Mi az aszexualitás és hogyan alakul ki?

Szexcentrikus világunkban, ahol szinte minden a testiségről szól, nehéz elképzelni, hogy akadnak olyan egészséges, felnőtt emberek, akik sem hetero-, sem homo-, sem pedig biszexuálisnak nem tartják magukat.

Ők az aszexuálisok, akik nem érdeklődnek a szex iránt, és nem akarják, hogy emiatt bárki is furán nézzen rájuk.

Kik is az aszexuálisok?

Ők azok a férfiak és nők, akik nem tapasztalnak szexuális vonzalmat és vágyat, és ezért – általában – nem is élnek nemi életet. Első látásra olyanok, mint bárki más: a szexuális emberekhez hasonlóan lehetnek csinosak, helyesek, barátságosak és teljesen egészségesek, tehát nem gyerekkori trauma vagy hormonprobléma áll az identitásuk hátterében. Vannak romantikus (értsd: párkapcsolatot igénylő, arra törekvő) és aromantikus aszexuálisok, az előbbiek gyakran párkapcsolatban élnek, általában más aszexuálisokkal. Köztük is akad, aki más-, és aki azonos nemű társat választ maga mellé, épp úgy, mint a szexuálisok esetében. 

Foto:123rf.com

Az aszexualitás több annál, hogy valaki egy adott életszakaszban nem kívánja a szexet: ez egyfajta orientáció, amely az aszexuálisokat egész életükben elkíséri. Természetesen nincs két egyforma ember, de a legtöbb aszexuális nem undorodik a szextől, hanem egyszerűen csak nem érdeklődik iránta. Élvezheti az ölelést, az összebújást, a simogatást, akár még a csókot is, de a szex nem jelenik meg belső késztetésként az életében.

kép: https://pixabay.com/users/pexels-2286921/

Kik nem számítanak aszexuálisnak?

Nem aszexuális az, aki vallási vagy erkölcsi okok miatt nem él szexuális életet (egy ideig), esetleg rossz tapasztalatai voltak, és/vagy retteg az első alkalomtól. A közbeszéddel ellentétben természetesen az sem aszexuális, akit elkerülnek a lehetőségek, mert (saját maga vagy a környezete szerint) nem elég vonzó. Nem számít aszexuálisnak továbbá az sem, aki legbelsőbb szexuális késztetéseit elnyomja, mert fél szembenézni a ténnyel, hogy esetleg a saját neméhez vonzódik. 

 

Foto:123rf.com

Sokáig betegségként tekintett az orvostudomány az aszexualitásra, és különféle testi-lelki problémák tüneteként azonosította azt. Mára kiderült, hogy az aszexuális emberek teljesen egészségesek, csupán nem mozgatja meg őket a szex. Hiába, vannak, akik a baracklekvárt nem kedvelik, mégsem tekintünk rájuk pszichopataként. Aszexuális embertársaink sem jelentenek veszélyt a társadalom egészére nézve: egyes tanulmányok szerint a világ népességének 1 százaléka nem vonzódik egyik nemhez sem. 

 Miért nehéz aszexuálisnak lenni?

Az AVEN (Asexual Visibility and Education Network) fórumán az aszexuálisok a hétköznapi élet nehézségeiről is beszámolnak. Többségük sokáig ufónak érezte magát, amiért nem jelent meg életében a szexuális késztetés, a társadalom pedig frigidnek, élhetetlennek, impotensnek, furának csúfolta őket. Nem lehet könnyű a család elé állni és kimondani, hogy egy olyan kisebbséghez tartozunk, amelyről még az orvosok és az emberjogi aktivisták is keveset tudnak.

A különböző kultúrákat egy dolog biztosan összekapcsolja: mindegyikük szexel. Milyen perverz dolgokkal tudnak felvágni egyes nemzetek?

Megvalósult mocskos fantáziák – Így szexelnek külföldön

Apropó, emberjogi mozgalmak: az aszexuálisok elérték, hogy az LMBTQIA (L – leszbikus, M – meleg,  B – biszexuális, T – transznemű, Q – queer, I – interszexuális, A – aszexuális) színtér őket is elfogadja, és közös jogaikért küzdjön. Ilyen például az, hogy egy aszexuális pár is igénybe vehesse a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét, ha gyereket szeretne, illetve az, hogy az emberek tudomásul vegyék és elfogadják, hogy nem mindenki érdeklődik a szex iránt. Igen, a legnagyobb probléma a láthatatlanság: az, hogy az emberek nagy része el sem hiszi, hogy valóban létezik ilyen orientáció, és nem egy betegségről van szó.   

Mivel ne nehezítsük az aszexuálisok életét?

Az aszexuálisok rengeteg idegesítő, bárgyú, tudatlanságról tanúskodó kommentárt kapnak életük során. Például: „Még nem találkoztál azzal a férfival/nővel, aki felizgat!”, „Majd én megmutatom neked, hogy hol lakik az Úristen!”, „Az élet értelme a házasság és a család, Isten majd megbüntet ezért!”, „Ez is csak egy új divatirányzat, unatkozó fiataloknak – majd kinövik idővel!”. 

Természetesen nem arról van szó, hogy a fentiekben idézett mondatoknak bármiféle relevanciája is lenne, ezért – a skatulyázáson és a bántáson túl – arra sincs esély, hogy bármi is változzon az elhangzottak hatására. Éppen ezért ne sértegesd az aszexuális embereket, hanem fordulj feléjük elfogadással.  

   

 

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.