Meddőség hormonzavar miatt – Van megoldás?

A meddőség egyik leggyakoribb oka, hogy valamilyen hormonzavar van jelen, mely akadályozza a normál peteérést és a megtermékenyült petesejt beágyazódását.

A legtöbb esetben ezen problémák viszonylag könnyen orvosolhatók, így amint helyrebillennek az értékek, a teherbeesés útjában nincs akadály. Mely hormonzavarok okoznak legtöbbször meddőséget, illetve hogyan lehet ezeket kezelni?

Pajzsmirigy problémák

Mivel Magyarország jódszegény területnek számít, így igen sokan küzdenek különböző pajzsmirigyzavarokkal. Leggyakrabban a szerv alul-és túlműködésével találkoznunk, melyek autoimmun eredetűek is lehetnek. Ezen problémák igen könnyen okozhatnak teherbeesési nehézségeket, megnövelhetik a vetélés lehetőségét, hiszen a megfelelő pajzsmirigy hormon ellátottság igen fontos. Amennyiben kevés ezen hormonok szintje, úgy megnő az un. TRH szintje, ami fokozza a TSH mennyiségét. Azonban emellett a prolaktin szint is nő, ami az LH/ FSH szintjének megváltoztatása miatt menstruációs zavarokhoz és teherbeesési nehézségekhez vezethet. Ráadásul a pajzsmirigyzavarok könnyen ösztrogéndominanciát idézhetnek elő, mely szintén összekapcsolható a meddőséggel.

Fotó: 123rf.com

Hogy mégis mit lehet tenni? Pajzsmirigy alulműködés esetén a hiányzó hormonok gyógyszeres pótlása vezet eredményre, míg a túlműködés kezelése általában szintén gyógyszeres, csak ekkor hormongátló készítményre van szükség. Azonban fontos tudni, hogy jelen van-e esetleg hormontermelő göb vagy strúma- ilyenkor meglehet, hogy izotópos kezelés, esetleg műtét ajánlott.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia (IR) manapság egyre gyakoribb kórképnek számít, melyért elsősorban a helytelen életmód tehető felelőssé. A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is ismert állapot során a sejtek rezisztenssé (érzéketlenné) válnak az inzulinra. (Az inzulin fő feladata, hogy a glükózt a sejtekhez, szövetekhez szállítsa.) Először emiatt a hasnyálmirigy egyre több és több inzulint bocsát ki, ám előbb-utóbb kifárad és kialakul a 2-es típusú diabetes. Az IR igen gyakran okoz menstruációs zavarokat és meddőséget, így sokszor fordul elő, hogy a pozitív teszt sorozatos elmaradása miatt jönnek rá a problémára. A kezelés elsősorban életmódterápia: ekkor a betegnek személyre szóló diétát kell követnie, melyet rendszeres testmozgás egészít ki. Amennyiben szükséges, úgy gyógyszeres terápia is indokolt, mellyel javítani lehet az sejtek inzulinra való érzékenységén.

Magas prolaktin szint

Már korábban említettük a pajzsmirigyzavarok kapcsán a magas prolaktin szintet, ám önmagában is fennállhat (ám egyéb hormonzavar mellett is). Oka gyakran a stresszes életmódban keresendő, ugyanis ekkor megemelkedik a hormon szintje. Hogy miért okoz meddőséget?

“Az agyalapi mirigy által termelt prolaktin elsősorban a tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért szükséges hormon, és magas szintje gátolja a teherbeesést (éppen ezért nehéz olyannyira szoptatás során teherbeesni). Hogy miként kell kezelni a problémát, az attól függ, mi is váltja ki: ha más hormonzavar, akkor azt is kezelni kell, amennyiben stressz, úgy érdemes megfelelő stresszkezelést elsajátítani. Előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza a bajt- ekkor gyógyszeres kezelésre, ritkán műtétre van szükség” – mondja dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa.

Ösztrogéndominancia, progeszteronhiány

A két nagyon fontos női nemi hormon az ösztrogén és a progeszteron. A ciklus első felében az ösztrogéné, a másodikban a progeszteroné a főbb szerep. Sajnos előfordulhat, hogy mindvégig az ösztrogén van túlsúlyban- ekkor ösztrogéndominanciáról beszélünk, melyben sok tünete közül az egyik az a meddőség (jelen lehet még többek között depresszió, libidóhiány, menstruációs zavarok, hajhullás, migrén, mióma). Ösztrogéndominancia fennállhat, ha túl sok az ösztrogén, de akkor is, ha túl kicsi a progeszteron szintje. Kezelése történhet életmódváltással (súlyfelesleg leadása, kevesebb szója, kevesebb mesterséges adalékanyag). Amennyiben gyermeket szeretne, úgy hüvelyi/tablettás progeszteronpótlásra is van lehetőség.

Olvasd el ezt is!

Kevés dologgal lehet fellépni a férfiak meddősége ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.