Kecses, de beteg lábak a magassarkútól

Azonnal felhívjuk magunkra a figyelmet, ha végigkopogunk vele az utcán, a magassarkú cipőknek hátránya azonban sokkal több van, mint előnye.

Tagadhatatlan, hogy magas sarkú cipőben megnyúlik az alak, lábunk kecsesebb formát kap, “nőcisnek” érezzük magunkat –

De vajon megéri-e ezért gyötörnünk a lábunkat? És főleg, mi lesz ennek a vége?

Már a kislányok is előszeretettel túrják fel édesanyjuk cipős szekrényét, hogy előhalásszanak egy-egy szép magas sarkú darabot: arról álmodoznak, hogy egyszer nekik is lesz olyan. Ez a csinos cipellő ugyanis a nőiességet, a felnőttséget jelképezi számukra.

Hogyan válhatunk egy szempillantás alatt karcsúvá anélkül, hogy kínzó diétába fognánk? Mi sem egyszerűbb, húzzunk a lábunkra egy pár magas sarkú cipőt!

Hatásos fogyókúra magassarkúban!

Az alacsonyabbra nőtt hölgyek később aztán előszeretettel folyamodnak ahhoz, hogy ezzel az ügyes trükkel – tudniillik a cipővel – néhány centivel növeljék magasságukat. És milyen jól mutat!

A férfiak sem tagadhatják, hogy megakad a szemük egy formás lábon, különösen magassarkú cipőbe bújtatva. A nő úgy siet benne, mint a gazella, amit le kell vadászni.

A magukra valamit is adó hölgyeknek fellelhető néhány darab a szekrényében, ha mást nem, ünnepi alkalmakkor, rendezvényekkor kötelező előkapni! Az már más kérdés, hogy aki keveset használja, az komoly fájdalmakkal térhet haza egy-egy tűsarkúban eltöltött este után…

Foto:pixabay.com

Néhány évtizeddel korábban a nők többsége a félmagas cipőket hordta, tűsarkúval már akkor is csak a merészebbek próbálkoztak, akik meg is tanultak járni benne. Akad olyan, hatvanas hölgy, aki nem is tudott leszokni arról, hogy magas sarkakon jár. Még otthon is magas papucsot visel, mert ha nem így tesz, hiányérzete van.

Vagy talán úgy érzi, nem áll biztosan a lábán?

Tény, ami tény, ha valaki egyszer rászokik, ez a tartás válik számára természetessé. Ami ugyebár, nem túl egészséges. A magas sarkak viselésekor ugyanis a lábfej károsodik. A testsúly áttevődik a lábfej elülső részére – ha valaki tehát rendszeresen jár magassarkú cipőben, a rendellenes tartás deformálja a lábat. A nagylábujj kifelé, azaz a lábfej széle felé ferdül.

Nemcsak a lábfejre, a térdre is rossz hatást gyakorol ez a lábbeli. A magas sarkak jelentős mértékben befolyásolják a sarok működését. Vagyis, ennek következtében a térd és a csípő mozgása eltér a normálistól járás közben.

Nem véletlen tehát, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő az ún. térdarthritis nevű betegség. A térdízületben különösen nagy rombolást végez a csinos, de természetellenes mozgásra késztető cipő. Ha sokat állunk ebben a lábbeliben, a térdben olyan torziós hatások jönnek elő, amely miatt sokkal nagyobb munkát kell végeznie a comb quadriceps izmainak.

Mivel plusz erőt fejtenek ki, a quadricepset a térdhez és a lábszárhoz kötő térdkalács-ín egyre jobban megfeszül. Így tehát a hosszas feszítés és a nyomás miatt is degeneratív ízületi károsodások alakulnak ki.

Foto: pixabay.com

Arról nem beszélve, hogy a térdeket befelé csavarja el a magassarkúk rendszeres használata. A torzió erősen nyújtja a láb külső oldali izmait és az ínszalagokat, de egyben össze is nyomja a térdízületet a láb belső oldalán.

Nem árt tehát meggondolni, milyen lábbelit választunk napi használatra. Az elegáns rendezvényeknek persze fontos kelléke a magas- vagy a tűsarkú, de tartogassuk is talán csak ezekre az estékre!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.