Klimax 1. rész

Psychoszexualis metamorphosis a menopauzában. A nő biológiai változásai – amikor “nagylány” lesz, amikor kisbabát vár, amikor klimaxol – markánsan és konkrétan hormonális változásokhoz köthetőek.

A menopauza nem betegség, hanem a női test, a női élet természetes változása.

Menopausa és klimax

A menopausa görög-latin eredetű szó, (pausa: vég) ami egyrészt az utolsó méhűri vérzésre utal, mely után egy évig – de legalább 6 hónapig – újabb vérzés nem jelentkezik. Átlagosan 48-52 év között várható. A menopausa másrészt utal az utolsó menstruációt követő hosszú időszakra, amely a nemi teljesség korától az öregkorig tart, s melyet színezhetnek a petefészek működés hanyatlására, majd megszűnésére jellemző tünetek. Az átlagos élettartam meghosszabbodása miatt a nők életük 1/3-t élik le női hormon-hiányos állapotban.

A klimax/klimaktérium elnevezés görög eredetű, s jelentése szerint az utolsó menstruációt követő állapotot jelöli: a “változás kora”, “tetőpont, csúcspont” a nő életében, más megfogalmazás szerint az élet “kritikus” kihívása, ill. “egy lépcsőfok a létrán”, azaz a nő életének egy új szakasza.

Bizonyosan nem véletlen, hogy a nők “bűvös”, rettegett korhatára a negyvenedik életév. Erre a korra még a legliberálisabb nőgyógyászok is azt mondják, hogy kötelező megszülni az első gyereket. Negyven körül ugyanis, – plusz mínusz három év – a nők nagy része karakteres biológiai, hormonális változáson megy át.

Ilyenkor “asszonyosodnak”– szednek magukra öt-nyolc kilót, anélkül, hogy többet ennének, vagy kevesebbet mozognának-, ilyenkor élesednek a szem-száj- dekoltázs körüli ráncok, lesz szárazabb a bőr, alacsonyabb a libidó.

Fotó: 123rf.com

A klimax jellemző psychés tünetei:

kialakulhatnak a “dominó elv” alapján a vegetatív tünetek következményeként, így az éjszaki verejtékezés alvászavarhoz vezethet, a kialvatlanság fáradékonyságot és teljesítmény csökkenést, ez feszültséget, szorongást, hangulatingadozást, fejfájást okozhat. A menopausát kísérhetik koncentrációs zavarok, memóriazavar, az önbizalom elvesztése vagy a nemi aktivitás és a libidó csökkenése.

A hosszabb ideje fennálló női nemi hormonhiány a hám sorvadása miatt hüvelyszárazsághoz, visszatérő hüvelygyulladáshoz, húgycső-, és hólyaggyulladáshoz vezet. Nemritkán női hormonhiány állhat a vizelettartási panaszok (akaratlan vizelet elcseppenés) hátterében. A kötőszövet változása folytán jelentkezhetnek izületi, kisízületi fájdalmak, és a bőr alatti kötőszövet rugalmasságának csökkenésével.

Megváltozhat maga a bőr is. A hosszan, éveken át tartó ösztrogén hiány egyik következménye lehet a törés nélküli vagy töréssel járó gyors csontritkulás, ami – például a combnyaktörést követő szövődmények miatt – életveszélyt jelenthet a beteg számára. A másik következmény az ösztrogén koleszterinre és egyéb vérzsírokra kifejtett kedvező hatásának elmaradása, ami siettetheti a szív-érrendszeri betegségek kialakulását.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.