Házikedvencek és anyaság: terápiás hatás helyett depresszió?

Az anyaság sokszor éri sokkhatásként a fiatal anyákat. Ha nagyon megterhelő valakinek az új szerep, és még egy házikedvencről is gondoskodnia kell, egy friss magyar kutatás szerint nagyobb eséllyel alakul ki szülés utáni depresszió az újdonsült anyáknál.

A házikedvencek gyakran váltanak ki anyai érzéseket gazdáikból. Jelenlétük megnyugtató, segít elviselni a stresszes élethelyzeteket, és számtalan kutatás igazolta, hogy kedvező hatást gyakorolnak az emberek egészségi állapotára. Különösen igaz ez a társállatukhoz szorosabban kötődő gazdák esetében. Azonban azoknál a fiatal anyukáknál, akiknek megterhelő az anyaság, gyakrabban fordulnak elő a szülés utáni depresszió tünetei, ha még egy házikedvencről is gondoskodniuk kell, derült ki az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatásából.

Terápiás hatás vagy depresszió kiváltója?

Bár a szülés és csecsemőgondozás általában egy nő életének egyik legszebb időszaka, ilyenkor mégis nagy eséllyel jelennek meg hangulati problémák, amelyek olykor tartósan is fennmaradhatnak. Számtalan tényező hozzájárulhat az úgynevezett szülés utáni depresszió kialakulásához, ami nemcsak az anya életminőségére, kapcsolataira hat negatívan, de gyermeke fejlődését is jelentős mértékben befolyásolhatja.

Fotó: 123rf.com

A depresszió mára népbetegséggé vált, azonban az állatoknak sokszor terápiás hatása van.

„Segítségükkel csökkenthető a depressziós tünetek száma és súlyossága. A társállat jelenlétének támogató és stresszcsökkentő hatása kiemelkedő. Ugyanakkor a szakirodalomban eddig nem vizsgálták a társállatok hatását kifejezetten a szülés utáni depresszió tüneteire” – mondta Temesi Andrea, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos segédmunkatársa, a tanulmány vezető kutatója.

Amikor az állatok nehezítik az anyaságot

A 715 fő megkérdezésével készült kérdőíves kutatásban 18–35 év közötti nők vettek részt. Az összefüggések feltárásához rákérdeztek a kitöltők demográfiai adatain túl arra is, hogy milyen mértékben érzik a környezetük támogatását, kérdeztek a résztvevők anyasággal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairól, a 3 évesnél fiatalabb gyerekek anyukáinak szülés utáni depresszióra utaló érzéseiről. A kitöltőknek nyilatkozni kellett arról is, hogy tartottak-e korábban, vagy él-e velük jelenleg valamilyen társállat, illetve milyen érzelmeket táplálnak irántuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.