IR-rel kezelik, mégsem javulnak a tünetei? Lehet, pajzsmirigyzavara is van!

IR-rel kezelik, mégsem javulnak a tünetei? Lehet, pajzsmirigyzavara is van! Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként tartják számon, mely olyan kellemetlen tünetekért felelős, mint az elhízás, a pattanásos bőr és a hajhullás.

Ráadásul az állapot több más hormonális problémát is előidézhet, így nem ritka, amikor pajzsmirigyzavarral jár együtt.

A két betegség tünetei nagyrészt megegyeznek, ezért ha nem javulnak a kezelés ellenére a tünetek, akkor érdemes további hormonvizsgálatot végeztetni. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája elmondja, milyen értékeket szükséges ekkor ellenőriztetni.

Inzulinrezisztencia- út a cukorbetegséghez

A 2-es típusú cukorbetegséget megelőzi néhány, már kórosnak számító állapot, melyekkel fontos, hogy az illető komolyan foglalkozzon, ugyanis könnyen súlyosbodhatnak. Ilyen állapot az inzulinrezisztencia (IR) mellett az emelkedett éhomi glükóz szint, valamint a csökkent glükóztolerancia.  Az IR tünetei igen változatos képet mutatnak – már ha vannak-, ám leggyakrabban túlsúly, zsíros, pattanásos bőr, menstruációs zavarok és teherbe esési nehézségek hívják fel a figyelmet a problémára. Ekkor a vércukor mennyiségét szabályozó inzulin értéke megemelkedik, hogy ellensúlyozni tudja a növekvő glükóz szintjét. Ennek nagy veszélye, hogy az inzulint termelő hasnyálmirigy egy idő kifárad, melynek következménye lényegesen nehezebben kezelhető 2-es típusú diabetes.

Az inzulinrezisztencia gyakran jár együtt pajzsmirigy alulműködéssel és egyéb hormonzavarral

Sajnos amennyiben kialakul egy hormonzavar, az gyakran szinte az egész endokrin rendszerre hatással van. Éppen ezért könnyen előfordulhat, hogy egyszerre több probléma is van jelen. Az inzulinrezisztencia mellett általában pajzsmirigy alulműködés fordul elő, mely igen hasonló tüneteket produkál, mint az IR.

Egy indiai tanulmányban egészséges, pajzsmirigy alulműködéssel és pajzsmirigy túlműködéssel küzdő embereket vizsgáltak, és kiderült, hogy a pajzsmirigyzavarban szenvedők esetében (alul-és túlműködésnél is) magasabb az inzulinrezisztenciára utaló HOMA index értéke, mint az egészségesek körében. Hogy miért függ össze a pajzsmirigyfunkciók az IR-el, pontosan nem tudni, ám az biztos, hogy a pajzsmirigy hormonok (t3, T4) fontos szerepet játszanak a szervezet energia ellátásában, valamint a glükóz-anyagcserében.

Emellett érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az inzulinrezisztencia a pajzsmirigy alulműködésen túl gyakran jár együtt progeszteronhiánnyal, alacsony D-vitamin szinttel, valamint a magas prolaktin szinttel is, ezért érdemes azokaz is ellenőriztetni- tanácsolja dr. Koppány Viktória.

Various fresh dairy products on wooden background

Meddőségi kivizsgálás esetén mindkettő elengedhetetlen

Mind az inzulinrezisztencia, mind a pajzsmirigy alulműködés (és a túlműködés) kivizsgálása igen fontos mozzanat a meddőségi kivizsgálások alkalmával, ugyanis mindkét probléma nagyban befolyásolja a teherbe esés sikerességét. Amennyiben az inzulin és a pajzsmirigy hormonok szintje nem megfelelő, úgy a peteérés zavart szenved, ráadásul, ha mégis megtörténik a megtermékenyítés, úgy nagyobb az esélye a beágyazódási problémáknak és a vetélésnek is. Ennek oka, hogy mindkét állapot miatt megnövekedhet a tesztoszteron szintje, sőt, túlsúlyba is kerülhet a női nemi hormonokkal szemben.

Éppen ezért, amennyiben hosszú idő után sem mutat pozitívat a terhességi teszt, úgy fontos, hogy győződjön meg inzulin, T3, T4 és TSH értékeiről, főleg, ha az alábbi tüneteket is tapasztalja:

  • rendellenes vérzés
  • túlsúly
  • hajhullás
  • pattanásos bőr
  • fokozott szőrösödés férfiakra jellemző területeken
  • depresszió
  • fokozott fáradtság

Megfelelő kezeléssel megoldást találhat problémáira

Mivel a két állapot gyakran együtt jár, ezért ha valakinél diagnosztizálták az egyiket, érdemes a másik állapot irányába is vizsgálatokat végeztetni, ugyanis ilyen esetben a kellemetlen tünetek megmaradhatnak – tanácsolja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS es inzulinrezisztencia specialistája, aki a paciensek visszajelzései alapján elnyerte a Budai Endokrinközpont Év Kiváló Orvosa díjat.

Vagyis ha az illető képtelen teherbe esni és inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála, akkor ha továbbra is sikertelenek a próbálkozások, akkor fontos ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat (T3, T4, TSH, ATPO) is, hogy fény derülhessen az esetleges pajzsmirigy zavarra.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.