Hólyaghurut együttlét után? Hasznos tippek a megelőzéshez!

Sok nő szenved felfázásos tünetektől kifejezetten a szerelmeskedést követően, és ez a jelenség nagyanyáink idejében sem volt ismeretlen. Ma már a probléma okát is tudjuk, így az sem titok többé, hogyan kerülheted el a „nászutas betegséget”!

Tudtad? A felfázást nem a hideg okozza, hanem baktériumok

A felfázásnak is nevezett hólyaghurut sok esetben valóban a hidegtől, azaz a „fázástól” alakul ki, de csak azért, mert a kihűlt altest eleve fogékony a betegségekre. Ám ha mindeddig azt hitted, hogy legfeljebb hidegben fázhatsz fel, akkor rossz hírünk van: a hólyaghurutot valójában baktériumfertőzés okozza, amely akár a pihe-puha meleg ágyikódban is utolérhet, méghozzá jellemzően a legforróbb szerelmes ágyjelenet közben…

Így támadja meg a kórokozó a húgyhólyagot

Köztudott, hogy a kórokozók szinte mindig „lesben” állnak körülöttünk, de az immunrendszerünk általában megóv bennünket tőlük. Ám ha a húgycsőbe sodródó káros baktériumoknak sikerül feljutniuk a húgyhólyagba, abból bizony nagyobb baj lehet. A kéretlen betolakodók ugyanis ideális közegre lelnek, hiszen a langymeleg vizeletben kedvükre szaporodhatnak. A húgyhólyag falán megtapadó és ott szaporodásnak induló baktériumok okozzák a hólyaghurut sokak számára ismerős tüneteit: a folytonos vizelési ingert, a csípő, égő érzést pisilés közben, illetve a kellemetlen alhasi görcsöket.

Ezért „veszélyes üzem” a szerelmes együttlét

Nem egy nő tapasztalta már, hogy a kellemetlen felfázásos tünetek jellemzően a szexuális aktus után jelentkeznek nála. Ez sajnos nem véletlen, hiszen az együttlét során intenzív tevékenykedés folyik a női gáttájékon, amely anatómiai okoknál fogva meglehetősen zsúfolt: a húgycsőnyílás, a hüvelybemenet és a végbélnyílás viszonylag közel helyezkedik el egymáshoz. Így sajnos van rá esély, hogy aktus közben a hüvelyből vagy a végbél felől baktériumok sodródjanak a húgycsőbe, amelyek felfelé történő mozgását a szomszédos hüvelyben munkálkodó hímtag még segíti is. Jó hír, hogy nem mindenki hajalmos a szex utáni hólyaghurutra, másoknak viszont akár teljesen elmehet a kedvük az intim együttlétektől, ha az élvezetekért utólag szenvedéssel kénytelenek fizetni.

Szerencsére van pár trükk, amivel akár ki is védhetjük a szex utáni hólyaghurut kialakulását, ám előbb lássuk, mit tehetünk akkor, ha már megvan a baj!

Felfázás, házi praktika kontra orvos – 1. rész

Hólyaghurut esetére: medveszőlőleveles tabletta

Ugyan baktériumfertőzés okozza, ezért sokan azt hiszik, hogy a hólyaghurutot csakis antibiotikummal lehet gyógyítani. Holott ha időben megkezdjük a tünetenyhítést és a probléma célzott kezelését, akkor még korai stádiumban, akár gyógynövényes segítséggel is úrrá lehetünk a betegségen. Az Urzinol tabletta a medveszőlőlevél kivonatát tartalmazza magas koncentrációban. A medveszőlőlevelet már jó ideje használják a népi gyógyászatban a húgyúti panaszok ellenszereként, hatásossága pedig immár tudományosan is igazolt. Ennek a gyógynövénynek a hatóanyaga kifejezetten a húgyutakban fejti ki antibakteriális hatását, miközben – az antibiotikumoktól eltérően – nem segíti elő a rezisztens baktériumtörzsek kialakulását. A medveszőlőlevél-kivonatot tartalmazó tabletta recept nélkül kapható a patikában. Szedése mellett elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás, amely segít minél alaposabban „átöblíteni” a húgyutakat.

Emésztésre, felfázásra, vértisztításra – turbolya

Fontos azonban, hogy a kezelést már a legelső, még enyhe felfázásos tünetek észlelésekor megkezdd, ugyanis a hólyagba bejutó kórokozó rendkívül gyorsan képes szaporodni. A baktériumok száma akár félóránként duplázódhat, márpedig minél több a baci odabent, annál kellemetlenebb panaszokat fog okozni, illetve annál nehezebb is kipusztítani onnét. Ha tehát sokat teketóriázol, megtörténhet, hogy mégsem úszod meg az antibiotikum-szedést… De mindenképpen fordulj orvoshoz akkor is, ha esetleg belázasodnál, véressé válna a vizeleted, vagy ha erős deréktáji fájdalmat tapasztalsz!

Fotó: 123rf.com

Tippek a szex utáni hólyaghurut megelőzésére

  1. Intim higiénia. Mivel a hólyaghurutot baktériumfertőzés okozza, ezért fokozottan ügyelj az intim tájék tisztán tartására. Különösen együttlét előtt fontos a mosakodás, méghozzá mindkét fél részéről!

  2. Szex után pisilés! Hiába kellemes érzés együttlét után hosszasan pihenni a párunk karjaiban, mégsem éri meg emiatt a hólyaghurutot kockáztatni: amint lehet, pattanj fel és irány a mosdó! Így jó eséllyel még időben kipisilheted az esetlegesen a húgycsövedbe sodródott bacikat, mielőtt azok feljebb jutva nagyobb galibát okoznának.

  3. Óvd a hüvelyflórát is! Lehet, hogy furcsán hangzik, de a mosakodást túlzásba sem szabad vinni, mert az viszont a természetes savas női pH-nak árthat meg. Ha a lúgos szappanoktól megváltozik a pH, az teret nyit a hüvelyben a káros bacik szaporodásának. Márpedig onnét már csak egy „ugrás” a húgycsőnyílás, és megvan a baj. Védd tehát a hüvelyflórádat, azaz soha ne öblögesd ki a hüvelyt (kivéve, ha orvos írja elő), az intim területeken pedig legfeljebb pH-barát mosakodószereket használj!

 

Forrás: Intima


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.