Jobb későn, mint soha! – Fogszabályozás felnőttkorban

Ha a szem a lélek tükre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy kedves tekintet egy szép mosollyal kiegészülve bárkit levesz a lábáról, de legalábbis a legjobb belépő egy új kapcsolatba: legyen az privát vagy szakmai.
 

Ma már egyáltalán nem számít furcsaságnak, amikor valaki felnőttként, akár 40 éves kor felett vág bele a fogszabályozásba.

 
 
Ilyenkor a legtöbben már elsősorban esztétikai szempontok miatt döntenek a kezelés mellett, mely szerencsére éppoly eredményes lehet, mint gyermekkorban. Az életkor és a fogszabályozás sikerességének összefüggéséről és a legújabb kezelési módszerekről Dr. Vánkos Borbálát, a mySmile fogorvosát kérdeztük.
Fogaink egész életünk során képesek a mozgásra, így az őket érő külső hatásokra válaszul egy bizonyos idő elteltével egy újonnan kialakult helyzethez tudnak igazodni.
 
Ennek köszönhető, hogy a rendezett fogsor és a „tökéletes mosoly” felnőtteknél is jó eséllyel megvalósítható. „Bizonyos eltérések (például a nem megfelelő állcsontviszony) teljes körű megoldása azonban csak gyermek és kamaszkori fogszabályozással várható, ebben az esetben a kezelés első lépései már 6-7 éves korban meg kell, hogy kezdődjenek.”- hívja fel a figyelmet a doktornő.
 
Felnőttkorban természetesen ugyanúgy szükség van alapos megelőző vizsgálatokra: figyelembe kell venni a fogak mellett a harapás és az állcsontok eltéréseit is, a páciens esetleg fennálló betegségeit, az általa szedett gyógyszereket, és ennek megfelelően felállítani egy személyre szabott kezelési tervet. A fogszabályozást sokszor egyéb fogászati beavatkozások egészítik ki, például szükség lehet a bölcsességfogak eltávolítására vagy a fogágy kezelésére. 
 
Abban, hogy egyre nagyobb az igény az idősebb korban végzett esztétikai korrekció iránt, kiemelt szerepe van a technika fejlődésének. A rögzített készülékek fogakra helyezett záracskái kisebbek, mint régebben és anyaguk a fém mellett esztétikus porcelánból is készülhet. Lássuk be, oly sok divatos kiegészítőre költünk el vagyonokat azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, de köztük sokszor pont a legevidensebbre nem gondolunk: egy személyre szabott fogszabályozási kezeléssel életünk végéig ékkövünk lehetne a hollywoodi mosoly.
fogak
 
Ma már olyan fogszabályozó készülékek is rendelkezésre állnak, melyek sem a munkavégzésben, sem szabadidős tevékenységek során és kinézetünket tekintve sem okoznak semmiféle kényelmetlenséget. Ilyen például az ún. láthatatlan fogszabályozó, mely precízen megtervezett és kivitelezett sínek sorozatával, úgynevezett aligner-típusú rendszerrel működik. Nagy előnye, hogy fájdalommentes, diszkrét és könnyen tisztítható. Kifejezetten felnőtteknek ajánlott, használata gyermekkorban a növekedés befejeződéséig nem javasolt. „Mivel a láthatatlan fogszabályozó a kivehető készülékek közé tartozik, a páciensek részéről komolyabb együttműködés és fegyelem szükséges a siker eléréséhez, így a kiváló szájhigiénia fenntartása, a fegyelmezett hordás és a rendszeres kontrollokon való részvétel.” – tájékoztat Dr. Vánkos Borbála.
 
Forrás: mySmile, Purecom
Kép: Unsplash

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.