők sokkal szőrösebbek, mint társaik? Tudta, hogy a szőrösödés mértékét osztályozni szokták?

Férfias szőr – hol termelődik a nőkben a férfihormon és miért?

A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak. A tesztoszteronszint a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális.

A DEA, a dehidro-epi-androsztendion a mellékvese hormonja, melynek túltermelődésekor szintén észlelhetjük a nők szőrösödését. Ennek normál értéke: 700-3900 ng/ml vagy 0,24-6,37 umol/l. Van olyan beteg is, akinek mindkét fajta hormonja túlteng, ezért több hormonvizsgálattal tudunk meggyőződni a kezelés hatékonyságáról.

Miért kell kezelni a tesztoszteron túltermelést?

Először kozmetikai, lelki okokból. Szabálytalan menstruációs ciklus esetén már nőgyógyászati okból is, a későbbi gyermekáldás miatt. Valamint a kóros evés miatti elhízásért, a kialakuló cukorbetegség miatt, majd a korai változókor, illetve a csontritkulás megelőzéséért.

szőrtelenítés

Hogyan bizonyítható a férfihormonok által keltett zavar?

Először is ránézéssel. Jó kozmetikai kezelés után pedig tapintással: “borostás” comb, alhas, fenék, friss gyantázás esetén szőrtüszőgyulladás nagyon gyanús lehet. A kikérdezés során a hölgyek gyakran elmondják, hogy nem görcsölnek a menzesz előtt, s általában rendetlen a menstruációjuk: 3 hetes ciklustól a több hónapos kimaradásokig minden előfordulhat.

Igen jellemző, hogy a szexuális életet már a középiskolás korban elkezdték, mert a túl sok tesztoszteron erre készteti őket. De előfordul a másik véglet is: rá sem mernek nézni a fiúkra, mert olyan erős gátlásaik vannak a fiús testalkatuk, a sok szőr vagy csúnya pattanások miatt.

A szőrösödés mértékét osztályozni szoktuk

Hypertrichosis akkor áll fenn, ha normális helyeken kicsit több, kicsit sűrűbb, kicsit hosszabb szőrszálak vannak (alkar, láb). Hirsutismus során már férfias helyeken is felbukkannak felesleges szőrszálak.

A hirsutismusnak több fokozata van. Enyhe fokú, ha a has közepén, a köldöktől lefelé vannak szőrszálak, előfordul kis bajusz, mellbimbó körüli szőrök. Közepes foknál már az állon szakáll, illetve a comb elülső és hátsó felén is van sötét szőr. A harmadik fokozatban a szegycsont felett, a háton, a derékon és a fenéken is vannak zavaró szőrök, melyek a kihuzigálás után is visszanőnek.

szőr

A virilizmus ezeken túl már férfiassá alakítja a nőt: elmarad a menstruáció, mélyül a hang, borotválható a bajusz, szakáll nő, megnő a csikló, melyhez a fejtetőn vagy homlokon kezdődő kopaszodás társulhat, a mellek igen kicsik. A virilizmushoz már extrém mértékű férfihormonnak kell termelődnie valahol: az agyalapi mirigyben, a mellékvesékben, vagy petefészekben. A nőgyógyászati vizsgálat során általában kicsi méhet és kis melleket tapintunk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.