Így működik a bőrvédelem melanóma diagnózis után

A fényvédő termékek és a rendszeres kontroll is fontos

Melanóma diagnózis és kezelés után talán még fontosabb a fényvédelem, mint korábban. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Ellenőrizzük az anyajegyeket

A melanóma sikeres kezelésének egyik alapja a korai felismerés.

melanóma kezelésének egyik kulcskérdése a mihamarabbi felismerés, hiszen minél inkább korai stádiumban kapják el a daganatot, annál hatékonyabb lehet a kezelés. Minden változást, gyanús jelet bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, időnként érdemes teljes testtérképes anyajegyszűrésen is részt venni, valamint létezik egy ún. ABCDE csekklista is, amelyen minden egyes önvizsgálat alkalmával érdemes végigvenni.

  • A, mint aszimmetria

Gyanús jelnek számít, ha a képlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú.

  • B, mint border, vagyis határ

Ha szabálytalan, elmosódott a bőrképlet széle, esetleg nyúlványos jelennek meg, érdemes megnézetni.

  • C, mint color, vagyis szín

Fel kell figyelni a részben vagy egészében több színt tartalmazó anyajegyekre, amely lehet például fekete, barna, rózsaszín, fehér. Az is gyanús, ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

  • D, mint diameter, vagyis átmérő

A legtöbb melanóma több, mint 6 mm széles. Orvoshoz kell menni, ha az anyajegy gyors növekedésnek indul.

  • E, mint evolving vagyis fejlődés, alakulás

Ha egy anyajegynek megváltozik a mérete, a színe, a formája, a felülete, ha viszket vagy vérezni, váladékozni kezd, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ezt kell tenni a bőr védelméért

Melanóma diagnózis után kerülni kell a direkt napozást.

bőrvédelemmindig mindenkinek fontos, de a világos bőrű, hajú, vagy már diagnosztizált daganatos betegeknek egyenesen elengedhetetlen. Vagyis nyáron nem csak a magas faktorszámú fényvédő használata fontos, de a napszemüvegé, a széles karimájú kalapé, és ha lehet, a hosszú ujjú felsőé, lábat takaró nadrágé is. A direkt napsütést 11 és 15 óra közt, a szoláriumot pedig minden évszakban ajánlatos kerülni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.  
A fényvédő készítményekkel kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lenni, melanóma diagnózis után minimum 50 faktoros termékeket kell rendeltetésszerűen használni. Ez utóbbi a készítmény megfelelő mennyiségű és gyakran ismételt alkalmazására vonatkozik. A korszerű termékek nem csak az UVB, de az UVA-sugárzás ellen is védenek.

Ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben, és bár nem ez okozza a leégést, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik egy rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma kialakulásában is. Nem csak a direkt napsütésben, de akár csukott ablak mellett is ki vagyunk téve az UVA-sugárzásnak, a korszerű fényvédő készítmények azonban már ez ellen is védenek. Ezt jelölik is a termékeken, egy karikában megjelenő UVA felirattal. Ha ezt látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy hatékony a védelem. A karika mellett ma már gyakran megjelenik egy-két-három csillag, ami a védelem erősségét jelzi. Ugyanakkor tudni kell, hogy nincs 100 %-os fényvédelem, kemoterápia, immunterápia vagy sugárterápia alatt állóknak lehetőség szerint ajánlott kerülni mindenféle fényterhelést.
Mindemellett a napfény kerülése a D-vitamin szintézisét is akadályozhatja, így azt külsőleg érdemes pótolni, különösen ha laborvizsgálatok során bebizonyosodik, hogy alacsony a szintje a szervezetben. A National Institute for Health and Care Excellence különösen ajánlja a melanómás beteg D-vitamin szintjének ellenőrzését és hiány esetén a pótlás egyeztetését a kezelőorvossal.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.