Mi a Merseburgi triász, és kik érintettek benne?

A Graves-Basedow-kór egy autoimmun pajzsmirigyzavar, melynek során a szerv a kelleténél nagyobb mennyiségű pajzsmirigy hormont termel.

A betegek kb. fele tapasztalja az ún. Merseburgi triászként emlegetett három tünetet. Hogy melyek ezek, és mit lehet tenni, azt dr. Békési Gábor PhD,a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája mondta el. 

Túl sok pajzsmirigyhormon autoimmun zavar miatt 

Graves-Basedow-kór egy autoimmun állapot, amely miatt a pajzsmirigy hiperaktívvá válik, így fokozottabban dolgozik, több hormont termel, mint amennyire normál esetben szüksége van. Ez az egyik leggyakoribb pajzsmirigy probléma és a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés) fő oka. 

A betegség során az immunrendszer megtámadja a pajzsmirigyet, emiatt az a kelleténél több hormont termel- ez számos problémát okoz a test különböző részein. Általában 30 és 50 év közötti embereket érinti, és gyakrabban fordul elő nőknél. 

Pajzsmirigy betegségek: strúmától az alulműködésig

A Merseburgi triász 

A Graves-Basedow-kór tünetei során a pajzsmirigy túlműködésre jellemző panaszok fordulnak elő: 

  • Normál étvágy melletti fogyás 

  • Remegés 

  • Fokozott verejtékezés 

  • Hasmenés 

  • Szapora pulzus 

  • Idegesség 

  • Álmatlanság 

  • Menstruációs zavarok 

  • Hajhullás 

Foto:123rf.com

Ezeken kívül megfigyeltek még 3 jellegzetes tünetegyüttest, mely a betegek 50%-ánál előfordul- ezt Merseburgi triásznak nevezik. 

A Merseburgi triász igen figyelemfelhívó tünetegyüttes. Ide tartozik a tachycardia (szívfrekvencia növekedése), kidülledő szemek (exophtalmus) és a strúma (pajzsmirigy megnagyobbodás, golyva)” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.  

Az említett tünetegyüttest érdemes komolyan venni, a pajzsmirigyzavart megfelelően kezelni ugyanis súlyos szövődmények is felléphetnek! Kellő terápia hiányában ugyanis könnyen pl. komoly szívproblémák, látászavarok alakulhatnak ki!  

A Graves-Basedow-kór kezelése elsősorban gyógyszeres, de szükség lehet izotópos terápiára is. Sőt, amennyiben túl nagy a pajzsmirigy és egyéb kezelések nem vezetnek kellő eredményre, úgy a szerv műtéti eltávolítása is szóba jöhet. Természetesen ilyen esetben a beteg élete végéig pajzsmirigy hormonterápiára szorul. Nagyon fontos továbbá, hogy a Merseburgi triász tünetegyüttes fennállása esetén akár több szakág orvosaira is szükség lehet, hiszen a zavar okozta szemtünetek szemorvosi ellátást, a szívpanaszok miatt pedig kardiológiai segítséget is igényelhetnek a betegek”– teszi hozzá dr. Békési Gábor PhD. 

 

 

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.