Menopauza: minden amit a bőr változásairól tudni kell

A változókor után lévő nőknél 3 típusú klinikai változás létezik, amely az arcbőr öregedésével jár: atrófia, megereszkedés és szárazság. Az alábbiakban mindegyik okát részletesen elmagyarázzuk.

Epidermális szinten

A keratinocita megújulásának lelassulása az idős keratinociták felhalmozódását idézi elő. Csökken a lipidszintézis, ami megváltoztatja a bőrbarrier funkcióját és a bőr kiszáradását okozza, amely lassabb desquamációhoz és a stratum corneeum optikai tulajdonságainak módosulásához vezet, ami ezáltal fakóvá és sárgássá válik.

Fotó: 123rf.com

Dermo-epidermális csomópont szinten

Az öregedési folyamat során a dermo-epidermális csomópont ellaposodik és fokozatosan elveszíti hullámait. A kollagén VII gén expressziója csökken, és termelése már nem megfelelően garantált. A fotósérült bőrben felgyorsul a VII kollagén vesztesége, amely kohézióhiányt idézhet elő a bőr különböző rétegeiben. Ez a fő szerkezeti fehérjéje a rögzítő rostoknak, amely lehetővé teszi a megfelelő kohéziót az epidermisz és a dermisz között. Ezután csökken az epidermisz és a dermisz közötti kommunikáció- és tápanyagcsere, amely megváltoztatja a bőr homeosztázisát, valamint a bőr mechanikai tulajdonságait.

Fotó: 123rf.com

Dermális szinten

Csökken a fibroblasztok száma és mérete. Ez a jelenség következményekkel jár a kollagén, az elasztin rostok és glikozaminoglikánok (GAG-ok) termelésére nézve. A dermális fehérjéket lebontó enzimek (kollagenázok és elasztázok) termelése azonban növekszik az életkorral. Ma általánosan elfogadott, hogy a kollagéntartalom az öregedés során csökken, ami a kollagénmolekulák oldhatóságának csökkenésével és mechanikai tulajdonságaik megváltozásával jár.

Az emberi fibroblasztok öregedését a kollagén szintézisének csökkenése kíséri, míg a nem kollagén teljes fehérjék szintézise változatlan marad. Az elasztikus szálak szintén változásokon mennek keresztül; megritkulnak, elveszítik az orientációjukat, és a hidratáció hiánya megváltoztatja elasztikus tulajdonságaikat, amely töréshez vezet. A csökkenő kollagénszintézis mellett a bőröregedés a dermisben található hialuronsav fragmentálódásához vezet, amely bizonyos enzimek hatására nagyon érzékeny lesz a lebomlásra.

Három étel más táplálékokhoz képest messze a legjobbnak bizonyult az öregedés elleni harcban, a Harvard Egyetem tudósai szerint.

A 3 leghatásosabb étel öregedés ellen

Melyek a legfontosabb tudnivalók a menopauza alatti bőrelváltozásokról?

1. TÉNY

A menopauza a klinikai változások időszaka, amelynek a következő hatásai lehetnek a bőrre:·       

  • Atrófia
  • A bőrszövet megereszkedése
  • Kiszáradás

2. TÉNY

Kétféle típusú változás létezik:

Biológiai változások

  • A faggyú funkciójának jelentős csökkenése
  • A dermális szerkezet módosulása, amelyet a bőr viszkoelaszticitásának csökkentésével (twistometer) és a nyomásnak kitett bőrredők kialakulásának növekedésével jár (densiscore)
  • Az epidermális vastagság csökkenése
arckrém

Foto:pixabay.com


A Bőr változásai

  • A fehérjék lebomlása és a desquamation folyamata lelassul, amely az idősebb keratinociták felhalmozódását idézi elő.
  • DHEA

    A DHEA a tudományos közösségben jól ismert ifjúságvédő hormon, melyet az emberi test termel. Mindannyiunkban benne van, ez biztosítja, hogy bőrünk fiatal, friss és szép legyen. A Vichy úgy találta, hogy a menopauza után a test DHEA-tartalmának 90%-a elveszik, mely a legfőbb oka annak, hogy a bőr elveszti fiatalos kinézetét. A Vichy kutatói klinikai vizsgálatok során elemezték a menopauzás nők bőrének klinikai tüneteit és összetételét, amelynél az érdeklődésük a menopauza során bekövetkező DHEA csökkenés bőrre gyakorolt hatására irányult. Ezután megvizsgálták a lokális alkalmazás klinikai hatását, és bebizonyították, hogy ez befolyásolja az epidermisz megvastagodását, a faggyúmirigyek számának és méretének növekedéséta bőr papírszerű megjelenésének csökkenését, valamint jobb arcszínt eredményez.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.