Kilenc tény a menstruációról

Idén május 28. a volt a menstruációs higiénia napja. A női lakosságnak nagyjából fele, azaz a világ népességének 26 százaléka reproduktív korban van. A legtöbb nő minden hónapban körülbelül kettő-hét napig menstruál.

A menstruáció része a normális és egészséges életnek. Mindezek ellenére a menstruáció még mindig világszerte stigma a nők számára.

A menstruációval kapcsolatos hiányos információk számos országban még ma is káros tévképzetekhez és diszkriminációhoz vezethetnek, melyek azt eredményezhetik, hogy a lányok kimaradnak gyerekkoruk meghatározó élményeiből és tapasztalataiból – akár az oktatásból is. A megbélyegzés, a tabuk és a mítoszok megakadályozzák a serdülő lányokat és fiúkat abban, hogy megismerjék a menstruációval kapcsolatos tényeket. “Mi az UNICEF-nél egy olyan világban szeretnénk élni, ahol minden lánynak megvan a lehetősége a tanulásra, játékra és saját egészségének védelmére anélkül, hogy a stressz, a szégyen, vagy bármi más akadályozná őket a menstruációval kapcsolatos információkhoz és higiéniai felszerelésekhez való hozzájutásában” – mondta Sanjay Wijesekera, az UNICEF vízellátási és higiéniai szakértője. “A serdülő lányok higiéniai szükségleteinek kielégítése az emberi jogok, a méltóság és a közegészségügy alapvető kérdése.”

Íme kilenc tény, amit talán még nem tudsz a menstruációról:

  1. Egy átlagos nő élete folyamán összesen 7 évig menstruál.
  2. Van, akinek azelsőalkalomvalakinek valóságos ünnep, míg más fiatal lányokban inkább félelmet kelt, vagy szorongást okoz. Mindenki számára a nővé válás folyamatát jelzi. Ez egy olyan időszak a lányok életében, amikor sokat jelenthet a család és a barátok támogatása.
  3. Soklánynak nincsenek pontos ismeretei a menstruációról,mintbiológiaifolyamatról. A lányok első menstruációját megelőző felvilágosítás megerősítheti az önbizalmukat, hozzájárulhatatársadalmiszolidaritáshoz, ésegészségesszokások követésére ösztönözheti őket.Ezeket az információkatotthonésaziskolábankellbiztosítani számukra.
  4. A rosszmenstruációshigiéniafizikai,egészségügyikockázatot jelenthet,akárhüvelyi vagy húgyútifertőzéseket is okozhat.
  5. Soknőéslánynemfér hozzá a menstruáció idején szükséges higiéniás felszerelésekhez, különösen vészhelyzetek esetén. A fegyveres konfliktusok vagy természeti katasztrófák áldozataira az UNICEF kiemelt figyelmet fordít, hogy ne kelljen hiányt szenvedniük ezekben az eszközökben. A biztonságos mellékhelyiség használat érdekében a lányoknak és nőknek ilyen helyzetekben zseblámpát és sípot is juttat a szervezet.
  6. A fogyatékkal élő, speciális igényű lányokésnőktovábbi kihívásokkal szembesülnek a menstruációshigiénia kapcsán. Az érintetteknekaránytalanulalacsony a hozzáférésük a vízöblítéses vécéhezésa megfelelő felszerelésekhez.
  7. Globálisan2 300 000 000 (két és félmilliárd!) ember szenved a megfelelő higiéniai körülmények hiányától. A legkevésbé fejlett országok lakosságának mindössze 27 százaléka fér hozzá szappanos kézmosási lehetőséghez otthonában. Sokaknak tehát még saját otthonukban is kihívást jelent a menstruációs időszak.
  8. Azalacsonyjövedelműországokiskoláinakmintegyfelében nincs tiszta ivóvíz és hiányoznak a megfelelő higiéniai alapfeltételek, ami a menstruáció alatt különösen nélkülözhetetlen alányok,tanítónők, tanárnők számára. A nem kielégítő feltételek megnehezítik a diákok részvételét az oktatásban.
  9. Az UNICEF együttműködik a helyi közösségekkel, iskolákkal és a kormányokkal, hogy minél több fiatal kapjon megfelelő menstruációs tájékoztatást, ami elősegítheti az egészséges higiéniai szokások kialakulását, és leszámolhat a A szervezet igyekszik megfelelő higiéniai körülményeket teremteni a világ legszegényebb régióiban élők számára is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.