Mielőtt megrémítenéd magad: 5 tévhit a HPV-ről

A HPV -humán papilloma vírus- felelőssé tehető több rosszindulatú daganat kialakulásáért. Éppen ezért fontos, hogy minél alaposabb ismeretünk legyen a kórokozóról, annak természetéről, veszélyeiről. 

Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza a leggyakoribb tévhiteket ismertette vele kapcsolatban.

 

Csak a nők fertőződhetnek meg HPV-vel

Igen gyakori tévhit, miszerint csakis a nők fertőződhetnek meg a HPV-vel. Ez nem igaz, hiszen a férfiak is ugyanúgy elkaphatják, azonban nagy különbség, hogy ők általában nem produkálnak tüneteket (a HPV bizonyos típusai nemi szemölcsöt náluk is okozhatnak, sőt, néha rákot is). A férfiak legtöbbször azonban “csupán” vírushordozók, így könnyen átadhatják a tudtukon kívül.

Hatékonyan előzi meg a méhnyakrákot a HPV elleni oltás

HPV=rák

A HPV nem egyenlő a rákkal és nem is minden típusa tehető érte felelőssé. Ugyanis a HPV-nek igen sok formája létezik. Ezek egy része nem okoz tüneteket, vannak, melyek szemölcsöt/condyloma-t idéznek elő, és vannak, melyek elősegítik a rosszindulatú daganatok kialakulását. Ezek a magas kockázatú HPV törzsek pl.a 16-os és a 18-as, 31-es (nőknél és férfiaknál is). Természetesen, ha ezekkel fertőződik meg valaki, akkor sem feltétlenül alakul ki rák, hiszen legyőzheti a szervezet. Baj akkor van, ha ez nem következik be és hosszú időn keresztül jelen van a vírus- viszont ekkor is hosszabb időt vesz igénybe az, hogy maga a rák kialakuljon, hiszen azt megelőzően rákmegelőző állapotok lépnek fel. Éppen emiatt fontos a rendszeres, évenkénti méhnyakrák szűrés, hiszen akkor még idejében észre lehet venni az esetleges kóros elváltozásokat és kezelni is lehet.

Szexuális úton terjed

Bár a legtöbben úgy vélik, a HPV kizárólag nemi aktus során terjed- ez így ebben a formában nem igaz, hiszen szoros bőr-bőr kontakt útján is át lehet adni, akárcsak orális szex esetén. Ilyenkor száj/garatban lévő rosszindulatú elváltozásokat okozhat bizonyos típusa– mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A HPV fertőzés nem gyakori

Mivel a HPV-nek rengetek típusa van, így igen kicsi az esély arra, hogy ne kapja el életében legalább egyszer egy szexuálisan aktív ember. A tévhit valószínűleg onnan ered, hogy sokan azt hiszik, mindig jár valamilyen tünettel a fertőzés. Ez azonban nincs így, sőt, gyakoribb, amikor semmilyen panasz nem hívja fel rá a figyelmet.

Foto:123rf.com

Ha megkapom az oltást, nincs szükségem szűrésre

Nagy hiba lenne, ha valaki amiatt nem venne részt az évenkénti rákszűrésen, mert korábban megkapta a HPV vakcinát. Az oltás nem tartalmazza az összes magas rizikójú HPV törzs elleni védelmet. Ezért a rendszeres ellenőrzést hiba kihagyni!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.