Hőhullámok – meddig tartanak menopauza után?

Korábban úgy vélték, hogy átlagosan 7 évig tartanak a menopauza tünetei, és köztük talán a legrémesebb: a hőhullámok. Mára bizonyított tény, hogy ezek akár 14 éven át is megkeseríthetik a nők életét.
 

Fontos tudni, hogy a tünetek enyhítésére javasolt hormonhelyettesítő kezelést legfeljebb öt évig ajánlott folytatni.

Az amerikai nők körében a menopauza tünetei átlagosan 7 és fél évig jelentkeztek, a kutatásba bevont nők felénél ennél rövidebb ideig, a másik felénél ennél tovább – akár 14 évig is megmaradtak. Azok a nők, akik az első hőhullámokat még a menstruáció elmaradása előtt kezdték tapasztalni, azoknál a problémák nagyon elhúzódtak, átlagosan 11,8 évig tartottak. Köztük jellemzően több élt stresszes életmódot, vagy hajlamosabb volt a depresszióra és a szorongásra.

menopauza, klimax, stressz

Fotó: 123rf.com

Mindazonáltal nem minden menopauzán átesett nőnél jelentkeztek a kellemetlen tünetek. Köztük a legszerencsésebbek nem is tapasztaltak meg hőhullámokat, ami nem más, mint a vérerek kitágulása, a nyak és fej irányába áramló vértöbblet. Korábbi kutatások szerint akik ettől szenvednek, azoknak várhatóan a szív- és érrendszeri problémák, a csontritkulás fokozott kockázatával is szembe kell nézniük.

5 dolog, amit soha senki nem mond el a menopauzáról

A brit nők körében a menupauza átlagosan 51 éves korban kezdődik, a tünetek enyhítésére pedig 2-5 évig hormonpótló kezelést kapnak. Habár az ösztrogénpótlás más betegségek, így például az említett csontritkulás kockázatát csökkenti, egyre többfelé kutatják, hogy milyen hatással van a mellrák és a petefészekrák kockázatára.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.