Honnan tudhatom, hogy pajzsmirigy alul- vagy túlműködésem van?

Fáradékonyság, lelassult anyagcsere, hajhullás vagy éppen szapora pulzus, ingerlékenység – olyan általános tünetek, amelyek miatt nem feltétlenül gondolunk a pajzsmirigy betegségeire. Holott dr. Bérczy Judit,  a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa szerint érdemes ismerni azokat a jeleket, amelyek esetén pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre gyanakodhatunk, és amelyeket távkonzultáció során is tisztázhatunk a szakorvossal. 

 

Kicsi, de jelentős szerv

 

Jó, ha tudjuk, hogy a pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, és ezáltal az egész szervezetünkre kihat. Ez a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő belső elválasztású mirigyünk jód és fehérje felhasználásával kétféle hormont termel. Mennyiségüket az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkentő hormonján (TSH) keresztül szabályozza. Ezek a hormonok felelnek a szervezet anyagcsere-bioenergia folyamatainak megfelelő működésért, a fehérje-szintézisért, szabályozzák a testhőmérsékletünket, oxigén-fogyasztásunkat, a magzat idegrendszeri fejlődését, csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik a szervezet növekedését, felelősek a központi idegrendszer, a szív, a gyomor-bélrendszer és a bőr megfelelő működéséért, és nagymértékben meghatározzák lelkiállapotunkat is. Van tehát okunk komolyan venni a pajzsmirigy jelzéseit!

Tünetek, amelyek pajzsmirigy alulműködésre utalhatnak

 

A pajzsmirigyhormon szintje gyakran csak kismértékben tér el a normálistól, ilyenkor a tünetek sem olyan feltűnőek. Egy kis fáradékonyságnak, koncentrációs zavarnak nem tulajdonítunk nagy jelentőséget. Komolyabb esetekben azonban az anyagcsere lelassul, lassabb lesz a mozgás, a beszéd, a gondolkodás is, érdektelenség alakulhat ki, csökkenhet a teherbíró képesség, ami könnyen összetéveszthető a depresszióval. Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, a haj ritkává és szárazzá válik, gyakran hullik is, csökkent a libidó. Ilyenkor a bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

Az alulműködés (hypothyreosis) vagyis a pajzsmirigy alacsonyabb hormontermelésének oka lehet a pajzsmirigy megbetegedése, melynek hátterében állhat gyulladás, a jód hiánya, pajzsmirigyműtét, röntgensugárzás vagy akár gyógyszerek is. Pánikra azonban semmi ok, ez a probléma nagyon jól kezelhető hormonpótlással.

Fotó: 123rf.com

Tünetek, amelyek pajzsmirigy túlműködésre utalhatnak

 

Ha a pajzsmirigy a kelleténél több hormont termel, akkor beszélünk túlműködésről (hyperthyreasis). Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. Látványos tünete a szem kidülledése, izmainak duzzadása, amelyet kettős látás is kísérhet. A túlműködésre akkor is gyanakodhatunk, ha gyorsul a mozgás, a beszéd és gondolkodás, ha szapora a pulzus, ha ingerlékenységet és álmatlanságot tapasztalunk, ha jó étvágy mellett fogyásunk, ha hasmenésünk van, izzadunk, kevésbé tűrjük a meleget, a bőrünk pedig meleg és nedves. A túl sok pajzsmirigyhormon férfiaknál csökkenti a spermaképződést. A diagnózis felállítása után (amelyhez nem elég csupán a TSH meghatározás és az ultrahang), gyógyszeres kezelés, izotópos terápia, súlyosabb esetben műtét jöhet szóba.

Az endokrinológus távkonzultációban is segíthet

 

 • Van néhány olyan életszakasz, amikor jellemzőbbek a pajzsmirigy működési zavarai, ilyen a serdülőkor, a terhesség és a változó kor – ezen nyilván nem tudunk változtatni. Veszélyeztető tényező még az immunrendszer normális működését aláaknázó hajszolt, mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és sajnos az aktuális járványhelyzetben szinte elkerülhetetlen stressz, szorongás is – hangsúlyozza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont belgyógyász, endokrinológusa. – Éppen ezért, aki úgy érzi, hogy a tünetei összessége akár pajzsmirigy alulműködésre vagy túlműködésre utalhat, jól teszi, ha él a távkonzultáció lehetőségével, így biztonságosan, online vagy telefonon egyeztethet szakorvossal. A távkonzultáció során hatékonyan feltárásra kerülnek a pajzsmirigy működési zavarát előidéző oki tényezők. Ennek eredményeként pedig szükség esetén akár még a járvány ideje alatt is megkezdődhet a kezelés.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Egy válasz

 1. Bihari Miklósné

  T.Endokrinológus!
  Az idén töltöm 73. évemet. Évente egyszer teljes vérképet csináltatok, melyet a házi orvosom kiértékel. Egyebek mellett a TSH szintem zavarta (2009-ben 4.77, 2017.IV-ban 5.9, VIII-ban 6.05, XI-ben 4.43, 2018-ban 4.680, 2019-ben 3.690. Mind eközben az endokrinológus csináltatott ultrahangot, majd biopsziát is. Végül a leletek alapján közölte, hogy az én koromban ez az eredmény jó, nem kell gyógyszeresen kezelni, de 1 év múlva kontrollra menjek. Mivel busszal közlekedek, ami nekem már nehézkes és nagyon időhöz kötött, nem mentem további kontrollokra, az orvosnő fenti kijelentésére is figyelemmel. Az zavar nagyon, hogy végig alszom az éjszakát, rögtön elalszom lefekvés után, mégis aluszékony vagyok és nagyon alacsony a vérnyomásom, holott régebben vérnyomás csökkentőt kellett szednem az egyéb gyógyszereim mellé. Nem iszom, nem dohányzom. Kávét is csak azért iszom, hátha a vérnyomásomat egy kicsit felviszi. Aldebrőn lakom, a szakrendelés pedig Egerben van. Telefonszámom (06 36 480728, 06 309075397)
  Ui: 163 cm-es magasságomhoz 65 kg vagyok, a vércukor szintem egy kicsit magasabb volt, amit a házi orvosom gyógyszeresen beállított és legnagyobb örömömre az rendbe jött. Elnézést kérek ezért az összevisszaságért, de valami tanácsra várok, mert nem tudok és nem is akarok már több utazgatással és egész napokat igénybevevő, de semmit mondó vizsgálatokra járni. Leginkább az alacsony vérnyomás (114/70/65) és az aluszékonyság zavar.
  Üdvözlettel
  Bihari Miklósné
  Aldebrő

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.