Menstruációs vér és egészség – Mit árul el a színe és az állaga? – 2. rész

A menstruációs vér színe és vastagsága nem azonos az erekben levő vérével. Mit árul el azonban az egészségről az árnyalata és az állaga?

A menstruációs vér sűrűségében bekövetkezett változások ugyanakkor azt is jelenthetik, hogy kevesebb a felhalmozódás a méh nyálkahártyájában. Gyakorinak akkor számít a jelenség, amikor egy idősebb nő a menopauza felé közeledik, vagy olyan hölgyről van szó, akiknek hormonjait befolyásolja a stressz vagy a túl sok testmozgás.

Alvadt vér

A vér tartalmazhat vérrögöket. A legtöbb ember akkor lát véralvadást, amikor elvágja az ujját, de a vérzés gyorsan eláll. A vérben lévő, úgynevezett alvadási faktor-anyagok a vérzés megállítására törekednek.

A menzesz alatt megszakadnak apró vérerek, amikor a méhet bélelő szövet a méhtől elválik. A hormonális változások a menstruáció végét jelzik, a nyálkahártya elkezd visszaépülni. Ennek a ciklusnak a részeként lépnek működésbe a véralvadási faktorok is.

Extra sűrűség

A menstruációs vér kissé sűrűbb a normál vérnél, a benne lévő szövet miatt. Ugyanakkor, ha nagy csomókat vagy vérrögöket találunk a menstruációs vérben, az arra utalhat, hogy miómánk van. A mióma a méhfal kóros növekedése. Ezek a növekedések jóindulatúak, nem rák jelei. Néhány embernél azonban fájdalmat, kényelmetlenséget és erős vérzést válthatnak ki.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Nagy mennyiségű vér

Mivel különbözőek vagyunk, a nők menstruációs vérzése sem egyforma mennyiségű. A vérmennyiség a ciklus alatt változik. Egyeseknél normális, hogy nagyon gyenge véráramlást tapasztalnak a menzesz során, míg másoknál igen erős lehet a véráramlás, s nekik ez a megszokott.

Az erős vérzés ugyanakkor okot adhat aggodalomra. Érdemes beszélni orvosunkkal, ha a vérzés olyan erős, hogy rendszeresen hamarabb kell tampont, betétet cserélni, mint az normális lenne – vagyis a vér gyakorlatilag elárasztja a menstruációs termékeket. Ha egy órát sem bírnak ki, valami gond lehet. A rendkívül erős, gyors menstruációs vérzés mögöttes vérzési rendellenesség jele lehet. Ez különösen igaz, ha a családunkban előfordult vérzési rendellenesség, vagy kezeltek bennünket vérszegénység miatt, amely a vörösvértestekre és az általuk szállított oxigénre hatással van.

Normális kontra rendellenes menstruációs vérzés

A menstruációs időszakok széles skálája tekinthető normálisnak. Lássuk ezeket.

 • A menstruációs ciklus normális, ha 24-38 napig tart
 • Normális, ha a ciklus hossza akár 20 napig is változik az év során
 • A vérzés 4 és féltől 8 napig tart
 • Egy menstruációs vérzés során 5-80 milliliter (ml) vérveszteség történik.

Kérdéses az is, mi számít normálisnak számunkra. A menstruációs vér lehet sűrű, vékony, rózsaszín vagy akár fekete is. Vannak, akik 1-2 betétet vagy menstruációs csészét használnak el egy nap folyamán. Másoknak néhány óránként ki kell cserélniük őket. Egyeseknek nincsenek görcseik, másoknak mindig melegítőpárnára vagy fájdalomcsillapítóra van szükségük miattuk. Ha tudjuk, hogyan zajlik általában a ciklusunk, akkor észrevesszük, ha valami másmilyen. Kövessük nyomon és mindig jegyezzük fel kis naptárba, mikor jött meg a vérzés – így könnyen ellenőrizhető, ha valami megváltozott.

hasfájás, menstruáció

Fotó: 123rf.com

Rendellenes méh-vérzés

A méhvérzés nem ritka: a reproduktív korú nők 25 százaléka tapasztal valamilyen rendellenes méhvérzést. Ez a vérzés különféle formákat ölthet, beleértve az olyan menstruációs időszakokat, mint például:

 • a menstruációk túl közel esnek egymáshoz, vagy túl távol vannak egymástól
 • a vérzés sokkal megterhelőbb, mint az egyébként várható lenne
 • hosszabb vagy rövidebb a menstruáció ideje, mint ami esetünkben normál tartománynak tekinthető.

A menstruációs vérzés változása szintén egészségügyi probléma, amely például policisztás petefészek szindróma (PCOS) tünete lehet. Nem mindegyik állapot súlyos vagy igényel orvosi ellátást.

Mindazonáltal nem árt figyelni a jelekre és felkeresni orvosunkat. PCOS tünete lehet, ha:

 • három hónapnál tovább nem jelentkezik menstruációs vérzés és nem vagyunk terhesek
 • a rendszeres menstruáció rendszertelenre változik (amennyiben egész életen át rendszertelen, az kevésbé jelent gondot)
 • a vérzés 7 napon túl is tart, vagy menstruációk között is jelentkezik
 • a vérzés olyan erős, hogy 1-2 óra alatt átitatja a betéteket vagy tamponokat
 • erős fájdalom tapasztalható a menstruáció alatt.

A policisztás petefészek szindróma a hormonháztartást összetetten érintő betegség, ráadásul a meddőség egyik oka, ezért ha a fenti tüneteket tapasztaljuk, mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz.

Olvasd el ezt is!

Ne nyugodj bele, ha erős a menstruáció!

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.