Kiváló segítség PCOS, inzulinrezisztencia és pajzsmirigy problémákkal küzdőknek

A Covid-19 járvány egészen új helyzetet teremtett számos gyógyászati területen. Sok esetben a klinikai ellátás, vagy a személyes orvos-beteg találkozás lehetősége is ellehetetlenült, miközben korábban sem volt túl egyszerű endokrinológus szakorvoshoz eljutni.

Ugyanakkor a járványnak köszönhetően végre jogszabályi szinten is megteremtették a telemedicina szolgáltatás működtetéséhez szükséges feltételeket. Interjú Dr. Kelemen Csaba nőgyógyász-endokrinológussal, a Hormonline endokrinológiai távkonzultációs központ szakmai vezetőjével.

Hány nőt érintenek ma Magyarországon a leggyakoribb endokrinológiai betegségek, mint az inzulinrezisztencia, a PCOS és a pajzsmirigy alulműködés?

Sajnos ezek a betegségek eddig is gyakoriak voltak, de az előfordulásuk az utóbbi években további emelkedő tendenciát mutatnak. Mind a PCOS, mind a pajzsmirigy alulműködés a leggyakoribb endokrinológiai kórképek közé tartoznak. A reproduktív korú nők 10%-a szenved PCOS-ben, ami óriási szám sajnos. A pajzsmirigy alulműködés előfordulási gyakorisága is csak minimálisan marad el ettől, ez 6-10% között mozog.

Fotó: 123rf.com

Miért fontos, hogy időben diagnosztizálva legyenek az érintettek?

Mivel ezek a betegségek úgynevezett krónikus betegségek, ami azt jelenti, hogy sok évig, sőt adott esetben a páciens egész életében megmaradnak, kiemelten fontos, hogy karban tartsuk őket. Ez pedig sokkal könnyebb és sokkal sikeresebb, ha a megfelelő kezelést a lehető leghamarabb elkezdjük. Fontos megemlíteni, hogy bár a betegségek okát nem tudjuk gyógyítani, de az esetek jelentős részében teljesen tünetmentessé tudjuk tenni a pácienseket!

 

Fotó: 123rf.com

Mi történik, ha nem kezelik például a pajzsmirigy alulműködést?

 

Sajnos a struccpolitika itt sem kifizetődő. Egy jól kezelt PCOS, IR, vagy pajzsmirigy alulműködés esetén szinte 100%-os életminőség és kifejezetten kedvező hosszú távú lefutásra számíthatunk, de kezeletlen esetben sajnos számos, igen komoly szövődmény megjelenése várható hosszú távon. Ilyenek a szív-érrendszeri betegségek, elhízás, vagy akár egyes rákos folyamatok kialakulása, csak hogy a leggyakoribbakat említsük.

Ha tüneteket tapasztalunk, hova forduljunk?

Ha a tünetek alapján bárkiben felmerül, hogy valamilyen endokrinológiai betegsége lehet, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. A megfelelő vizsgálatok elvégzése után (ezek leginkább laborvizsgálatokat jelentenek) egy endokrinológus szakorvos könnyen meg tudja mondani, hogy valóban fennáll-e valamilyen hormonális probléma és természetesen kezelést is fog javasolni. Mindenkit óva intenék az internetes öndiagnózisoktól és terápiáktól, ezek sajnos néha eléggé mellé lőnek és sok esetben csak rontanak a helyzeten, azon túl, hogy a megfelelő diagnózis és kezelés pedig nyilván késik.

Milyen gyakran kell inzulinrezisztenciával, PCOS-sel vagy pajzsmirigy alulműködéssel orvoshoz menni?

Egy diagnosztizált endokrinológiai betegséget rendszeresen követni kell és szükség szerint módosítani a kezelést is. Ezen betegségekben nehéz általánosságban megmondani, hogy milyen sűrűn kell orvosi kontrollra menni, hiszen ez sok dologtól függ. Egy frissen diagnosztizált betegség esetén az első 1-2 évben ez gyakoribb, hiszen például egy pajzsmirigy alulműködésnél minden dózisváltás után javasolt egy laborkontroll 1-2 hónap múlva, amit ki kell értékelni. A betegség nyugalmi fázisában, amikor már stabilan be van állítva, ez már ritkábban szükséges, de természetesen ilyenkor is előállhatnak új panaszok, problémák, vagy élethelyzetek (terhesség, vagy tervezett terhesség) amik szükségessé teszik az orvosi kontrollt.

Foto:123rf.com

Milyen vizsgálatokra van szükség?

A követéshez leginkább laborvizsgálatokra van rendszeresen szükség, egy inzulinrezisztencia esetében többek közt terheléses cukor vizsgálatra, ahol a vércukor szinteken kívül az inzulin szinteket is ellenőrzik. Néhány egyéb vizsgálat is szükséges lehet, például egy pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata szintén javasolt időszakosan.

Szakemberekkel közösen elindított egy új, távkonzultációs központot, ami elérhető a Hormonline.hu oldalán. Mi az, ami a betegeknek ezen a felületen segítséget nyújt?

Az endokrinológia azon orvosi területek egyike, ahol a hagyományos orvos-beteg találkozás nem alapvető fontosságú, hiszen itt a labor és egyéb leletek kiértékelése és a páciens panaszai alapján állítjuk fel a kezelési tervet. A Hormonline zárt felületén teljes körű endokrinológiai szakellátásban részesülhetnek a páciensek, mindezt az internetnek köszönhetően lényegében azonnal, várólisták nélkül, kényelmesen, akár otthon a karosszékből is. Az orvosi konzultáción és az e-recept felírásán túl teljes körű ellátást kaphat weboldalunkon a páciens, mivel dietetikusunknak köszönhetően személyre szabott étrendi tanácsadást biztosítunk, és személyi edzőnk pedig az egyénre szabott edzésterv kialakításában tud segíteni.

Egyre jobban megismerjük, ennek ellenére egyre több fura tévhit kering a PCOS-el kapcsolatban. A betegség sajnos nagyon sok nő életét keseríti meg, és lehetetleníti el a családalapításukat, éppen ezért foglalkoznak vele annyit.

PCOS és fogamzásgátló – Van összefüggés közöttük?

Hogyan lehet elérni ezeket a szolgáltatásokat? 

Az előfizetői csomag kiválasztását követően fel tudja tölteni korábbi leleteit zárt oldalunkra, ahol egy részletes betegfelmérő kérdőív kitöltése után már fel is tudja tenni kérdéseit. Diétás tanácsadás és személyi edzésterv összeállítása előtt is szükséges 1-1 kérdőívet kitölteni, mivel szakértőink csak részletes anamnézist követően tudnak személyre szabott tanácsadást nyújtani.

Kiválthatja-e a személyes találkozót az online távkonzultáció?

Ez kifejezetten szakterület-függő, hiszen például egy nőgyógyászati vagy sebészeti probléma esetén az esetek jelentős részében alapvetően fontos a személyes orvos-beteg találkozás és a hagyományos, manuális vizsgálat. Mindazonáltal az endokrinológia területén, főleg az említett betegségek esetében a páciens követése, a terápiás javaslatok módosítása az esetek döntő többségében biztonsággal megoldható online. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy itt is, csakúgy, mint a hagyományos orvos-beteg találkozások esetében az orvos csak arra tud reagálni, amit a páciens elmond, ezért itt is kifejezetten fontos, hogy a páciens minden panaszát és korábbi leleteit ossza meg a kezelőorvosával. Természetesen itt is előfordulhatnak olyan esetek, ahol további vizsgálatok, adott esetben hagyományos orvos-beteg találkozás és manuális vizsgálat szükséges, ebben az esetben ezt javasoljuk is a pácienseinknek.

Mitől nyújt komplex ellátást a Hormonline?

Hormonline létrehozásának alapvetése az volt, hogy ezek a betegségek akkor gyógyíthatóak, tarthatóak karban a legnagyobb sikerrel, ha a páciensek teljes körű ellátást kapnak. Ehhez pedig különböző szakemberek szükségesek. Mi azt szerettük volna elérni, hogy a páciens mindenkit, aki a gyógyulásához segítséget nyújthat endokrinológiai problémájával, egy helyen és könnyedén el tudjon érni.

Végezetül mi az, amire mindenképpen felhívná a figyelmünket?

Ma már szinte minden információ fent van a neten. Ennek rengeteg előnye és megannyi veszélye is van. Az orvostudomány például egy olyan terület, ahol kifejezetten félrevezető lehet, ha az ember úgy olvas el kutatásokat, hogy közben nincs meg a tudása ahhoz, hogy átlássa a teljes képet, így megfelelő következtetéseket tudjon levonni ezekből a tanulmányokból. Ehhez még hozzá jönnek anyagi vagy egyéb érdekek, aminek a vége a mindenre jó csodaszerek mesés világa. Ez nyilván vonzó út, de sajnos igen veszélyes is! Mindenkinek azt tudom javasolni, hogy használja bátran az internetet, akár orvosi, egészségügyi kérdésekben is, de legyen körültekintő, alaposan válogassa meg, hogy milyen forrásból szerzi be az információkat. Ebben például nagy segítség lehet, ha az adott oldalon látja a “Hiteles Egészségügyi Weboldal” pecsétet!

 

Interjút készítette: Intima.hu – Matics Kata
Szakmai lektor: Dr. Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.