Menopauza, Alzheimer-kór. Örökletes?

Vajon egy lány egészségének milyen területeit befolyásolhatja az öröklődés? A szívbetegséget, az Alzheimer-kórt, a menopauzát esetleg örököljük?

Menopauza és Alzheimer a génjeinkben van?

A University of London rákkutató intézetének kutatói kimutatták, hogy egy lány esetében a menstruáció kezdetét főként az határozza meg, mikor kezdett menstruálni édesanyja. Korábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb szerepet játszik, mint a genetika.

Akkor egy lány egészségének milyen más területeit befolyásolhatja az öröklődés? Elképzelhető, hogy ha meg akarjuk állapítani egy nő egészségügyi kilátásait, elég, ha átnézzük édesanyja kórtörténetét? Szakértők segítségével az alábbiakban sorra vesszük, milyen eséllyel örökölhetik a nők édesanyjuk testi és lelki egészségi állapotát.

Fotó: 123rf.com

Reumás Ízületi gyulladás

Ha valakinek az édesanyja szenvedett a betegségben, 50 százalékkal magasabb a kockázata, hogy kialakul benne a reumás ízületi gyulladás. Öröklött gének ugyan nem közvetlenül okozzák a betegséget, de növelhetik kialakulásának valószínűségét.

A reumatoid artritisz gyakoribb olyan emberekben, akik dohányoznak, nagy mennyiségű vörös húst illetve koffeint fogyasztanak. Vírusfertőzések is kiválthatják a betegséget, bár ez ritka olyan emberekben, akik zöldségekből és gyümölcsökből sok C-vitamint visznek be a szervezetükbe.

Foto:123rf.com

Korai menopauza

Ha az édesanyának korai menopauzája volt, lányának 70-85 százalék az esélye arra, hogy ugyanez történik vele is. Az Exeteri Egyetem kutatói szerint négy gén együttesen a kockázat jelentős növekedését okozzák.

Jelentkezését sehogyan sem lehet megelőzni, de a tünetek enyhítése érdekében sok mindent tehetünk, a gyógynövényes kezelésektől a hormonpótló terápiáig bezárólag. A kezelésekről mindenképpen kérjük ki orvosunk véleményét.

A kutatás 12 hete alatt a közepestől az erősig terjedő súlyosságú hőhullámok átlagosan napi majdnem ötről napi egynél kevesebbre csökkentek

Így tudjuk kiiktatni a menopauza kellemetlen tüneteit

Alzheimer-kór

Ha az édesanya esetében is így volt, lányában 3-5 százalékkal nagyobb a demencia kockázata, és körülbelül 30-50 százalékkal nagyobb a korai Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A kutatók felfedezték azokat a géneket, amelyek hajlamosítanak a demencia különféle típusaira. A korai Alzheimer-kór esetében a demencia öröklődését három gén okozza. A 65 éven felül jelentkező időskori Alzheimer esetében azonban csak egy gén játszik szerepet.

A megelőzés szempontjából a legfontosabb az egészséges testsúly megőrzése, a testmozgás és az egészséges vérnyomás illetve koleszterinszint ellenőrzése 35 éven felül. Ezzel akár 20 százalékkal is csökkenthető a demencia kockázata.

Szívbetegség

Akár 20 százalékkal nagyobb a kockázata, ha az édesanyánknak szívrohama vagy érelzáródás következtében jelentkező mellkasi fájdalma volt. Egyelőre nem tudjuk pontosan, mi a közvetlen összefüggés az anya kórtörténete és lánya szívbetegsége között. A kutatók szerint nem egyértelmű, hogy a gének vagy a környezeti tényezők (pl. a lány utánozza édesanyja egészségtelen étkezését) játszanak nagyobb szerepet.

Foto:123rf.com

A megelőzés érdekében az életmód a legfontosabb, vagyis meg kell őrizni az egészséges testsúlyt, egészséges étrendet kell követni, csökkenteni kell a só- és az alkoholfogyasztást, és kerülni kell a dohányzást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.