Hogyan szabadulhatunk meg a zavaró bőrnövedékektől?

Az életkorral megjelenő bőrnövedékek mellett gyakran a szemölcsök, a fibrómák és esetleg más bőrelváltozások is zavaróvá válhatnak annyira, hogy az eltávolításuk lehet javasolt. Dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze az eltávolítás indokairól és lehetőségeiről beszélt.

Fibróma, szemölcs vagy anyajegy?

A szemölcs, lipóma, fibróma és más bőrnövedékek eltávolítása sebészi feladat.

Amikor valaki egy bőrnövedéktől szeretne megszabadulni, tanácsos bőrgyógyásznak megmutatni, hogy pontosan miről is van szó. Egy laikus nem feltétlenül tud különbséget tenni az anyajegy, a lipóma (zsírdaganat), fibróma, dermoid ciszta, kásadaganat/atheroma, vagy egyéb bőrkinövés között.
Ezek a bőrképletek azonban több okból is zavaróak lehetnek: egyrészt esztétikailag, másrészt – főként a bőrből kiemelkedők – sérülékenységük miatt, hiszen borotválkozás, öltözködés közben megsérülhetnek, vérezhetnek, részben leszakadhatnak, tehát mindenképpen egészségügyi kockázatot jelentenek. A fibrómák, szemölcsök különösen zavaróak lehetnek a nyakon, egyrészt mert ott nagy számban hajlamosak megjelenni, másrészt mert épp ez az a terület, ahol öltözködés, borotválkozás vagy nyakláncviselés miatt könnyen megsérülhetnek.
Bármilyen okból döntünk a bőrelváltozás eltávolítása mellett, azt szükséges lehet bőrgyógyásszal egyeztetni, véleményeztetni, majd sok esetben sebész végzi el magát az eltávolítást. A beavatkozás előtt természetesen a sebész szakorvos is megvizsgálja az elváltozást és részletesen tájékoztat  a beavatkozás menetéről. Egyes bőrelváltozások esetén, mint atheroma/kásadaganat, vagy lipoma elsősorban a sebészi megítélés a szakmailag illetékesebb.

Lézer, rádiókauter, fagyasztás, vagy műtét?

Bőrnövedék eltávolítása sebészi úton biztonságos és esztétikus.Jóindulatú növedékek eltávolítása tipikusan három módon történhet: folyékony nitrogénnel való fagyasztással, ollóval, szikével vagy elektrokauterrel, rádiókauterrel, amit köznapi nyelven leégetésnek neveznek. Az eltávolítás módjának megválasztását javasolt a bőr sebészetben jártas sebészre bízni.
Rosszindulatú elváltozás gyanúja esetén és akkor, ha más módszer valamiért nem jöhet szóba, a szakértő szerint legbiztonságosabb a szikével történő kimetszés – minden irányban ép széllel, és ezzel előkészített korrekt szövettani vizsgálattal. Természetesen ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást, különösen, ha nem bőrdaganat gyanúja miatt történik az eltávolítás, hanem például esztétikai okból. Ha kellő távolságban vezetik a metszést és az anyajegy széleit nem éri hőkárosodás, még szakszerű szövettani vizsgálat is végezhető, ám ennek az eljárásnak az a nehézsége, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.
A bőrnövedékeket eltávolító műtét helyi érzéstelenítésben történik, gondos fertőtlenítés után, gyakorlatilag néhány perc alatt. A műtét után azonnal haza lehet menni, és úgy kell eljárni a heg gyógyulása során, ahogyan azt a kezelőorvos tanácsolja. A varratokat egy ideig víz nem érheti, friss hegeknél pedig az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, a Dermatica sebésze. – Általános szabály, hogy legjobb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri erős napsugárzás, ezért akinek zavaró bőrnövedékei vannak, jól teszi, ha még a következő hetekben egyeztet az eltávolítás lehetőségeiről.

Forrás: Dermatica


Egy válasz

  1. Balázs Józsefné

    Tisztelt Dr. Medgyessy Gábor úr!
    Hónaljban, több apró hosszúkás fehér “futó szemölcsök” alakultak ki. kérdezem hogyan lehet megállítani a terjedését. Az eltávolítása miatt megkeresem a bőrgyógyászt, de, kicsit szégyellem, mert idős vagyok, lehet ez a kortól van? Választ megköszönöm, üdvözlettel B.Irén

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.