Inkontinencia: van, hogy műteni kell?

Az inkontinencia nagy tabunak számít, így sokan nem is fordulnak orvoshoz panaszukkal, vagy otthoni gátizom tornával próbálják helyreállítani a problémát.

Pedig van, hogy komolyabb beavatkozásra, műtétre van szükség ahhoz, hogy az illető visszanyerhesse önbizalmát, szabadságát. Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze elárulja, mikor van erre szükség.

Az inkontinencia kezelése

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent, mely során a vizelet szivároghat, rossz esetben nagyobb mennyiségben is ürülhet. Igen sok nő küzd a problémával, és jellemzően a várandósokat, illetve az idősebb korosztályt sújtja. A panasz olykor olyan méreteket is ölthet, hogy már komoly hatással van az illető mindennapjaira, önbizalmára, és a probléma miatt a mozgástere beszűkül, nem mer eljárni otthonról.

inkontinencia kezelése

Foto:pixabay.com

Az inkontinencia oka több minden lehet. Leggyakrabban a gátizom gyengesége áll a panasz hátterében, ugyanis ez az izom segít zárva tartani a húgyhólyagot, valamint annak támasztásáért is felelős. Az izom gyengeségét okozhatja genetika, hormonzavar, terhesség, túlsúly is. Ekkor gyakran előfordul, hogy az érintettnél vizelet szivárog tüsszentések, köhögések alkalmával (stresszinkontinencia). A megnövekedett hasűri nyomást a gátizom már nem képes tartani, így a húgyhólyag nem tud tökéletesen zárni.

Klimax tájékán és a későbbiekben megnövekednek az inkontinenciás panaszok (vagy akkor ütik fel a fejüket, vagy rosszabbodnak a tünetek), mivel az progeszteron és az ösztrogén hiánya gyengíti a gátizmot, ami veszít rugalmasságából.

Amennyiben a gátizom gyengesége okozza a vizelettartási problémát, úgy életmódváltással, rendszeres gátizomtornával sokat lehet tenni a kellemetlenség megszűntetése vagy csökkentése érdekében. Ha hormonális változások is közrejátszanak, úgy hormonterápia is indokolt lehet.

Előfordulhat, hogy az inkontinencia gyulladás, esetleg valamilyen idegrendszeri probléma eredménye- ilyenkor a beteg hirtelen erős vizelési ingert érez, amit nem képes tartani (ez főleg az idősebb korosztályra jellemző). Ekkor gyulladásgátló/antibiotikumos kezelésre van szükség, valamint olyan gyógyszer alkalmazására, mely segít csökkenteni az erőteljes vizelési ingert.

Mikor van szükség műtétre?

Általánosságban elmondható, hogy műtétre akkor van szükség, ha legalább 3 hónapon át, minimum heti 3szor végzett gátizomtorna, illetve gyógyszeres kezelés ellenére sem következik be javulás.

inkontinencia kezelése

Foto:pixabay.com

Ezen kívül hólyagsérv, illetve szülés során megváltozott anatómiai helyzet miatt is műtéti megoldás indokolt. Ez utóbbi esetben ugyanis a méh előre eshet, illetve a húgyhólyag/húgycső által bezárt rés megváltozik és ez okozza a vizeletszivárgást.

Hogy az inkontinencia kezelése pontosan milyen műtéti megoldást kíván, azt a kiváltó ok és a probléma súlyossága határozza meg. Ez alapján lehet pl.  sérvháló beillesztése, a húgycső/húgyhólyag megtámasztása (szalagplasztika), a hólyag felfüggesztése, lézeres műtét- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász- sebésze.

Bár a nőket nagyobb arányban érinti az inkontinencia, a férfiak közül is sokan szembesülnek az akaratlan vizeletszivárgással.

Ez lehet férfiaknál az inkontinencia okozója

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.