Intim fertőzés? Tegyen ellene!

Kellemetlenek, sokszor kínosak lehetnek az intim fertőzések, amelyek egy részének okát és kezelését dr. Demjén László, szakember világította meg.

Intim fertőzés

Gombás fertőzések

Viszketés, érzékenység, valamint sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, amely, ha átterjed a húgycsőre és a húgyhólyagra, gyakrabban kell vizelni, és a vizelést csípő érzés is kísérheti. Ilyenkor a kórokozó leggyakrabban a Candida gomba, amely normál körülmények között is megtalálható a szervezetben. Néha azonban betegségeket okozhat, különösen terhesség, cukorbetegség, antibiotikum- vagy szteroid-kezelés, illetve túlzott édességfogyasztás esetén.

A férfiaknál gyakran tünetmentesen meglévő fertőzés szexuális élet útján is tovább kerülhet, ezért a partnereket együtt kell kezelni, hogy az újrafertőződést megakadályozhassuk. Bár a nyílt vízi strandok esetenként kevésbé tűnnek higiénikusnak, a meleg vizű medencékben könnyebb összeszedni fertőzést. Fontos, hogy tisztálkodjunk fürdőzés előtt!

Fotó: 123rf.com

Mit lehet tenni?

A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrát bevitel (főként édesség) visszaszorítása az étrendben. Érdemes kerülni a műszálas fehérneműt és a vízből kilépve lecserélni a vizes fürdőruhát.

Hólyaggyulladás

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázáson”. Ezt a betegséget helytelen elnevezése ellenére a hólyagba bejutott kórokozók okozzák, amelyek jórészt a vizekben élnek. Jellemző tünet lehetnek a rendszeres, görcsös vizelési inger, vizelet nélkül, illetve erős, égő fájdalommal járó pár csepp vizelet. Ha a fertőzés nem csak a hólyagtájra korlátozódik, hanem felszálló gyulladásként a vesét is érinti, úgy láz, nagyfokú elesettség is súlyosbíthatja a helyzetet.

Aki már volt „felfázva”, számíthat rá, hogy ez máskor is jelentkezik. Különösen igaz ez, ha fennállnak a rizikótényezők: nőknél a különböző eredetű nőgyógyászati, kismedencei gyulladások, esetleg hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Mindkét nem esetében növeli a kockázatot a gyakori partnerváltás, esetleg alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Mit lehet tenni?

A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfontosabb terápia a bő folyadékfelvétel, ugyanis így hígul a vizelet és ilyen módon csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a csalán- és a cickafarkfű tea is.

Chlamydia

Ez a fertőzés nem kizárólag szexuális aktus során terjed, bár ez a legnagyobb kockázatot jelentő forrás – ide értve az orális szexet és a közösen használt szexuális segédeszközöket is. Azonban egy fertőzött anya szülőútjain áthaladva az újszülött is megfertőződhet. Nem kell tartani azonban a fertőződéstől csókolózás, evőeszköz-, vécéhasználat és úszás során.

Mivel nemi úton terjedő vírusról van szó, a leghatékonyabb megelőzés a védekezés- az aktus teljes tartama alatt. A tévhitekkel szemben a gyakori hüvelyöblítés nem tesz jót, hiszen kimossa az egészséges baktériumflórát is. Leginkább azonban a monogám kapcsolatok csökkentik a fertőződés veszélyét.

Mit lehet tenni ellene?

Az aktus előtti intim tisztálkodással gyakran az ellenkező hatást érjük el, mint szeretnénk. Ilyenkor a felázott bőrön, az apró nyálkahártya-sérüléseken sokkal könnyebb átjutnak a kórokozók. Tehát hasznosabb utána zuhanyozni – hangsúlyozza dr. Demjén László, a szakember. – A tisztálkodószerek közül a tejsavtartalmú készítmények az ajánlottak, mert ezek a lúgos szappanokkal ellentétben nem károsítják a védőréteget. Hasznos még a bidéhasználat, a tejsavas intim törlőkendők, illetve a probiotikum tartalmú tampon.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.