Hormon egyensúlytalanság: vajon ez lehet a gondunk?

Teltségérzés, ingerlékenység gyötör, vagy csupán nem vagyunk jó formában? A hormon egyensúlytalanság mindegyiknek lehet az oka. Mivel a hormonok kémiai „hírvivők”, befolyásolják a sejtek és szervek működését. Mit kell tudnunk a hormoningadozásról?

A hormonszint ingadozása normális dolog életünk egyes szakaszaiban, így például a terhesség előtt és alatt, vagy a menopauza idején. Ám bizonyos egészségügyi állapotok és gyógyszerek kiválthatják, hogy le-fel ugráljon a szint és hormon egyensúlytalanság jöjjön létre.

Mi jellemzi mindezt?

1.Szabálytalan ciklus: a legtöbb nőnél 21- 35 naponként érkezik a menstruáció – ha nálunk nem következik be nagyjából ugyanakkor, vagy kimarad pár hónapig, ez azt jelenti, túl sok vagy túl kevés van bizonyos hormonokból (ösztrogénből és proeszteronból). Ha a 40-es vagy korai 50-es éveinkben vagyunk, az ok lehet a menoupazát megelőző időszak. A szabálytalan ciklusok azonban akár policisztás ovárium szindróma jelei is lehetnek – fontos, hogy felkeressük orvosunkat.

2.Alvásproblémák: ha nem jön álom a szemünkre, vagy nem kielégítő az alvásunk, hormonjainkat is okolhatjuk. A progeszteron, melyet a petefészkek bocsátanak ki, segít álomba merülni. Ám ha a hormon egyensúlytalanság miatt szintjük alacsonyabb az elvártnál, nehéz az elalvás és a minőségi pihenés. Az alacsony ösztrogén szint pedig hőhullámokat és éjjeli izzadást vált ki – ezek is hozzájárulnak az alvási nehézségekhez.

3.Krónikus pattanásosság: a ciklus környékén normális lehet a pattanások jelentkezése, de ha ezek nem múlnak el, az hormon egyensúlytalanságot jelezhet. Az androgének (férfi hormonok, melyekkel a nők is rendelkeznek) túlzott jelenléte a faggyúmirigyeket túlzott munkára serkentik. Az androgének befolyásolják a bőrsejteket a hajhagymák környékén. Ezek is eltömíthetik a pórusokat, pattanást okozva.

pattanasok

 

4.Memória problémák: a kutatók nem biztosak benne, miként is befolyásolják az agyat a hormonok, csak annyi bizonyos, hogy az ösztrogén és proeszteron szint változásainak hatására „ködöt” érzékelhetünk a memóriában, nehezebben emlékszünk dolgokra. Szakemberek szerint az ösztrogén befolyással lehet az agy neuratranszmittereire. A figyelem- és memóriaproblémák gyakoriak menopauza előtt és alatt. A ködösség azonban más, hormonhoz köthető állapot jele is lehet, például pajzsmirigy betegségé. Tudassuk orvosunkkal, ha gondjaink vannak a memóriánkkal!

5.Gyomor problémák: a gyomrot apró sejtek bélelik, a receptorok, melyek reagálnak az ösztrogénre és progeszteronra. Amikor ezek a hormon egyensúlytalanság miatt magasabb vagy alacsonyabb szinten vannak a normálisnál, változás történik az emésztésben. Hasmenés, gyomorfájdalom, puffadás, hányinger jelentkezhet, vagy súlyosbodhat a menstruáció előtt vagy közben. Ha emésztési gondok, pattanások vagy kimerültség gyötörnek, a hormonszint valószínűleg alacsony.

6.Fáradtság: a szinte folyamatos fáradtság érzet a hormon egyensúlytalanság egyik leggyakoribb tünete. A progeszteron túltengés álmossá tesz. S ha a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, az elveheti az energiánkat. Egyszerű vérteszttel megállapítható, hogy alacsony-e a hormonszint és kezelést kaphatunk a problémára.

7.Hangulatingadozások és depresszió: kutatók szerint a hormonszint alacsonysága, valamint a gyors változások a szintben hangulatingadozásért és depressziós időszakokért is felelősek. Az ösztrogén hatással van kulcsfontosságú anyagokra az agyban, így a szerotoninra, dopaminra, norepinefrinre. De más hormonok, melyek ugyanazon úton haladnak, mint a neurotranszmitterek, szintén szerepet játszanak hangulatunkban.

8.Étvágy és hízás: ha valaki szomorú vagy ingerült – s ez előfordul az ösztrogén-szint esésekor – többet eszik. Emiatt köthető a hormon egyensúlytalanság, főként a szint csökkenése a hízáshoz, mivel befolyásolja a szervezet leptin-szintjét, mely az éhségérzetért felelős.

Fotó: 123rf.com

9.Fejfájás: sok nőnél az ösztrogén szint esése miatt kezdődik el. Különösen menstruáció előtt és közben jellemző, amikor az ösztrogén csökkenőben van. A hormon egyensúlytalanság valóban okolható a gyakori fejfájásért, főleg, ha minden hónapban ugyanakkor jelentkezik.

10.Mellváltozások, hüvelyi szárazság, libidóesés: az ösztrogénszint csökkenésének hatására a mellszövet kevésbé sűrű. Ha a hormonszint nő, a szövetek is vastagodnak, még csomókat és cisztákat is okozhatnak. A mellváltozások miatt mindenképp beszéljünk orvosunkkal!

Az alacsony ösztrogénszint okozhatja a gyakori hüvelyi szárazságot, ugyanis a hormon járul hozzá a nedvességhez. Ha az ösztrogénszint az egyenlőtlenség miatt csökken, mérséklődik a hüvelyváladék is. A libidó csökkenése szintén hormon egyensúlytalansághoz köthető – a tesztoszteron nemcsak férfiaknál van jelen, a női test is előállítja. S ha ennek szintje alacsonyabb a normálisnál, az érdeklődés a szex iránt valószínűleg kisebb.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.