A menzesz kimaradása nem egyértelműen a terhesség jele

Sok nő találkozik azzal a messze nem kellemes érzéssel, amikor végre valahára kimarad a menzesze, elkezd örülni, hogy igen, végre itt a várt terhesség.

Majd az orvosnál kiderül, sajnos más van a háttérben. Éppen ezért érdemes tisztázni: a menstruáció kimaradása sajnos nem jelent feltétlenül várandósságot.

Bonyolultabb folyamat, mint hinnénk

A menstruáció nem tűnik nagyon összetett dolognak. Havonta megtörténik, a folyamat pedig nagyjából ismerős: peteérés, tüszőrepedés, vándorlás, beágyazódási kísérlet, majd a megvastagodott szövet leválása és kiürülése.

Csakhogy ez ennél lényegesen bonyolultabb. Ahhoz, hogy a ciklus normál rendben menjen végbe, és a női termékenység is fenntartható legyen, egy sor hormonális visszacsatolásra van szükség. A hormonrendszer pedig egy kifejezetten bonyolult, egymásra folyamatosan hatás gyakorló elemek összessége, így magánt a menstruációs ciklust is bonyolultabbá teszi. Bár tény, hogy ez rendszerint teljesen jól működik, de ez sajnos sok esetben csak a látszat. A problémára sok esetben csak akkor derül fény, amikor a nő családalapításra adja a fejét, és abbahagyja a fogamzásgátló gyógyszer szedését. A szer ugyanis nagyon jól beállítja a ciklust, ám miután leteszi a nő, a problémák előjönnek.

mindenamihallas.hu

Betegségek a kimaradás mögött

Súlyos esetben sajnos betegségekkel is számolni kell, ha a ciklus nem várandósság miatt marad ki. Közöttük talán a leggyakoribb a pajzsmirigy probléma. Egészen pontosan ebben az esetben a pajzsmirigy autoimmun gyulladásával, csökkent működésével együtt járó nem megmagyarázható vérzészavarral állunk szemben. Ezt a problémát minden esetben az endokrinológus szakember segítségével lehet orvosolni. A vizsgálat, és a megoldás szükséges, mivel a zavar kihat a fogantatásra is, meddőséget eredményezve ezzel a nőnél.

Egy másik betegség, mely igen gyakran áll a vérzészavarok hátterében a petefészek nem megfelelő működése.  

A petefészek maga is egy hormontermelő szerv, így szintén befolyással van a fogantatás képességére. A leggyakoribb gond a petefészek ciszta, vagyis a PCOS megjelenése. A kis ciszták ugyanis befolyásolják a hormontermelést, megakadályozzák a tüszőrepedést, így pedig ellehetetlenítik a családalapítást is” – mondta Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Táplálkozás

Igen, a menzesz nagymértékben függ a megfelelő táplálkozástól is. Ez pedig valóban könnyen érthető: a szervezet elsődleges feladata az életben maradás. Minden energiaforrást, minden működést a szervezet ennek rendel alá. A reprodukció szintén az élet célja, ám ilyen formában csupán másodlagos feladat.

Az étkezési zavarokban szenvedő, drasztikusan vékony nők szervezete egész egyszerűen leállítja az az energiaemésztő folyamatot, mely a reprodukciós képesség fenntartásához kell. Elsődleges célja, hogy a létfenntartó rendszereket működtesse, és ha a testben nincs elég „üzemanyag”, akkor le kell kapcsolni mindent, amire nincs feltétlenül szükség.

A túlsúlyos nők esetében a gondot a zsírszövet okozza. Ez ugyanis endokrinszervként működik, hormontermelést visz véghez. A többlethormonok pedig felborítják a test hormonháztartását, tekintet nélkül mindenre. Ez pedig természetesen a fogantatás képességét is érinti.

Stressz, életstílus, sport

Sok dolog van, ami még ezeken kívül is befolyásolhatja a menzeszt. Ilyen például a fokozott stressz, mely szintén hormontermelési eltolódásokat okozhat. Ugyanakkor a sport, mely alapvetően jót tesz a szervezet minden működési rendszerének, túlzásba víve nagyon sokat árthat. A túl nagy megerőltetést ugyanis a szervezet stresszként éli meg, és sajnos a menzesz elmaradásával is reagálhat rá.

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.