Hogyan befolyásolja a D-vitamin szint a hüvely egészségét?

A hüvelynek saját mikrobiomja van. Ha kiegyensúlyozott, akkor sokféle mikrobapopulációnak ad otthont, amely számos Lactobacillus fajt tartalmaz, mint például a L. crispatus, L. gasseri, L. iners és L. jensenii. Ezek a baktériumok tejsavat termelnek, létrehozva a hüvely optimális pH-értékét – a 3,8 és 4,5 közötti mérsékelten savas tartományt.

Az ideális pH pedig megakadályozza a káros mikrobák elszaporodását, amelyek különböző fertőzésekhez vezethetnek.

A Lactobacillus fajok egyensúlyhiánya nagymértékben összefügg a hüvelyi és húgyúti egészség egyensúlyhiányával. Amit gyakran figyelmen kívül hagynak: A kutatások szerint a D-vitamin segíthet a hüvelyi mikrobiom egyensúlyában. A magasabb D-vitamin-szint segíthet fenntartani a Lactobacillus nagyobb bőségét az alacsonyabb szinthez képest, ami egészséges hüvelyi pH-t hoz létre.

felfázás

Foto:123rf.com

Hüvely hámsejtek, D-VITAMIN és Síkosság


A szájban lévő szövetekhez hasonlóan a hüvelyfal is izomból áll, amelyet nyálkahártya borít, és amely hámsejteket tartalmaz. A hüvelyhámsejtek olyanok, mint a hüvelyi mikrobióta otthona – védelmet, élelmet és szinergikus előnyöket nyújtanak. Nem utolsósorban pedig hozzájárulnak a hüvelyi síkossághoz.

Mivel ezek a sejtek lehámlanak és újratermelődnek, hozzájárulnak az egészséges hüvelyi környezet fenntartásához. De ha nem megfelelően működnek, az hüvelyi egyensúlyhiányhoz és hüvelyszárazsághoz vezethet. A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin segíthet a hüvelysejtek regenerálódásában és a síkosság javításában. A D-vitamin gyorsan növelheti a hüvelysejtek számát, ami potenciálisan megelőzheti vagy korlátozhatja a hüvelyi sorvadást is, ami különösen gyakori a nőknél a menopauza idején és utána.

 

 

Folyton gombás fertőzést kap? Ezt próbálja jelezni a szervezet

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.