Menopauza? Kezeljük természetesen!

A negyvenes éveiben jár és hőhullámok, álmatlanság, hangulatzavarok gyötrik? Elképzelhető, hogy a menopauzát, vagyis a hormonrendszer átrendeződését éli át.

dr. Demjén László nőgyógyász, az Oxygen Medical nőgyógyásza az orvosi és a természetes megoldásokat vette számba.

Változó hormonháztartás

Normális esetben a változókor 45 éves kor után kezdődik. Tíz évig is eltarthat úgy, hogy az utolsó menstruáció általában az 50. év körül jelentkezik. A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Az időszakot kellemetlen, vagy akár súlyos tünetek is kísérhetik, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvászavarok, a vizelettartási- és hangulatzavarok, a hízás és a vaginális diszkomfort.

Mivel a változókori tünetek jó része az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról. Mielőtt erről döntés születne, a páciensnek számos vizsgálatot érdemes elvégeztetnie, majd az eredményeket figyelembe véve, az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést, amelynek fő törekvése a legkisebb, még hatékony adag előírása.

“A szükséges hormonpótlást mindenképpen egyénre kell szabni és csak rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni” – hangsúlyozza dr. Demjén László nőgyógyász, a Magyar Menopauza Társaság tagja.

Ösztrogén növényekből? 

A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek képesek a női nemi hormonhoz, az ösztrogénhez hasonló hatást kiváltani. Az emberi táplálkozásban is szerepet játszó fitoösztrogének leggazdagabb forrásai a szója, a lenmag és a vörös lóhere nevű gyógynövény.

Vannak olyan népek, amelyek hagyományosan nagyon sok fitoösztrogén hatású élelmiszert fogyasztanak, így például a japánok, akiknek jellemző tápláléka a szója. Jelenleg is kutatják, mi az összefüggés a fitoösztrogének és azon tény között, hogy ezekben az országokban ritkább az emlőrák, a prosztatarák, és enyhébb lefolyású, valamint kevesebb a béldaganat előfordulása is. Az már biztos, hogy a fitoöszrogének hatóanyaga, az izoflavon utánozza az emberi ösztrogének funkcióit, vagyis enyhítheti a változókorral járó kellemetlen tüneteket, valamint hozzájárulhat a csontok erősségének a megőrzéséhez és a vér koleszterinszintjének a szabályozásához.

Az éjszakák nyugalmáért

Az éjszakák a menopauza alatt nem csak azért nehezek, mert alvási nehézségek adódhatnak, de a hőhullámok és az izzadás miatt is. Természetes megoldást jelent a rendszeres mozgás, a vastag ruhadarabok kerülése, a hűvös hálószoba, hogy a fűszeres ételek, a kávé, az alkohol és a dohányzás elhagyása, illetve a stresszkezelés hatékony formái, például relaxáció, agykontroll, meditáció. Az éjszakai izzadás enyhítésére alkalmazható a zsályatinktúra, amelyből napi háromszor 10-15 cseppet kell fogyasztani vízbe vagy teába keverve. Összehúzó hatásának köszönhetően segíthet megszüntetni a rendellenes izzadást. Ugyanilyen hatása van a poloskafű tinktúrájának is, amiből 1 ml-t érdemes napi kettő-négy alkalommal vízbe keverve kortyolni. Szóba jöhet E-vitamin adagolása is, de erről feltétlenül orvossal kell konzultálni.

Közismerten alkalmazandó gyógynövény a klimax tüneteire a barátcserje, amelynek a bo­gyójából készített készítmény helyreállítja a progeszteronszintet. A hőhullámok és az éjszakai izzadás kezelésére, valamint az erős vérzés kezelésére is beválik, csupán türelmesnek kell lenni a használatával, hiszen a hatás hónap alatt jelentkezik. Kapszula és a tinktúra formájában is hozzáférhető, az adagolást jellemzően feltüntetik a dobozon.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.