Klimax, védekezzünk ellene!

A negyvenes éveiktől a nők a hormonális változások mellett (klimax) munkahelyi és családi problémák nehezíthetik életüket.

A kellemetlen élethelyzeteket nehezebb kezelni, de a klímax változókori tünetei ellen lehet védekezni.

A mai civilizált világban a rohanó életmód, a túl sok stressz, a helytelen táplálkozás, a sokféle munka miatt sok problémát kell megoldaniuk a nőknek. Életük delén, a negyvenes éveiktől a hormonális változások mellett (klimax) munkahelyi és családi problémák nehezíthetik életüket: munkahelyvesztés, esetleg válás, a gyermekek felnőtté válnak, saját családot alapítanak. Bár a nehéz élethelyzetekre kevésbé lehet felkészülni, a változókori kellemetlen tünetek ellen időben védekezhetnek.

klimax2

 

A nők reproduktív kora átlagosan 12-45 éves korig terjed, vagyis ekkor van ciklusuk, havonta történik peteérés, tehát termékenyíthetők. 45 éves kor körül már egyre ritkább a peteérés, megrövidülnek a ciklusok, meghosszabbodnak a vérzéses napok a progeszteron (sárgatesthormon) hiánya miatt. Ekkor kezdődik a relatív tüszőhormon (ösztrogén) túlsúly. A kiegyensúlyozatlan hormonháztartás miatt hőhullámok jelentkezhetnek, éjszakai verejtékezéssel társulva. Ehhez gyakran alvászavar, feszültség, fáradtság járul. Egyre gyakoribb a kiegyensúlyozatlanság miatti és ok nélküli depresszió.

Menopause word cloud concept

 

Az anyagcsere megváltozása miatt – az addigi életmód és ételmennyiség ellenére is – a változókorban lévő nők elkezdenek hízni, ingadozóvá, majd magassá válik a vérnyomásuk. Sokan emésztési zavarral küszködnek: gyomorégés, epegörcs, epekövesség, székrekedés fordulhat elő. Nagyon sok nő nem fogyaszt elég folyadékot, emiatt szinte kiszáradnak, veséjüket a sűrű vérrel túlterhelik, fáj a fejük, mert sok salakanyag kering a testükben.

Az utolsó menstruáció, melyet nem követ 1 évig újabb, a menopauza. Az ez előtti és utáni időszak a változókor (Ez 5-től 15 évig is eltarthat!). Akinek műtéttel távolították el a méhét, ez a dátum a műtét napja. Ha a petefészkei megmaradnak, akkor azok tovább termelik a hormonokat, akár 48-50 éves korig is. Ám ha ezeket is eltávolítják, akkor művi menopauza következik be, igen heves tünetekkel. Ha a műtét hormonfüggő daganat miatt történt, akkor 1-5 évig vagy egyáltalán nem javasolnak hormonpótlást a daganat kiújulásának  veszélye miatt (emlőrák, méhtestrák, petefészekrák).

Tíz éve kaphatók különböző hormonpótszerek Magyarországon. Ezen tabletták, drazsék, tapaszok, gélek, hüvelykrémek, injekciók, méhbe helyezett hormonok sok nőnek segítenek életük egy-egy szakaszában. De ha nem olyan súlyosak a klimax tünetei, akkor a természetes szerek is elegendőek. Ekkor érdemes a gyógynövényekből készült teát inni. Legalább 2 hónapig kell fogyasztani a teát, hogy tartósabb hatást észleljen a változókorban lévő hölgy.

Forrás: https://napidoktor.hu/index