Hogyan formálódik át az egészségügy a mesterséges intelligencia hatására?

Egyre hatalmasabb adatmennyiség áll az orvosok rendelkezésére

A mesterséges intelligencia számos területen tesz lehetővé jelentős változásokat, újításokat és előnyöket. Az egészségügy különösen ilyen. De hogyan alakítják át mindezt az algoritmusok?

Ha valami, akkor az egészségügy valóban rengeteget profitál a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásából. Gyors diagnózisokat és újabb gyógymódokat is lehetővé tesz, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

Az amerikai Bertrand Might (12) kétségbeejtő, rendkívül ritka genetikai rendellenességgel született. Ma nagy mosollyal, élénk tekintettel éli életét – annak ellenére, hogy 2019 tavaszán majdnem meghalt egy elszabadult fertőzés miatt. Nem tudott egyedül felülni, nem bírta használni a karjait, hogy játsszon, a pubertáskor pedig csak még több pusztítást tartogatott számára.

Édesapja, Matthew Might, aki számítógépes tudományos doktori fokozattal rendelkezik, képes volt arra, hogy szakmai tapasztalatainak hála megváltoztassa fia életét. Számítástechnikai szimulációval és a hatalmas mennyiségű adat digitális keverésével Might két olyan terápiát is felfedezett, melyek meghosszabbították Bertrand életét és javították annak minőségét.

Fotó: 123rf.com

Ugyanígy, a mesterséges intelligencia lehetővé tette Colin Hill számára, hogy megtudja, mely vérrák-páciensek szereznek előnyt leginkább a csontvelő-átültetésből. Az általa vezetett GNS Healthcare egészségügyi cég genetikai jellegzetességet talált néhány myeloma multiplex-betegnél, amelyek azt sugallták, hogy ők profitálnak az átültetés előnyeiből. A többiek számára a rizikós, fájdalmas és drága eljárás valószínűleg csak hiú reményt nyújt.

Az orvosok és a kórházak igen nagyméretű adathalmazt szerezhetnek a betegekről – mindenről, vérnyomástól kezdve a genetikai szekvenciáig. Ezek az adatok valahol „ülnek”, egy számítógépben, s így senkinek sem segítenek. Ám ez fokozatosan megváltozik, ahogyan a számítógépek egyre jobban képesek lesznek alkalmazni a mesterséges intelligenciát: hatalmas adatmennyiségeket kereshetnek és mintázatokra lelhetnek – az információk rögzítése, tárolása és elemzése olcsóbbá és könnyebbé válik.

„Úgy gondolom, egy átlagos mai páciens, vagy jövőbeni beteg már kapcsolatba került az egészségügyben a mesterséges intelligencia használatával, csak nem feltétlenül tudja ezt” – mondta Chris Coburn, a bostoni Partners HealthCare System innovációs vezetője.

A mesterséges intelligencia már segített orvosoknak és adminisztratív munkatársaknak a számlázásban és a szolgáltatók idejének megfelelőbb kiaknázásában. S bár még mindig kissé távolabb áll a realitástól a betegellátás terén, nehéz ma már olyan egészségügyi területet mondani, amelynek nincs néhány, MI-hez kapcsolódó munkája – emelte ki Coburn, hozzátéve, hogy a patológia, radiológia, bőrgyógyászat alkalmazza, sőt használják gerincműtétek és szívoperáció során is – hogy csak néhányat említsünk.

Might és Hill története csupán előfutára annak, milyen átalakulásra lehet számítani az egészségügy területén.

A digitális technológia évtizedek óta alakít át más iparágakat. S bár az MI működtetését lassítja a betegek magánéletének védelme és más tényezők, végül valóban betör az orvosi ellátásba.

Rövidebb idő alatt felállítható lesz segítségével egy diagnózis, s az új gyógyszerek kifejlesztése is sokkal kevesebb időt vesz majd igénybe, mint most. A hordható érzékelők és az adatelemzés gazdagabb képet nyújt a betegek egészségéről.

Fotó: 123rf.com

A mesterséges intelligencia is rendelkezik ugyanakkor korlátokkal. Egyesek attól tartanak, hogy az orvostudomány ilyen irányú fejlődése az orvosok kezéből is kiveszi a munkát – például, mert az MI gyorsabban felállít egy diagnózist.

Az emberek számára azonban nagyobb szerep jut a diagnosztikai folyamat alakításában – emelte ki Meera Hameed orvos, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rák Központ műtéti szolgálatának vezetője. Szerinte a digitális beolvasást végző algoritmusok segítenek az orvosi információk, például a diagnózis, a laboratóriumi tesztek és a genetika integrálásában, így a patológusok eldönthetik, mit kezdjenek ezzel az információval. „Mi leszünk azok, akik az adatot értelmezik és összerakják” – mondta.

Tény, a magánélet védelme és a hatalmas mennyiségű adat továbbra is kihívást jelent a mesterséges intelligencia és az algoritmusok számára. A nevek ugyan el vannak távolítva, ám genetikai kódjuk alapján azonosíthatóak a páciensek – mondta el Mike Nohaile, PhD, az Amgen gyógyszeripari óriás stratégiai, kereskedelmi és innovációs alelnöke. Az MI-nek rengeteg adatra van szüksége egyetlen megkülönböztetéshez.

Gondot jelenthet az is, hogy a digitális algoritmusokat készítő számítógépes tudósok szándékosan bevezethetik a faji és demográfiai elfogultságot is.

Ugyanakkor a digitális elemzésben a közelmúltban elért eredmények lehetővé tették a számítógépek számára, hogy értelmesebb következtetéseket vonjanak le a méretes adatkészletekből. Az orvosi információk minősége ugyancsak drasztikusan javult az elmúlt 6 évben.

Fotó: 123rf.com

A mesterséges intelligencia használatának tagadhatatlan előnye az is, hogy segíthet megelőzni az orvosi hibákat, a hamis diagnózisokat és megjelölheti azokat az embereket, akik a leginkább veszélyben vannak egy adott betegség, állapot szempontjából – hangsúlyozta Robbie Freeman, RN, MS, a New York-i Mount Sinai Egészségügyi Rendszer klinikai innovációs alelnöke. Hozzátéve, hogy a kórházak továbbra is olyan helyek, ahol sok, elkerülhető károsodás megtörténhet. Ő maga is tagja a csapatnak, amely hatékony MI-eszközöket fejleszt a fals diagnózisok elkerülése érdekében.

Az adatok mindig léteztek, ám az algoritmusok lehetővé teszik, hogy működőképesek legyenek – jegyezte meg a szakember.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.