Hogyan kell megfelelően ápolni a hegeket?

Egy heg többféleképpen alakulhat ki. Egy plasztikai beavatkozás által, egy baleset vagy akár a szülés nyoma során is maradhatnak hegeink.

Minden esetben mesélnek, többek közt azt is, ki mennyire ápolta sebét, vagy utókezelte a már kialakult heget. A Plasztika Esztétika, független döntéstámogató portál végigveszi, mire kell odafigyelnünk a kezelése során, és milyen módszerek segítenek a gyógyulásban?!

 

Hogyan alakul ki maga a heg?

 

Heg akkor alakul ki, ha a sérülés során a seb mélysége a bőr felszínen (az epidermisen) is túl halad az irhába (dermisbe). Többféle heget különböztetünk meg, hiszen egy heg kialakulásának oka jelentősen meghatározza későbbi formáját, alakját vagy színét. A sérülés típusa általában lehet vágás, harapás, hő által okozott sérülések vagy kémiai égések.

Foto:123rf.om

A sebgyógyulás, a seb mélységétől és méretétől függően változó időtartamokban megy végbe. A folyamat a következő: véralvadás, gyulladás, új erek kialakulása, hámosodás és érés. Optimális esetben ez nagyjából 7 napot vesz igénybe. A heg ennél már egy sokkal hosszabb átalakulási folyamaton megy keresztül. Időtartama 6 hónaptól 1,5-2 évig is eltarthat.

 

Milyen típusokról beszélhetünk?

 

Normális hegek

Normális hegekről akkor beszélünk, ha laposak, puhák és a bőrszínhez hasonló tónusúak. Ez esetben nem kell félnünk a nagyon hosszan fennálló esztétikai problémától. Hiszen ilyenkor 1-2 éven belül, szinte láthatatlanná válik majd.

 

Athrophiás vagy lesüllyedt hegek

Ennél a hegfajtánál a szövet üreges és behúzódik. Akkor keletkezik ilyen, ha a hegszövet ugyan befedi a sebet, de nem elegendő mennyiségben termelődik. Jellemző kialakulási okai a bárányhimlő és a pattanás (akné).

 

Hipertrófiás vagy kiemelkedő hegek

A kiemelkedő heg nem sokkal a seb gyógyulását követően képződik. Ez a hegtípus kemény, piros, és kiemelkedik a bőrfelszínből. Ennek oka a kötőszövet rostjainak túlzott képződése. Abban az esetben jellemző, ha a nyílt sérülés korábban nem lett bekötve, elfertőződött, vagyis nem látták el megfelelően.

 

Keloid hegek

A hipertrófiás hegekhez hasonlóan, itt is kiemelkedő hegekről beszélhetünk. A kialakulás oka is szinte ugyanaz. De akkor miben különböznek? Egy keloid hegnél a gyógyulási folyamat során a heg mérete túlnövi az eredeti seb méretét. Továbbá ez több hónappal vagy akár évvel a sebgyógyulást követően alakul ki. Még akár fájdalommal is járhat. A keloidok általában a test feszesebb részein alakulnak ki. 

Foto:123rf.com

Ápolási módok

 

Napjainkban már számos kezelési módszer közül válogathatunk. Alkalmazhatunk különféle kozmetikai krémet vagy gélt. Továbbá igen elterjedtek a különböző szilikongél tapaszok is. Ezeket általában a friss hegeknél ajánlják, segítve ezzel a kötőszövet rostjainak megfelelő képződését. Amennyiben nem figyelünk a prevencióra, az később keloidokhoz és hipertrófiás hegekhez vezethet.

Hogyan lehet eltüntetni az aknés hegeket?

Ilyen esetekben már szóba jöhet a hegkorrekciós műtét, illetve számos lézeres hegkezelési eljáráson is érdemes elgondolkoznunk. Ilyen jellegű beavatkozásokon akkor érdemes részt venni, ha a sebgyógyulást követően hosszabb idő telt el. A hegesedés teljesen végleges formáját vette fel.

 

Miért fontos a kezelés?

 

A heg a fizikai sérülésen túl sokaknak esztétikai problémát is okoz. Például, ha kifejezetten látható helyen, az arcon helyezkedik el. A korai hegkezelés és ápolás segíthet a minél inkább láthatatlan eredményben és a pozitív testkép elérésében.

 

www.plasztikaesztetika.hu

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.